Postabontás

2023.12.11. 19:30

A mozgójárda segíthetne is a sietőknek - vélekedik olvasónk

Wald Kata

Illusztráció

Fotó: hxdbzxy

Már vagy tíz esztendeje annak, hogy a Postabontás rovatban egy levélíró Pécs egyetlen mozgójárdájának és az attól nem messze működő mozgólépcsőnek a használatát kifogásolta. Bosszantónak tartotta, hogy az emberek legtöbbször egymás mellett állva nyugodtan diskurálnak, nevetgélnek, ügyet sem vetve azokra, akik gyorsabban szeretnének haladni az elmés szerkezeteken. A helyzet azonban nem változott. Sajnos, ezekben a hetekben, az év végi ünnepek előtt, egy évtized elteltével is aktuális a panasz. Pedig akkor – talán a figyelemfelhívó sorok eredményeként – megjelentek a helyes használatra intő „ikonok”, amelyeket matricák formájában ragasztottak minden szinten a padlózatra. Sajnos, a bevásárlóközpont látogatói nem veszik észre, vagy nem értik a „néma” (gyorsan elkopó) piktogramokat, netán nem is akarják megszívlelni azok „szótlan” felszólítását. (Sőt, haragosan néznek azokra, akik „előzni szeretnének”.)

Más országokban jól látható, nagyobb méretű tábla figyelmeztet a mozgójárdára, mozgólépcsőre lépés előtt, hogy a jobb oldalon álljunk: „Stand on the right!”De ne menjünk ennyire messze! Itthon is akad példa a szabályozásra. A Budapesti Közlekedési Zrt. üzletszabályzatában fogalmazza meg, hogy „A mozgólépcsőn lehetőleg a jobb oldalon kell utazni, és a bal oldalt szabadon kell hagyni a siető utasok számára.” Nem kellene mást tenni Pécsett sem, csak kitenni az erre figyelmeztető táblákat is. Legfeljebb az utasok szót vásárlókra kéne cserélni. Bizonyára a hangosbeszélő figyelemfelhívó használata is segítene!  

V. J.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!