Hirdetés

2022.11.21. 14:36

Megszabadulhatunk-e a napfoltoktól és a bőr elszíneződéseitől?

Forrás: pixabay

A test bőrének elszíneződése az életkorral, a gyógyszerek szedésével vagy a napsugárzással összefüggő örökletes állapot. De vajon mi okozza ezeket a foltokat, amelyek sokak számára rendkívül zavaró szépséghibának tűnnek? Megszabadulhatunk ezektől a foltoktól fájdalmas kezelések nélkül?

A melanociták, azaz a pigmentképző bőrsejtek működésének zavara a pigment egyenetlen eloszlását eredményezi a bőrben. Az elváltozások és foltok intenzitása és eloszlása ​​egyéni jellemzők, amelyek öröklődéshez, napérzékenységhez, hormonális egyensúlyhoz vagy gyógyszeres kezeléshez köthetők. Így keletkeznek a napfény hatására szeplők vagy sötét kis foltok a testen (forrás 1).

Az életkor előrehaladtával a melanociták működése egyre megbízhatatlanabb, aminek következtében nagyobb valószínűséggel jelennek meg kisebb-nagyobb májfoltok a kézfejen, az arcon és a mellkason. Ezek teljes eltávolítása néha csak szakorvos által végzett speciális kezeléssel lehetséges.

Hasznosak lehetnek-e a fehérítő kozmetikumok?

A bőrön keletkező legtöbb folt és elszíneződés gyakran eltávolítható fehérítő kozmetikumok használatával. A bőrön lévő elszíneződések megszüntetésére vagy csökkentésére speciális készítménycsaládok állnak rendelkezésre. A tonikok és krémek befolyásolják a melanin szintézisét, világosítják a bőrt, kiegyenlítik annak egyenetlen színét, csökkentik a foltok intenzitását, illetve eltávolítják az arc elszíneződését.

Az elszíneződést fehérítő kozmetikumok többféle hatást fejtenek ki; mindenekelőtt csökkentik a látható foltokat és fehérítik a bőrt, másrészt ápolják az érzékeny bőrt, ezáltal védik az újabb pigmentváltozások kialakulásától.

A lengyel NowaFarmacja cikke alapján az elszíneződést halványító készítmények formulája leggyakrabban gyümölcssavakon, azelainsavon vagy fehérítő tulajdonságokkal rendelkező növényi kivonatokon alapul. Alapanyagként gyakran a citrom, az uborka, a petrezselyem, a medveszőlő és az egres jelenik meg. Ezenkívül vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek ápolják a bőrt, illetve UV-szűrővel rendelkeznek.

Az elszíneződések megelőzhetők

Az elszíneződések bizonyos mértékig megelőzhetők. A bőrfoltokra hajlamos embereknek érdemes kerülniük a napozást, óvniuk az érzékeny testrészeket a közvetlen napfénytől, illetve egész évben erős UV-szűrővel ellátott kozmetikumokat használniuk.

Nem csak bőrvédő készítményeket érdemes használniuk, hanem árnyékoló megoldásokat is érdemes alkalmazniuk. A kertekben felállítható napernyők, napvitorlák, pavilonok, illetve napellenzők nagyszerű szolgálatot tesznek, hiszen ezeknek köszönhetően az érzékeny bőrű egyének is élvezhetik a szabad levegő kínálta kényelmet, mégsem éri őket közvetlen napsütés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában