Postabontás

2023.05.22. 07:40

A mosdó miért nem ingyenes? - kérdezi olvasónk

A Down-szindrómás kislány édesanyjának is fizetnie kellett az illemhely használatáért 200 forintot a pécsi belvárosi üzletközpontban, jóllehet az anyuka csak kísérőként kellett, hogy bemenjen a gyermekével - olvasható szerkesztőségünknek küldött levélben.

DN

Forrás: pixabay.com

A Postabontásban olvasott történet kapcsán az első dolog ami eszembe jutott, hogy mi lehet vajon azzal az előírással, hogy mozgáskorlátozottak a nyilvános illemhelyeket ingyen használhatják. Nincs már hatályban? 

A másik, amivel tulajdonképpen kiegészíteni szeretném az édesanya által kifogásoltakat, hogy mindenkinek, aki gyerekkel van a bevásárlóközpontban, gondot jelent, hogy a kísérőnek is fizetnie kell az illemhely használatáért. Ott az ételudvar – ha eszünk valamit az unokámmal, vagy csak fagyizunk egyet, és utána a gyereknek vécére kell mennie, miért nem lehet megoldani, hogy a blokk ellenében ingyen használhassuk a mosdót. Szerintem nincs olyan szülő, vagy nagyszülő, aki egy gyereket egyedül beengedne az illemhelyre. Hogy miért? Mert meg kell győződni arról, hogy milyenek az állapotok az ajtók mögött. 

Más helyen, a gyorséttermek nagy részében az a gyakorlat, hogy a blokk vonalkódját leolvasva szabad az út a mosdóba. Miért nem lehet a bevásárlóközpontban működő valamennyi vendéglátóegységet egy ilyen rendszerhez csatlakoztatni? Ami ugyancsak kifogásolható az utóbbi időben, az még a tisztaság. Sokkal jobban oda kellene erre figyelnie az üzemeltetőnek. Van, hogy kéztörlőpapír nincs, van, hogy a szárító nem működik. Az automata, amelynél a fizetést kell intézni, szintén okoz nehézséget: kétszer jártam már úgy, hogy a mobiltelefonos fizetés nem működött, 500 forintosnál nagyobb címletet pedig a gép nem tud apróra váltani. 

Úgy gondolom, hogy elég sok pénzt hagyunk ott akár a boltokban vásárlóként, akár az ételudvarban – nem túl szimpatikus, hogy a mosdó használatáért is még fizetni kell. De ha ezen nem is lehet változtatni, akkor legalább a gyerekek kísérőit jó lenne, ha ingyen beengednék. 


Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!