Postabontás

2023.07.29. 19:30

A klímákkal a vesztünkbe rohanunk! – hívja fel a figyelmet olvasónk

Wald Kata

Fotó: Butsaya

Klíma nélkül is hatékonyan hűthető a lakás" – olvashattuk az írást a DN-ben. A cikk minden szavával egyetértek. A gond csak az, hogy ez több odafigyelést igényel, macerásabb, mint bekapcsolni a klímát. Pedig az a sokmilliárd klíma nagyon ártalmas a Föld légkörére. A cikk első mondata leírja a lényeget: …”a klímaberendezések többlethőleadása pedig magasabb külső hőmérsékletet eredményez…”. Ez nekem vesszőparipám.

Gyerekkoromban (70 évvel ezelőtt) 27 foknál már mentünk strandolni. 30 évvel ezelőtt már gyakran volt 30 fok, aztán az emberek elkezdtek panaszkodni: hű, de meleg van! (Pedig hű, de meleg most van! És ha így folytatjuk, még mi lesz!) Feltalálták a klímát: „nekem is kell, nekem is kell”! Most ha „csak” 30 fok van, majdnem fázunk. Az összes, kényeskedésből üzemeltetett klímát be kellene tiltani, de ahol mégis nélkülözhetetlen, azok hőveszteségét hasznosítani kellene: pl. kézmosóvíz melegítés, télen a szomszéd helyiségek fűtése, fóliasátor fűtése stb. Nálam sokkal okosabb emberek biztosan  több módszert tudnának kitalálni.

Ha a Földön működő sok milliárd klíma 90 %-át tavasszal nem kapcsolnák be, biztosan nem lenne helyenként 40-42 fok meleg, megnyugodna a légkör, megnyugodna az időjárás. Sokkal kevesebb áramot kellene termelni, az erőművek is kevesebb hőt bocsájtanának ki a légkörbe. Tudom a „klímalobbi” nagyon tiltakozna, pedig ők is izzadnak. Aggódom az unokáim jövőjéért, észhez kellene térnie az emberiségnek! Bele kellene ordítani az éterbe: ha így folytatjuk, a vesztünkbe rohanunk! 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!