Sport

2010.05.10. 17:59

Fűzy Ákos elhagyja a Mizo Pécs csapatát, Győrben folytatja

Információink szerint rábólintott a SEAT Lami-Véd Győr ajánlatára Fűzy Ákos, így elhagyja a Mizo Pécset a sikeredző.

K. Mayer András

Vasárnap az vált biztossá, hogy Rátgéber László nem lesz a MiZo Pécs 2010 női kosárlabdacsapatának vezetőedzője, hétfőn pedig az derült ki, hogy Fűzy Ákos sem itt folytatja. Az Iványiékkal bajnoki címet és Magyar Kupát nyerő szakember elfogadta a Győr ajánlatát.

Pedig alapból minden pofonegyszerűnek tűnik. Van itt Pécsett egy olyan edzőpáros, amellyel bajnoki aranyérmet és Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett a csapat, s most mégis mindenki arról beszél, vajon ki lesz a következő szezonban a MiZo Pécs 2010 vezetőedzője. Normális esetben ez nem lenne kérdés.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nyerő páros volt (fotó: Laufer)
[/caption]

A klubnál uralkodó anyagi bizonytalanság azonban évek óta nem teremt normális helyzetet, nyilván nem véletlen, hogy előbb Rátgéber László vette a kalapját, hétfőn délután pedig kiderült, hogy egy rendkívül sikeres idény után Fűzy Ákos is távozik. Elgondolkodtató. A miértre kapott válaszok után viszont nincs min csodálkozni.

– Délután találkoztam a pécsi klub vezetőivel, s ott kimondtam, amit ki kellett mondanom: a lejárt szerződésemet nem hosszabbítom meg, Győrbe megyek – kezdte búcsúbeszédét Fűzy Ákos, akivel hétfőn délelőtt még arról beszéltünk, hogy csak ma, vagyis kedden dönti el, hol folytatja.

– A családom anyagi biztonsága volt a legfontosabb, döntésemet elsősorban ez indukálta. A másik ok, amiért távozom, az a bizalomvesztés, amit a vezetőség irányába érzek.

A SEAT Lami-Véd Győr az elmúlt idényben a negyedik helyen zárt a bajnokságban, ezért első ránézésre nagy visszalépésnek tűnik, hogy egy bajnoki címet és kupagyőzelmet ünneplő vezetőedző ott folytassa – Tapodi Péter mellett másodedzőként. Ugyanakkor Fűzy Ákosnak erre a felvetésünkre is megvan az elfogadható magyarázata: „A Győr egy feltörekvő klub, amely az elmúlt években stabilizálta magát az élmezőnyben. Nagyra törő tervekkel, szép célokkal vág neki a következő szezonnak, a negyedik helyet szeretné éremre cserélni, két éven belül pedig Euroliga-szereplésre jogosító helyen akar végezni. Ezek olyan szakmai kihívások, amelyek kompenzálják azt a presztízsvesztést, amit az jelent, hogy vezetőedzőből pályaedző leszek.”

Ahogy pofonegyszerűnek tűnt, hogy Fűzy marad a MiZo vezetőedzője, úgy ebben a helyzetben kézenfekvő lenne, hogy a pályaedző, Zseljko Djokics lépjen a helyére. Fűzy nem is felejtette el megjegyezni, hogy a fiatal szakembert maximálisan alkalmasnak tartja a feladatra, ő az, aki azt a szakmai munkát, irányvonalat megfelelő szinten folytatni tudná, amit még Rátgéberrel elkezdtek.

– Beszéltem, és még fogok is beszélni a klub vezetőségével – válaszolta a további esetleges pécsi szerepvállalását firtató kérdésünkre Zseljko Djokics. – Két-három napon belül okosabb leszek. És mindenképpen szeretném megjegyezni, nagyon sajnálom, hogy Ákos barátom nem marad. Bármi lesz is itt, nagyon fog hiányozni.

Nyerő páros volt.

Vajda is a Fenerbahcehoz igazol?

Vajda Annát még élő szerződés köti a MiZo Pécs 2010-hez, mégis olyan híreket hallani, hogy a következő szezonban külföldön folytatja pályafutását. Állítólag a Fenerbahce csapatához tart: „Valóban régóta tervezem, hogy ha megfelelő lehetőség adódik, egy szezont külföldi csapatnál töltök, aztán utána visszajövök Pécsre. A négyéves szerződésemben van egy olyan pont, amely alapján ezt megtehetem. A pletykák valamilyen szinten jogosak, a Fenerbahce ugyanis megkeresett, ez tény, miként azt is tudom, hogy Rátgéber László ott írt alá.

Az, hogy Laci oda szerződött, nagy pluszt jelent, hiszen magyar edző, és én szeretek is vele dolgozni, de nem azért mennék a Fenerbahcéhoz, mert valaki ott van. Nekem elég, ha minden rendben van, nem kell sztárcsapat, csak játszani szeretnék. Ez egy kihívás lenne, én pedig kíváncsi vagyok arra, hogy bírnám külföldön. Persze a legkényelmesebb az lenne, ha maradnék Pécsett, hiszen imádok itt kosarazni, imádom a várost, a csapatot, a szurkolókat.”

Fegyverneky még nem döntött

Fegyverneky Zsófiának lejárt a szerződése a MiZo Pécs 2010-nél, s egyelőre nem tudni, a jelenleg Ausztriában kikapcsolódó játékos marad-e Pécsett: „Ezzel kapcsolatban még nem szeretnék semmit mondani, mert nem dőlt el semmi.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!