Bama.hu videó

2024.06.08. 18:30

A toronyfutók ismét szembenéztek hazánk legmagasabb épületével - videó és galéria

Csaknem 80 nevező nézett szembe június 8-án a pécsi Tv-torony 438 lépcsőfokával. A toronyfutók között voltak férfiak, nők és még gyerekek is.

Czeczon Enikő

Kellemes időre ébredtek a hatodik alkalommal megrendezett Misina Tűzoltó Toronyfutó Verseny részt evői. A program megrendezésében a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mellett az idei évben a Magyar Tűzoltósport Egyesület is részt vett. Ez utóbbi szervezet csatlakozása vonta mag után azt, hogy a katasztrófavédelem munkatársainak, az eddigi évektől eltérően, a felfutás mellett egyéb kihívásokkal is meg kellett küzdeniük, mint például ajtófelfeszítéssel, a közművek elzárásával, az álarc felvételével, ügyességi feladattal, kapocs kapcsolásával és kötésével, valamint a sugárcső kapcsolásával. Mindemellett a nehéz és megerőltető futás közben egészen a legvégéig meg kellett jegyezniük, hogy milyen színű gombot nyomtak meg rajtnál, mert a torony tetején az ugyanolyan színű zárógombra kellett rácsapniuk. 

Toronyfutók lepték el Pécs legmagasabb pontját
Toronyfutók lepték el Pécs legmagasabb pontját

A rajt előtti téren jókedv uralkodott, a versenyzők maguk melegítettek be. Voltak, akik ehhez a megújult Misina TetőPont lépcsőit használták, hogy felkészítsék a lábaikat a több mint 400 lépcsőfokra.

A toronyfutók teljes felszerelésben versenyeztek

A verseny nehézsége abban is rejlett a felnőtt nevezők számára, hogy teljes felszerelésben kellett felfutniuk, ami 20-25 kilogrammot nyom, és a légző álarc is nehezítő tényező, hiszen hiába szolgáltat több levegőt, mégis olyan érzés foghatja el a felfelé rohanókat, mintha nem jutna elég oxigén a tüdőbe.  

A helyszínen megtudtuk a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, Horváth Nikolett Csillától, hogy az első versenyt 2016-ban tartották, és az eddigi tapasztalatok alapján a női versenyzők öt, míg a férfiak három perc körül szokták teljesíteni a futást. A nevező gyermekek számára viszont könnyített felszerelésben kell felfutniuk, de ők is mindig jól teljesítenek. 

Odafent a tűzoltók kifújták magukat, majd amint szervezetük lenyugodott, biztató kiáltásokkal szurkoltak az éppen felfelé tartónak, valamint közös fotó készítéséhez is volt energiájuk. Teljes erejük visszanyerése után pedig már mosolyogva, nevetve osztották meg egymással a számukra legnehezebb szakaszok pillanatait.

Eredmények:

A férfiakat az alábbi kategóriákban díjazták:

Youngster

1. Adorján Bálint
2. Gagyi Norbert
3. Turcsán Tamás

Oldies

1. Furdan Balázs
2. Nagy Kornél
3. Ifj. Bodó László

Oldies XXL

1. Kiss János
2. Furdan Dániel
3. Léber Zoltán (Komló HTP)

Veteran  

1. Nagy Róbert
2. Berek Zoltán
3. Sánta Tibor

Női kategóriában az alábbiak szerint alakultak a helyezettek:

Girls

1. Tikász Ernesztina
2. Molnár Lilla
3. Klecska Eszter

Ladies

1. Dr. Sápi Csilla
2. Illés Eszter

A gyerekek is méltó ellenfélnek bizonyultak, ők mind együtt állhattak fel a dobogóra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!