pr-cikk

2021.02.26. 00:00

Nem zár be a Pécsi CsakPONT?

A Pécsi Család és KarrierPONT működését biztosító uniós pályázat végéhez ért 2021. február 28-án, a projekt megvalósítói azonban nem zárják be teljesen az ajtót: igyekeznek minél több szolgáltatást fenntartani, hogy továbbra is segíthessék a pécsieket.

Gellén Nórával, a Pécsi Család és KarrierPONT leköszönő vezetőjével beszélgettünk az elmúlt három év eredményeiről és a jövőről.

– Miről is szólt ez a pályázat?

– Az EFOP-1.2.9-17 „Nők a családban és a munkahelyen” című uniós felhívásra nyújtott be pályázatot a konzorciumunk, melynek vezetője a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., tagjai pedig a Pécsimami Közhasznú Egyesület, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány.

2018 áprilisában nyitottuk meg irodánkat és indítottuk el szolgáltatásainkat.

Célunk az itt élő nők munkába való visszatérésének segítése, a munka és a család összeegyeztetésének előmozdítása volt, melynek keretében nagy hangsúlyt fektettünk az atipikus, rugalmas foglalkoztatás népszerűsítésére.

– Hogyan lehet népszerűsíteni a rugalmas foglalkoztatást?

– Számos előadást és workshopot tartottunk a témában helyi munkáltatók és munkavállalók részvételével, bemutatva a lehetőségeket és jó példákat, 2020 decemberében pedig átadtuk „A családbarát foglalkoztatás iránt elkötelezett munkáltató” díjakat.

Felmérésünkből kiderült, hogy ami leginkább aggasztja a munkáltatókat, az a bizonytalanság a hagyományostól eltérő foglalkoztatás munkajogi hátterével, helyes dokumentálásával kapcsolatban. Ezért született meg munkáltatói kézikönyvünk az atipikus foglalkoztatáshoz, ami nem csak a szabályokat mutatja be, de szerkeszthető iratminták is találhatók benne. Emellett ingyenes munkajogi tanácsadásunkat is igénybe vehették a munkáltatók és a munkavállalók.

Workshop az atipikus munkavégzésről

– A szakmai rendezvények mellett az egész családot megszólító programokat is szerveztek. Melyek voltak ezek?

– Szemléletformáló tevékenységünk része volt az olyan jeles napok megünneplése, mint az anyák, apák, nagyszülők, szülők vagy a láthatatlan munka napja. Online kalkulátorunkkal (lathatatlanmunka.hu) bárki kiszámíthatja, hogy mennyit ér az általa a család érdekében végzett fizetetlen, azaz láthatatlan munka.

Idén harmadik alkalommal írtuk ki az „Év Női Példaképe Baranyában” pályázatot, hogy megmutassuk, a család és a gyermekvállalás nem gátja a munkában való kiteljesedésnek: sőt!

Az elismerés olyan hétköznapi nőkre hívja fel a figyelmet, akik a munkában és a családi életben is példaértékűen helytállnak. Az idei pályázat közönségszavazása jelenleg is zajlik Facebook-oldalunkon, a díjakat március 8-án, nőnapon adjuk át.

– Képzéseken is részt vehettek az érdeklődők. Mi volt a kínálat?

– Konzorciumi partnerünk, a MIOK alapítvány szervezésében többek között stressz- és konfliktuskezelést, kommunikációt, személyiségfejlesztést, önismeretet, munka-magánélet-összehangolást is tanulhattak az érdeklődők, de szerezhettek vállalkozói vagy a munkába való visszatérést segítő ismereteket is. A munkáltatók pedig segítséget kaphattak a családbarát vállalati kultúra megteremtéséhez.

– A Pécsi Gyerektaxi is a CsakPONT nevéhez fűződik.

A pécsiek összefogásának köszönhetően továbbra is szállítjuk azokat a gyerekeket, akikért a szülő munkája miatt nem tud elmenni az iskolába, óvodába. Működésünk feltételei részben biztosítottak, bízunk benne, hogy ezt az országosan egyedülálló szolgáltatást sikerül hosszú távon fenntartani.

 

Anyák napi rendezvény a Tettyén

– Hogyan néz ki az elmúlt három év számokban?

– Szemléletformáló rendezvényeinken több mint 2500-an, képzéseinken 490-en, tanácsadásainkon több mint 300-an vettek részt, gyerektaxi-szolgáltatásunkat közel 3000 alkalommal vették igénybe. 156 baranyai munkáltatót tudtunk megszólítani.

– Mi a jövő?

– Munkatársaimmal elkötelezettek vagyunk a folytatás mellett. Az idei „Év női példaképe” pályázat és a továbbra is működő gyerektaxi már ennek az eredménye, de önkéntes formában álláskeresési és vállalkozói tanácsadásainkat is folytatjuk, jelentkezni a baranya.munkacsalad.hu oldalon lehet.

A cikk az „EFOP-1.2.9-17-2017-00082 – Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” című projekt keretében készült.

(x)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában