Hirdetés

2024.04.15. 15:12

Épületeket, járdát és utat is felújítottak, valamint zöldítettek is Okorágon - Több fejlesztést is elvégeztek

A Sellyei járásban fekszik Okorág települése, amelynek teljes népessége 164 fő. A Baranya vármegyei község képviselő-testületének tagjai Ábrahám Zsanett, Méhes Zsolt, Mező Károlyné, Győri Istvánné és Bogdán János polgármester, akik az elmúlt időszakban közösen tettek a településért.

PR cikk

Az elmúlt időszakban több fontos épületet is felújítottak, korszerűsítettek a településen

A település közmunka program keretén belül 16 fővel végzi a közterület karbantartását. Ezen belül virágosítás, fásítás zajlik. Ezzel a tevékenységgel egyszerre tesznek a környezetért, valamint a település szépségért.

Mindezek mellett a közmunkaprogram keretében Okorág településen felújítottak egy járdaszakaszt is, amely egy kétszázötven folyóméter hosszúságú szakasz volt, ezzel biztosítva a biztonságos gyalogos közlekedést a lakosok számára.

Az Önkormányzat fő feladatai közé tartozott az elmúlt időszakban az önkormányzati épületek felújítása, amely alapvetően egy energetikai korszerűsítés volt. Ennek keretében napelem került fel az épületre. A környezetbarát megújuló energiaforrásnak köszönhetően az önkormányzati épületek mindennapi elektromos energia szükséglete fedezve van, valamint az energiatermelés során káros anyag kibocsátás sem történik. Ez által ezek az épületek zöldek lettek.

Mindemellett a pályázat keretében felújították az orvosi rendelőt, amely által Okorág lakosságának tagjai korszerűbb, megújult épületben, korszerűbb körülmények között tudnak orvoshoz járni. A felújítások sorából nem maradhatott ki az Okorág Könyvtári, Információs és Közösségi Hely sem, valamint a település kultúrháza is felújításon esett át, amely lehetőséget biztosít arra, hogy egy felújított, szép környezetben helyi programok kerüljenek megrendezése.

A Magyar Falu Program keretében, amely egy 2018 tavaszán indult projekt és céljai közé tartozik, hogy az 5000 fő lélekszám alatti kistelepüléseket fejlessze, a helyi életminőséget javítsa és megállítsa a lakosság elvándorlását. Ezen kormányzati program keretein belül megújul egy másik épület is a településen, amely egy közösségi intézmény, ahol programokat tud a jövőben szervezni az önkormányzat. Eddig a pályázat első üteme valósult meg, amely a felújítási projekt összegének befolyását jelenti. Az önkormányzat a Magyar Falu Program keretén belül folyamatos pályázatokat nyújt be a kettes ütem kivitelezéséhez, illetve a közösségi tér kialakításához, játszótér és sport pálya megvalósításához.

Továbbá az elmúlt években egy teljes útépítési munka is zajlott Okorágon, ami a biztonságos közlekedést hivatott segíteni. Ez kül- és belterületi utak karbantartását jelenti.
A községben működik roma nemzetiségi önkormányzat, amelynek elnöke Ábrahám Zsanett, a testület tagjai pedig Jóni Alexandra és Mező Károlyné. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a nemzetiségek érdekeinek védelmére és képviseletére, valamint az összetartozás tudatát hagyományőrző rendezvényekkel erősítik.

Az Önkormányzat szociális tűzifát biztosít a településen élő rászoruló családok részére, illetve egyéb szociális juttatásokkal segíti a lakosságot.

Okorágon 2023-ban az önkormányzat elindított egy szociális föld programot, amelynek keretein belül huszonöt család részesült támogatásban, amely révén élő állatot, vetőmagot, takarmányt és gyümölcsfa csemetéket kaptak a programban részt vevők.

Mindezek mellett pedig a településen tanya- és falugondnok szolgálat működik, amelynek keretében a falugondnok Szekeres József, aki a település zökkenőmentes működésében segít. A szolgálatot végző személy feladatai közé tartozik, hogy óvodába és iskolába szállítás a gyerekeket, valamint a betegeket az orvoshoz, továbbá segíti elvégezni a bevásárlást is. Okorág község önkormányzata a közel jövőben törekszik a biztonságos működésre, figyelemmel kíséri a pályázati lehetőségeket, és lehetőség szerint kihasználja őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában