Ukrán válság

2023.07.21. 06:22

Ukrajna bevetette a kazettás bombákat

513. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen egy közigazgatási épület romjainál katasztrófaelhárítók Odesszában 2023. július 20-án, miután orosz légicsapás érte a dél-ukrajnai kikötővárost

Forrás: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

Fotó: Pavlo Petrov

Gyerekek haltak meg egy orosz bombázásban 

Az orosz csapatok július 21-én délután 3 óra körül tüzérségi támadást indítottak a Donyecki területen lévő Drzsba falu ellen, ami miatt két gyerek meghalt - írta Pavlo Kijrilenko, a Donyecki terület kormányzója.

ENSZ: ez a hét a szomorúság és a csalódás hete volt

Elfogadhatatlanok a Fekete-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók elleni fenyegetések – jelentette ki pénteken Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese az ukrán gabona exportjáról szóló egyezmény orosz felmondása után a Moszkva és Kijev által tett kijelentésekre reagálva.

Elfogadhatatlan, hogy a Fekete-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat vegyenek célba

– jelentette ki a politikus.

A Fekete-tengeren elhelyezett, kereskedelmi hajózást veszélyeztető aknákról szóló jelentések is aggasztóak

– tette hozzá Rosemary DiCarlo.

El kell kerülni azt a kockázatot, hogy egy szándékos vagy véletlen fekete-tengeri katonai incidens miatt kiszélesedjen a konfliktus, ennek mindnyájunk számára katasztrofális következményei lehetnek 

– hangsúlyozta a főtitkárhelyettes, megismételve António Guterres főtitkár szavait, aki csütörtökön határozottan elítélte a fekete-tengeri ukrán kikötők elleni orosz támadásokat.

Az orosz hatóságok ezután közölték, hogy minden, ukrán gabona szállítására használt kikötőbe tartó kereskedelmi hajót célpontnak tekintenek.

Ez a hét a szomorúság és a csalódás hete volt

– jelentette ki az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője, Martin Griffiths.

A világszerte humanitárius segélyre szoruló 362 millió ember közül sokaknak ez nem szomorúság és csalódás, hanem a jövőjüket, a gyermekeiket és a családjukat érintő fenyegetés

– tette hozzá, emlékeztetve, hogy a gabonaárak máris emelkedésnek indultak.

Őrizetben a donyecki szakadárok "védelmi minisztere"

Felügyelet alá helyezték az orosz rendvédelmi szervek pénteken Igor Sztrelkovot, valódi nevén Igor Girkint, az orosz katonai hírszerzés ezredesét, aki 2014 után vált ismertté mint a szakadár "Donyecki Népköztársaság" "védelmi minisztere" – közölték a rendvédelmi szervek és Girkin ügyvédje, Alekszandr Molohov az RBK orosz hírportál beszámolója szerint.

A rendvédelmi szervek munkatársai helyi idő szerint dél körül vitték el Girkint moszkvai otthonából, a nyomozók pedig házkutatást tartottak.

 Girkin felesége, Miroszlava Reginszkaja a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy nem volt otthon, amikor a nyomozók megérkeztek.

Barátaitól sikerült megtudnom, hogy a férjemet az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 282. cikke alapján felbujtással vádolják

– írta Reginszkaja. 

Az említett cikk büntetni rendeli egyebek mellett a média vagy az internet felhasználásával szélsőséges cselekmények elkövetésére való felbujtást, amiért akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható 

– mutatott rá a RIA Novosztyi orosz hírportál.

Girkint pénteken bíróság elé állították Moszkvában, hogy döntsenek fogva tartása körülményeiről. A vád képviselői a férfi letartóztatásának elrendelését kezdeményezték a bíróságon. Igor Girkin 2014-ben a donyecki szakadárok egyik vezetője volt – számos harci cselekményben vett részt a Donyec-medencében – , még abban az évben, augusztus 14-én azonban eltávolították a "védelmi miniszteri" posztról, majd visszatért Oroszországba – emlékeztetett az RBK. Tavaly azonban, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, ismét feltűnt a Donyec-medencében. Girkin nyilatkozataiban támogatta Oroszország Ukrajna elleni háborúját, viszont bírálta a moszkvai vezetést, a védelmi minisztériumot, Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt és a Wagner csoport alapítóját, Jevgenyij Prigozsint is.

Távollétében Girkint életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hágai kerületi bíróság, mert felelősnek találták a malajziai utasszállító repülőgép Donyeck fölötti lelövéséért 2014 augusztusában. A férfi nem vett részt a bírósági tárgyalásokon, és kategorikusan tagadta bűnösségét.

Több ukrajnai régiót ért orosz támadás, áldozatok is vannak

Orosz rakétatámadás érte az észak-ukrajnai Csernyihiv megyét, eltaláltak egy művelődési házat, amelynek egyik alkalmazottja életét vesztette – közölte Vjacseszlav Csausz, a régió kormányzója pénteken a Telegramon. Hozzátette, hogy még tart a megrongálódott épület romjainak eltakarítása.

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében négy ember halt meg, és kettő szenvedett sebesüléseket azt követően, hogy az orosz erők ágyútüzet nyitottak egy infrastrukturális létesítményre

 – tájékoztatott Jurij Malasko, a régió kormányzója. Kiemelte, hogy:  

az elmúlt nap alatt az orosz hadsereg nyolcvan csapást mért a régió húsz településére, és 33 bejelentés érkezett lakóházak és infrastrukturális létesítmények megsemmisüléséről.

Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője közölte, hogy az orosz erők nap közben újabb támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Odessza kikötőváros térsége ellen.

Hét különböző osztályú rakétát lőttek ki egy infrastrukturális létesítményre, amelyet eltaláltak. A pusztítás mértékét tisztázni fogjuk, egyelőre nincs információ az áldozatokról.

Oleh Kiper, a megye kormányzója hozzáfűzte, hogy a cél egy fontos infrastrukturális létesítmény volt. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője később arról tájékoztatott, hogy helyi idő szerint délelőtt 10 órától kezdve az oroszok négy Oniksz típusú robotrepülőgépet lőttek ki Odessza megyére.

Az orosz erők kedd óta minden nap támadást mértek Odesszára – miután hétfőn Oroszország egyoldalúan kilépett a gabonamegállapodásból –, hajnalban is támadták a kikötővárost, ahol ismét gabonatárolókat vettek célba. Odessza azon kikötők egyike, ahonnan Ukrajna a tavaly kötött fekete-tengeri egyezmény keretében gabonát szállított a nemzetközi piacra.

Putyin: nyugat csalódott az ukrajnai eredménytelen ellentámadása miatt

Az elnök a pénteki az orosz Biztonsági Tanács ülésén fogalmazta meg gondolatit.

Ma nyilvánvaló, hogy a kijevi rezsim nyugati kurátorai egyértelműen csalódtak az úgynevezett ellenoffenzíva eredményeiben, amelyet a jelenlegi ukrán hatóságok az előző hónapokban nagy hangon híreszteltek

– mondta az államfő.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Moszkvában 2023. április 21-én
Fotó: Alekszander Kazakov / Forrás: MTI/EPA

Az ülésen Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) vezetője azt mondta, a lengyel vezetés egyre erősebben hajlik arra, hogy csapatokat küldjön Nyugat-Ukrajnába, és így ellenőrzése alá vonja a területet.

Putyin figyelmeztetett, hogy Oroszország minden rendelkezésére álló eszközzel válaszolni fog, ha a Nyugat agressziót indít Fehéroroszország ellen.

Fehéroroszország az (orosz-fehérorosz) Szövetségi Állam része, a Fehéroroszország elleni agresszió elszabadulása az Oroszországi Föderáció elleni agressziót jelenti. Erre minden rendelkezésre álló eszközzel válaszolni fogunk

 – jelentette ki.

Egy amerikai cég busás fizetésért toboroz zsoldosokat Ukrajnába

Magánszemélyek jelentkezését várják „ukrajnai munkavégzéshez” – írja a Magyar Nemzet a BBC közszolgálati médium értesülése alapján.
Az amerikai székhelyű vállalat online álláshirdetése a mai napig elérhető. A Silent Professionals elnevezésű álláskínáló portál felületéről kiderül, az egyesült államokbeli cég titkos műveletek végrehajtásához keres magánszemélyeket ukrajnai munkavégzéshez. A leírás alapján férfiak és nők egyaránt jelentkezhetnek, ám kizárólag olyanok, akik legalább 5 éves katonai tapasztalattal rendelkeznek.

A cég vélhetően nagy érdeklődésre számít, mivel hozzáteszik a hirdetésben, hogy csak a versenyképes pályázókkal veszik fel a kapcsolatot.

Volodimir Zelenszkij visszahívta Ukrajna londoni nagykövetét

Az ukrán elnök pénteken kérette be Vadim Prisztajkót, Ukrajna nagy-britanniai nagykövetét, miután a diplomata alig egy héttel korábban "egészségtelen szarkazmussal" vádolta meg az ukrán vezetőt a brit televízióban. Prisztajko három évig volt londoni nagykövet. Korábban miniszterelnök-helyettesi és külügyminiszteri tisztséget is viselt. Ben Wallace brit védelmi miniszter a NATO vilniusi csúcstalálkozóján megjegyezte, hogy Kijev hálásabb is lehetne a segítségért, amelyet támogatóitól kapott az oroszok elleni harchoz. Ezt követően Zelenszkij egy sajtótájékoztatón azt firtatta, hogy vajon mire gondolhatott ezzel a brit tárcavezető. Hozzátette, "minden reggel személyesen mondhat neki köszönetet felkelés után", ha erre tart igényt.

Prisztajko szerint Zelenszkij megjegyzése a kívánttal ellentétes hatást vált ki.

Többen megsérültek az Odesszai támadásokban

Legalább ketten megsérültek az Odesszára mért péntek hajnali újabb orosz légicsapásokban - közölte Oleh Kiper, az odesszai katonai közigazgatás vezetője a Telegramon.

Zokogó férfi Odesszában 2023. július 20-án, miután orosz légicsapás érte a dél-ukrajnai kikötővárost
Fotó: Ihor Tkacsenko / Forrás: MTI/EPA

Az oroszok Kalibr típusú rakétákat lőttek ki a Fekete-tengerről. A kikötővárost már a negyedik alkalommal támadták a héten, és ismét gabonatárolókat vettek célba. Kiper elmondta: a csapások miatt száz tonna borsó és húsz tonna árpa semmisült meg.

Lengyelország a fehérorosz határhoz vezényli csapatait

Mivel a Wagner-főnök Jevgenyij Prigozsin jelenleg vélhetően Fehéroroszországban képzi ki harcosait, Lengyelország ma reggel bejelentette, hogy válaszul csapatokat telepít a keleti frontra.

A lengyel biztonsági bizottság vezetője, Zbigniew Hoffmann az állami médiának azt mondta, hogy a Wagner és a fehérorosz hadsereg közötti kiképzés "kétségtelenül provokáció".

Hoffmann elmondta, hogy a védelmi miniszter a "lehetséges fenyegetések" elemzése után döntött a csapatok átcsoportosításáról, beleértve a Wagner-egységek leszakadását is.

Oroszország Zaporizzsját támadta

A Reuters jelentése szerint Jurij Malasko, Dél-Zaporizzsja régiójának kormányzója 80 orosz támadásról számolt be, amit a térség települései ellen indítottak az elmúlt 24 órában. Hozzátette, négy ember meghalt.

A kínai főkonzulátus épülete is megsérült Odesszában

Az odesszai kínai főkonzulátus épülete is megrongálódott egy robbanás miatt csütörtökön. Falak dőltek ki, ablakok törtek be - tudatta a kínai külügyminisztérium.

Robbanások Odesszában

Robbanások történtek Odessza térségében - jelentette az ukrán média.

A régióban légiriadót rendeltek el.

A mentést nézi egy férfi egy épület romjainál, Odesszában 2023. július 20-án, miután orosz légicsapás érte a dél-ukrajnai kikötővárost
Fotó: Libkosz / Forrás: MTI/AP

Az orosz hadsereg az Odessza megyei Iljicsevszkben csütörtök este újabb csapásokat mért olyan területekre, ahol ukrán drónok gyártása folyik - közölte korábban a védelmi minisztérium.

Ukrajna ismét Donyecket lőtte

Az ukrán csapatok NATO-kaliberű lövedékekkel és rakétákkal lőtték Donyecket - jelentette a Donyecki Népköztársaság.

"Az Ukrajna fegyveres alakulatai részéről ágyúzást regisztráltak helyi idő szerint reggel hét órakor a következő irányban: Netailovo településre három 155 milliméteres lövedéket lőttek ki, Maximilianivkara hat rakétát, Netailovora pedig szintén négy darab 155 millimétereres lövedéket lőttek ki" - közölte a misszió.

Ukrajna mégis megkapja Amerikától az F-16-osokat

Ukrajna még az év vége előtt megkapja az F-16-os vadászgépeket – mondta John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora a Fox Newsnak adott interjújában.

Korábban nem volt egy biztos és közös álláspont arról, hogy Amerika leszállítja-e Ukrajnának a vadászgépeket.

A Wagner visszaintegrálódott az orosz hadseregbe

A Wagner-csoport Fehéroroszországban állomásozó zsoldosait újra beolvasztják az orosz hadseregbe – mondta Sabrina Singh, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának helyettes sajtótitkára július 20-án.

Oroszország Ukrajna kikötőit támadja

Az orosz hadsereg Ukrajna kikötőit vette célba, hogy fokozza a feszültséget a Fekete-tengeri Gabona Szerződés körül, és hogy engedményeket követeljen a Nyugat részéről – írja az Institute for the Study of War.

Egy közigazgatási épület romjainál katasztrófaelhárítók Odesszában 2023. július 20-án, miután orosz légicsapás érte a dél-ukrajnai kikötővárost
Fotó: Libkosz / Forrás: MTI/AP

Több mint 14 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7320 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7211 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrisebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ellopták az Ukrajnának szállított nyugati fegyvereket

A CNN által megszerzett jelentés szerint a Nyugat által 2022-ben Ukrajnába küldött fegyverek egy részét bűnözők és fegyverkereskedők ellopták, mielőtt azok eljutottak volna az ukrán csapatokhoz - írta a Kyiv Independent.

Bevetette Ukrajna a kazettás bombákat

Az Egyesült Államok által szállított, több mint 120 ország által tiltott kazettás bombákat vetettek be Ukrajnában az orosz erők ellen - közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. "Kaptunk néhány kezdeti visszajelzést az ukránoktól, és elég hatékonyan használják őket" - mondta Kirby újságíróknak.
Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy célba veheti az orosz és az oroszok által megszállt kikötőkből induló összes hajót, és jelezte, hogy készen áll a Fekete-tengeren folytatott harcra, miután Moszkva tengeri blokádot hirdetett és bombázza az ukrán kikötőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában