postabontás

2019.07.14. 19:02

Sokba kerülnének a házmesterek – húzza alá a szakember

A Postabontás rovatban a társasházak közös képviselőivel kapcsolatos kritikák jelentek meg, illetve az ingatlanok működésének jobbá tételéhez javaslatokat tettek az írások jegyzői.

Dunántúli Napló

Ma, hazánkban több millió állampolgár él és rendelkezik társasházban tulajdonosként lakással. Ezek megyénkben is jelentős számban találhatók. Az épületeket üzemeltetni, karbantartani, vezetékeit és egyéb rendszereit működtetni, és szükség szerint felújítani kell. Ezek nem egyszerű feladatok, ráadásul költségekkel járnak. Szabályozásukra született meg a Társasházi Törvény, jelenleg a 2003. évi. CXXXIII számot viselő. Egyébként már a 19. és a 20. században is törvény vonatkozott rájuk.

Mivel a DN olvasói által megfogalmazott írások a törvények nem kellő ismeretét jelzik, a megoldási javaslatok nagy része pedig jelentős közösköltség-növekedést eredményezne, ezért szükségesnek vélem tisztázni ezeket. A közös képviselő egy választott tisztség, néhány lakásosnál, ha egyúttal tulajdonos az illető, ennyi elegendő. A nagyobb lakásszámú társasházaknál, ha díjazást is kap az illető, csak szakmai képzettséggel rendelkező (OKJ vagy ingatlankezelő) személy, illetve vállalkozás lehet. Ekkor közös képviselő, társasházkezelő lehet egyszerre, de mint ke­zelővel, szerződést kell a közgyűlésnek kötni vele. Ide tartozik, hogy a társasházaknál nem felügyelőbizottság működik, hanem a tulajdonosok közül kell megválasztani (25 lakástól kötelezően) számvizsgáló bizottságot. A közös képviselők, a számvizsgálók kötelezettségeit, jogaikat a törvény szabályozza. A számviteli törvény szabályozza pénzkezelésüket, könyvelési feladataikat. Könyvelőt, jogászt alkalmazni, vagy irodát megbízni nem kötelező.

A DN július 9-i számban egy SMS író a „házmesteri” rendszer visszaállatása mellett kardoskodik. Ez esetben a társasház munkáltató lenne. A házmester minimálbére bruttó 149.000 Ft/hó, ennek járulékai kb. 120.000 Ft/hó. Ez mintegy 269.000 Ft/hó, de ezt még terheli, hogy kötelezően üzemorvosi megbízás és balesetbiztosítás sem maradhat el. Persze a bérelszámolást, bizonylatolást sem végezheti a házmester. Tehát, ha ezt 30 lakásos épületre vetítjük, mintegy havi 10.000 Ft összeggel növekszik a közös költség. A közös képviselő-társasházkezelő továbbra is szükséges.

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetsége (LAKTÁSZ) érdekképviselet és egyúttal a törvény értelmében fogyasztóvédelmi jogosítvánnyal is rendelkezik. Tagsága önkéntes, de tagjai nem a közös képviselők, hanem a társasházközösség. Hatósági jogkörrel nem rendelkezik. A társasházak felügyeleti hatósága az illetékes helyi önkormányzat jegyzője.

A hatékony és eredményes társasházi működés alapfeltétele, hogy a lakástulajdonosok vegyék tudomásul, hogy az ő tulajdonukról szólnak a közgyűlések. Az általuk hozott határozatok végrehajtását, a közös képviselő-társasházkezelő munkáját, elszámolásait ellenőrizhetik és minősíthetik. Ehhez viszont az szükséges, hogy a döntéseket, pénzügyi beszámolókat, határozatokat ne a jelenlevők, azaz a tulajdonosok 10–15%-a fogadja el és hozza meg, hanem a széles körű többség. A jó működtetés kulcsa az együttműködés és a tulajdonosi tudat növelése.

Nagy Emil,

a LAKTÁSZ elnöke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!