Postabontás

2024.02.21. 19:30

Óvni kell a gyereket az energiaitaltól! – figyelmeztet olvasónk

Betiltják az energiaitalok forgalmazását a 18 év alattiak számára Romániában, ha a már elfogadott törvénytervezet zöld utat kap - értesültem a hírről.

Wald Kata

Fotó: bauwimauwi

Ha jól értem, a szomszédos országban az energiaitalra pont úgy tekintenek majd, mint nálunk a dohánytermékekre. Azaz 18 év alattiak számára eladni nem lehet, és a termék reklámozása tekintetében is terveznek korlátozásokat. Kíváncsian várom, hogy ha a tervezet hatálya lép, vajon arra más országok hogyan reagálnak. Természetesen engem elsősorban a hazai reakciók érdekelnek. A Postabontásban korábban is többen megfogalmazták, hogy az lenne az ideális, ha az energiaitalokat a trafikokban árusítanák, így gyerekek nem férhetnének hozzá. 

Mert hiába mondják, hogy ezeknek az italoknak csak a túlzott mértékű fogyasztása rejt magában egészségügyi kockázatot - a hírek szerint Romániában tucatnyi fiatal került már kórházba mérgezéses tünetekkel. Kíváncsi lennék egy hasonló hazai statisztikára. A másik nagyon komoly veszély, hogy a fiatalok alkohollal keverik ezeket az innivalókat, nem csak Romániában, itthon is. Ennek kapcsán persze rögtön megfogalmazódik az emberben a másik kérdés: szeszesitalhoz hogy jutnak a gyerekek? Hiszen számukra az is tilos. De elég csak egy nyári estén a pécsi belvárosban tenni egy sétát - a Szent István téren tavasztól őszig tizenévesek ücsörögnek, mellettük, sör, bor, tömény.

Név és cím a szerkesztőségben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!