Sport

2015.10.27. 12:43

Knoch Viktor ismét pécsi színekben versenyez

Tapasztalt olimpikonnal gazdagodott a pécsi sportélet: „hazatért” ugyanis a rövidpályás gyorskorcsolyázó, Knoch Viktor.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Megkerestek, megegyeztünk, visszatértem – viszonylag egyszerűen összefoglalta a gyorskorcsolyázó Knoch Viktor az elmúlt időszak történéseit. Mi azért a kép árnyalására kértük.

– Már jó ideje a fővárosban élek, ide járok főiskolára, itt vannak a válogatott edzései is, egyszóval minden ide köt. Először a Sportországhoz, majd az Újpesti Torna Egylethez szerződtem, ugyanakkor soha nem felejtettem el, hogy pécsi vagyok, hogy Pécsnek rengeteget köszönhetek, így amikor kiderült, hogy a PSN Zrt. égisze alatt újjáalakul a gyorskorcsolya­szakosztály, s a vezetők megkerestek, nem sokáig gondolkodtam a válaszon. A tréningek továbbra is Budapesten lesznek, de immáron pécsi színekben állok majd rajthoz a versenyeken.

A pécsi versenyző korábban is ért el szép sikereket, de azokat sokan – egy ideig legalábbis – inkább kiugró eredményeknek tekintették. Knoch Viktor szerint azonban a sportág komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt két, két és fél évben, s ez a jövőben érmekben is megjelenhet majd. Sőt, igazából már meg is jelent.

– Amikor márciusban a magyar váltó ezüstérmes lett a moszkvai világbajnokságon, Darázs István csapatvezető azt mondta, hogy 2018­-ban, a dél­koreai, pjongcsangi téli olimpián az éremszerzés a cél. Én is azt gondolom, hogy azzal, hogy a sportág kiemelt lett, a lehetőségeink sokkal jobbak, így egyáltalán nem illúzió a jó szereplés.

A jobb lehetőségek mellett azért persze nyilvánvalóan az is hozzájárult a sikerekhez, hogy a magyar csapatot erősíti két kínai­–magyar fiú, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint a szintén pécsi Burján Csaba – ez a négyes valóban sokra hivatott.

– És egyéniben is jók vagyunk – tette hozzá Knoch Viktor. – Nyilván büszke vagyok arra, hogy én lettem az első magyar, aki aranyat nyert egy világkupán, Ezurumban, 500 méteren, de azt gondolom, a többiekben is benne van egy kiugró eredmény. Ez akár már most, a montreali vagy a torontói világkupán bebizonyosodhat.

Olimpián ötödik

Knoch Viktorról valószínűleg a legtöbb embernek a 2006-os téli olimpia ugrik be. A pécsi versenyző hatalmas meglepetésre az 1500 méteres számban kitűnő versenyzéssel a döntőbe jutott, és végül az 5. helyen végzett. Ezzel 26 év óta a legjobb magyar eredményt érte el a téli olimpiák történetében.

Boldogság, szerelem

A 25 éves Knoch Viktorról a bulvársajtó az elmúlt évben többször is írt – elsősorban azért, mert barátnője a szintén gyorskoris lengyel Marta Wójcik lett. A lengyel Playboyban is szereplő fiatal lánnyal a pécsi sportoló kapcsolata vitathatatlanul komoly: márciusra várják első gyermeküket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!