Bejelentés

2024.02.10. 17:38

Varga Judit: visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról

Az egykori igazságügyi miniszter közösségi oldalán jelentette be, hogy vállalja a politikai felelősséget a köztársasági elnök kegyelmi döntésének ellenjegyzéséért.

MW

Varga Judit igazságügyi miniszterként beszédet mond a Háromszáz éves a Kúria címmel rendezett jogtörténeti konferencián a Kúrián 2023. június 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Novák Katalin bejelentette, lemond a köztársasági elnöki tisztségéről. Ezek után Varga Judit egykori igazságügyi miniszter közösségi oldalán tette közzé nyilatkozatát: 

„A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. 

Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is.

Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam.

Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében” – írta közösségi oldalán Varga Judit.

Az előzmények

A napokban nagy visszhangot váltott ki, amikor nyilvánosságra került, hogy Novák Katalin államfő elnöki kegyelmet adott egy jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettesnek, aki segített a főnökének eltussolni, hogy szexuális visszaéléseket követett el kiskorúak sérelmére.

A bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét egyrendbeli bűnsegédként elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérlete és egyrendbeli vesztegetés hatósági eljárásban bűntette miatt ítélték szabadságvesztésre, továbbá tiltották el a közügyektől és a foglalkozásától. Az elítélt 2021 óta töltötte büntetését, összesen egy év öt hónapot töltött büntetés-végrehajtási intézetben.

„A kialakult vita miatt a miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményért elítélt személy elnöki kegyelmet kaphasson” – mondta közösségi oldalára felöltött videójában Orbán Viktor miniszterelnök.

„Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Nekem is van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe kell vágni, ezért egyértelmű helyzetet kell teremteni” – jelentette be a kormányfő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában