Nemzeti konzultáció

2024.01.28. 07:47

Kormányszóvivő: az emberek ismét felhatalmazták a kormányt érdekeik brüsszeli képviseletére

Az önrendelkezés és a függetlenség mellett tettek hitet, és a kormányt felhatalmazták érdekeik képviseletére a további brüsszeli tárgyalásokon azok, akik részt vettek a nemzeti konzultáción - mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

MW

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Szentkirályi Alexandra a kormány nevében köszönetet mondott annak a több mint másfél millió embernek, aki a konzultáción ismét elmondta véleményét a legfontosabb aktuális kérdésekről.   

Kijelentette: a választ adók elsöprő többsége hitet tett Magyarország szuverenitása, függetlensége mellett, egyben az emberek jelezték, hogy "ők akarnak dönteni a saját sorsukról", nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az életüket. Nyilvánvalóvá tették azt is, hogy "nem akarnak háborút, fegyvert küldeni és nem akarnak nyitott határokat" - sorolta a kormányszóvivő.   

Hangsúlyozta, 

egyértelmű, és határozott megbízólevél a kormány számára a további brüsszeli tárgyalásokhoz az emberek felhatalmazása, azzal meg tudja védeni a kabinet a magyar emberek akaratát is.   

Különösen fontosnak nevezte, hogy míg néhol Európában "nem hallják meg az emberek hangját", ezért a választók kénytelenek olykor "traktorokon elvinni" a véleményüket, addig Magyarországon azt a kormány kérdésére mondhatják el az emberek, "nem kell az ajtókon dörömbölni".   

Úgy vélekedett: 

a jelek szerint Brüsszelben azért félnek kikérni az emberek véleményét, mert "esetleg nem az lesz az eredmény, mint amit a brüsszeli elit próbál egyre hangosabban harsogni". A magyar kormány viszont azon lesz, hogy egészen Brüsszelig vigye el az emberek szavát és hangját 

- közölte.   

Szentkirályi Alexandra szerint mára bebizonyosodott, hogy "mindenféle jogállamisági és egyéb köntösbe bújtatottan" arról van szó, hogy 

a magyarok határozott migrációellenes álláspontját és LMBTQ-propaganda ellenes álláspontját támadja Brüsszel a magyaroknak járó pénzek visszatartásával. 

Viszont - folytatta - vannak olyan kérdések, amelyekben egyszerűen nem engednek, "ami nem pénzkérdés"; most pedig egy szűk brüsszeli politikavezérelt elit véleménye áll másfél millió magyar szavával szemben.   

A kormányszóvivő reményét fejezte ki, hogy a nemzeti konzultáció eredménye révén a politikai játszmák helyett Brüsszel visszatalál a saját szerepéhez, ami "a tagállamok által meghatározott prioritások végrehajtása" lenne.   

Az Európai Tanács jövő heti rendkívüli ülésére - ahol az Ukrajnának biztosítandó 50 milliárd euróról is döntés születhet - a "magyar miniszterelnök a hátizsákjában másfél millió magyar ember véleményét" fogja magával vinni; a magyar emberek akarata pedig "egyértelműen a béke felé" irányuló lépéseket jelenti - mutatott rá.   

Ha Brüsszel komolyan veszi a demokráciát, s azt, hogy az európai polgárok érdekéért dolgozik, akkor nem söpörheti le az asztalról a nemzeti konzultáció eredményét, a magyarok akaratát, amelyet a kormány képvisel majd - jelentette ki Szentkirályi Alexandra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában