Fontos információk

2022.04.01. 16:49

Minden, amit a külképviseleti voksolás helyéről és idejéről tudni kell

A vasárnapi országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 97 ország 145 magyar külképviseletén adhatják le majd voksukat.

Sanghajban a koronavírus-járvány miatt nem lehet megtartani a külképviseleti szavazást.

Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt a magyarországi szavazás előtti napon, április 2-án lehet szavazni, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Így már szombaton megnyílnak a szavazókörök az Egyesült Államokban (Chicago, Houston, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco, Washington), Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Chilében (Santiago de Chile), Ecuadorban (Quito), Kanadában (Montreal, Ottawa, Toronto és Vancouver), Kubában (Havanna), Kolumbiában (Bogota), Mexikóban (Mexikóváros), Panamában (Panamaváros), Peruban (Lima) és Uruguayban (Montevideo).

Az első szavazókör Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo) és Uruguayban (Montevideo) nyílik majd.

A többi külképviseleten a magyarországi voksolás napján, azaz április 3-án, vasárnap helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet voksolni.

Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Ez azt jelenti, hogy - bár helyi idő szerint reggel 6-kor kinyitnak a szavazókörök - Algírban (Algéria), Luandában (Angola), Dublinban (Írország), Londonban, Manchesterben és Edinburghban (Nagy-Britannia), Abujában (Nigéria), Lisszabonban (Portugália), Dakarban (Szenegál) és Tuniszban (Tunézia), az időeltolódás miatt helyi idő szerint csak este 6 óráig szavazhatnak.

Accrában (Ghána) és Rabatban (Marokkó) azonban csak helyi idő szerint 5 óráig lehet szavazni, mert ott az időeltolódás két óra a közép-európaihoz képest. Így lehet ugyanis csak biztosítani, hogy a magyarországi - vasárnap 19 órai - urnazárást követően már sehol se lehessen szavazni.

Borítókép: Egy szavazó bedobja a szavazólapot a londoni külképviseleti szavazókörben, a magyar nagykövetségen a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!