Sport

2014.01.16. 10:18

A Dinamo papíron olyan erős, hogy legyőzhetetlennek tűnik

Ma olyan ellenféllel találkozik a PEAC-Pécs női kosárlabdacsapata az Európa-kupa nyolcaddöntőjében, amilyen nem mindennap látogat a Mecsekaljára: a Dinamo Moszkvában világsztárok játszanak, nem mellesleg ez az együttes a címvédő. De Zseljko Djokics hisz benne, hogy legyőzhető.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Ma délután (17.30, a Sport1 közvetíti a találkozót) olyan sportcsemegét láthatnak élőben a Lauber Dezső Sportcsarnokba kilátogatók, amilyenre nem mindennap van lehetőségük. Évekkel ezelőtt, még az euroligás korszakban jöttek hasonló erősségű csapatok Pécsre, mint most a Dinamo Moszkva: az orosz sztárgárda az Európa-kupa címvédője, s klasszis játékosok alkotják a keretét. Jogosnak tűnik tehát a kérdés, vajon legyőzhető-e egy ilyen nagyágyú, vagy a PEAC-Pécstől csak a tisztes helytállás várható el.

– Több olyan játékosa is van az orosz klubnak, akinek az ára nagyobb, mint amennyi az egész pécsi csapaté – fogalmazott Zseljko Djokics, a PEAC-Pécs vezetőedzője. – Ha innen nézzük, nincs esélyünk ellenük. Ugyanakkor mindez csak papíron létezik: hiszek benne, hogy szenzációs játékkal, védekezésben és támadásban is a maximumot nyújtva s akkor, ha teli lesz a csarnok szurkolókkal, lesz esélyünk!

A pécsiek legutóbb a PINKK ellen vívtak nagy csatát, amely sok energiát felemésztett, s érzelmileg is sokat kivett a játékosokból. Most mindenkinek újra fel kell töltődnie, újra fel kell szívnia magát – a tréner szerint ebben segíthet a lelátóról érkező fergeteges buzdítás.
Amikor Djokicstól megkérdeztük, hogy edzői pályafutása során ez lesz-e a legnehezebb ellenfél, egyértelmű nemmel felelt: – A Salamanca volt a legnehezebb, amellyel néhány éve az Euroligában találkoztunk, s amely kiejtett minket, majd meg is nyerte a sorozatot.

Most is olyan csapattal került össze a PEAC-Pécs, amely megnyerheti az adott sorozatot – a Dinamo Moszkvának van erre esélye. Nem kérdés, az oda-vissza vágós párharcban egyértelműen az oroszok érezhetik nyeregben magukat, ugyanakkor Fűrészék az első meccsen talán meglephetik őket. Ehhez persze tényleg maximumot kell nyújtaniuk, nem mellesleg játszania kell Latoya Williamsnek: az amerikai center sérült bokájának természetesen nem tett jót a PINKK elleni rangadó, s a héten még nem is edzett.

A szurkolók számára jó hír, hogy a mérkőzésre ingyenes a belépés: a klub vezetősége bízik benne, hogy ezen a fontos meccsen sokan buzdítják majd a pécsi csapatot. Annak érdekében, hogy minél jobb legyen a hangulat, a felnőttek egy pohár sört, a gyerekek pedig egy hotdogot kapnak, valamint lesz egy látványos spinningverseny is (a bátor vállalkozóknak az egész meccset végig kell tekerniük) – már csak a pécsi győzelem hiányzik ahhoz, hogy kerek legyen a történet.

Két amerikai világ- és olimpiai bajnokot is foglalkoztat a Dinamo Moszkva

Nem akármilyen együttes a Dinamo Moszkva, keretében hemzsegnek a világsztárok. A legnagyobb névnek egyértelműen az amerikai válogatott Tina Charles számít, aki világbajnok, 2012-ben olimpiai bajnok lett, s ugyanebben az évben a WNBA legértékesebb játékosának (MVP) is megválasztották – még csak 25 éves, de már ennyi mindent elért, vagyis valóban kivételes képességekkel rendelkezik. A center az Európa-kupában a negyedik a pontdobók listáján (18,4 pont), és átlagban 9,8 lepattanót szed le. Nem volt tehát túlzás, amikor a sorsolás után Zseljko Djokics mindössze annyit mondott róla: ő a világ legjobb centere.

De nem csak rá lehet építeni a Dinamónál. Ott van még honfitársa, a szintén világ- és olimpiai bajnok Lindsay Whalen vagy a szerb válogatott Ana Dabovics – akin nővéréhez, Milicához hasonlóan gyakran megakadnak a férfiszemek.

Ugyanakkor jellemző az orosz bajnokság színvonalára, hogy egy ilyen csapat csak a harmadik helyen tanyázik, megelőzi két, nála is jobb együttes, a Jekatyerinburg és a Szpartak Moszkva. Mellettük nehéz labdába rúgni, nem csoda, hogy a Dinamo csak az Európa-kupában vitézkedhet, s az Euroligát csak távolról figyelheti. Utolsó két bajnoki meccsét egyébként elveszítette, a Szpartaknál 77-56-ra kapott ki, a Kurszktól pedig hazai pályán 93-77-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!