Kultúra

2016.12.12. 10:57

Média Építészeti Díja 2016: Csontvárytól a misztikus építészetig

Átadták a legjobb terveknek és épületeknek járó díjakat.

Forrás: epiteszforum.hu

A 12. Média Építészeti Díjának győztesei az Uránia Nemzeti Filmszínházban vehették át az elismerést vasárnap este. A nyilvános zsűrizést és gálaestet az epiteszforum.hu idén is azzal a céllal hívta életre, hogy a nagyközönség megismerje a kortárs építészet képviselőit.


Terv kategóriában a 2016-os Média Építészeti Díját a Csontváry Múzeumot mint zarándokhelyet elképzelő Nartarchitects vette át a Canontól, míg a már megvalósult épületek közül a győztes Győrffy Zoltán debreceni Szent György temploma lett, amelyet a Mapei jutalmazott.

Idén először a zsűri egy különdíjat is odaítélt, amelyet a Narmer Építészeti Stúdió és a BME Építőművészeti Doktori Iskola által megálmodott Rudapithecus Látványtár nyert el; az elismerést a CRH adta át. Három díjat is hazavitt a az Archikon Építésziroda munkája, a Meséskert óvoda.



A Média Építészeti Díja közönségszavazásának végeredményéről az Uránia közönsége döntött. A publikum Terv kategóriában a ghánai Newill Akadémia magyar tervezőit, Funk Bogdánt, Szelecsényi Balázst, Vadász Orsolyát, Nusszer Diánát és Cserháti Csinszkát jutalmazta; a díjat a Lafarge adta át. A közönség legtöbb voksát Épület kategóriában az este nagy nyertese, a Meséskert óvoda kapta meg a HB Reavis Real Estate-től.

Csontváry Múzeum mint zarándokhely - a Nartarchitects terve

Pécs peremvidékére, a valamikori szénbánya kráterébe, és egy ott keletkezett bányató mellé helyezte el pályázatában a Csontváry Múzeumot a Nartarchitects, így tisztelegve a festő utazáshoz és természethez való kötődése előtt. Az épület atmoszférája ellentétpárra épül: a sötét zárt magra és az ezt körülölelő fényárban úszó közlekedőrendszerre.

További részleteket itt olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!