Kultúra

2016.07.20. 12:10

Somló Tamás amíg élt, zenélt

Egy éve úgy tűnt, legyőzte a daganatos betegséget, de néhány hónapja ismét rossz irányt vett az állapota. Somló Tamás, a legendás Locomotiv GT dalszerző-énekese, sokoldalú muzsikusa kedden elhunyt. Hatvannyolc éves volt.

Balassa Tamás

Somló Tamás azok közé az előadóművészek közé tartozott, aki nem csupán egyedi művészi alkata, színpadi teljesítménye, hanem közvetlensége, nyugalmat árasztó személyisége miatt is a közönség szívében élt. Tette ezt évtizedek óta megbízhatóan, pontosan, következetesen. Nem vétett el egy hangot sem, nem tévesztett soha. Az utolsó pillanatig ugyanazzal a szelíd mosollyal élte az életét, amit rajongói, tisztelői megszokhattak tőle. A figyelem középpontjában élt, még a bulvár is érdeklődött iránta, mégis megmaradt szerepektől mentes embernek.

Az általános iskolát zenetagozaton végezte, majd az Állami Artistaképzőn tanult zsonglőrködni, táncolni, karatézni, pantomimezni, sőt még balettozni is. Artistatudását kamatoztathatta a Luxor nevű csoporttal, beutazta a világot. A zenélés mellett, már ősz fejjel szerzett jogi diplomát 2004-ben, ezt az Omega diplomás tagjai miatt tűzte ki célul.

Fiatalon több zenekarban játszott, az Omega és a Kex tagja is volt, de 1973 után az LGT énekeseként, basszusgitárosaként, szaxofonosaként írta be magát a magyar rock történetébe. Számos örökzöld sláger, így egyebek között a Ha a csend beszélni tudna, az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna és az Annyi mindent nem szerettem még című dalok zenéjét írta. Generációk nőttek fel a muzsikáin és hatottak a ma popzenéjére is.

Somló Tamás, amíg ereje engedte, az utolsó pillanatig dolgozott. Meggyógyult, és nem hitte el, hogy ismét kiújulhat a betegsége. Barátja és zenésztársa, Presser Gábor így fogadta a halálhírét. „Ma éjjel elment a Tomi. Évek óta bátran és bizakodva küzdött a betegséggel, dolgozott, hatalmas lelkierővel próbált és tudott úgy tenni, mintha csak valami apró probléma zavarná, de végül alulmaradt. Utolsó fellépésére, Pécsre már nagyon fáradtan, gyengén, végső erejéből ment el, simán lemondhatta volna, de nem, ő ilyet nem tett, beteg gyerekeknek szóló jótékonysági koncertet Tomi nem mondott le. Ma éjjel elment Somló Tamás. Vacakabb lett a világ.”

„Amíg élünk, zenélünk... Senki nem mondta, hogyan kell abbahagyni. Szerintem a Rolling Stones is úgy fogja abbahagyni, hogy a színpadon meghal valamelyikük” – mondta az egyik utolsó interjújában.

Ezek is érdekelhetik