Sport

2016.12.20. 17:17

Két ígéret: Lukács Lívia és Bartha Panna

Az egyik elhúzza a Mecseket, ha kell, elképesztően céltudatos, a másik cserfesebb, de épp a lazasága miatt hihetetlenül eredményes. Közös bennük, hogy mindketten nagyon tehetségesek: a Pécs Városi Tenisz Club két fiatal játékosáról, Lukács Líviáról és Bar­tha Pannáról mesélt edzőjük, Guoth Ambrus.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Az utóbbi időben nagyon sokat dolgoztak együtt, ami mindkettőjüknek hasznára vált: a kisebb lány jó hatással volt a nagyobbra és fordítva. A 16 éves Lukács Lívia céltudatos, elhúzza a Mecseket is, ha azt kérik tőle, miközben a 12 éves Bartha Panna cserfesebb, lazább – ha ketten együtt edzenek, sosem unják a tréninget, pedig bizony elég monoton a munka.

– Az edző mindig keresi a szorgalmat és a tehetséget: nos, bennük mindkettő megvan – fogalmazott Guoth Ambrus, aki Sáros Zoltánnal közösen foglalkozik a két lánnyal a PVTC-nél. – Nagyon ritka, hogy két ilyen képességekkel megáldott fiatal egy helyen legyen, hát még Pécsett! Ezt ki kell használni!

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Lukács Lívia már mindent elért hazai porondon, amit lehetett
[/caption]Eddig jó úton haladnak, az biztos. Lukács Lívia immár többszörös korosztályos magyar bajnoknak vallhatja magát, ranglistavezető volt, vagyis amit lehetett, elért a hazai porondon. Most a nemzetközi versenyeken a 18 évesek között indul, s a junior-világranglistán januárban a 700. hely környékén lesz.

– Minden évben megbeszéljük, milyen célt tűzünk ki magunk elé, volt, amikor le is kellett ezt írnia, mégiscsak az a biztos, az a tény. A hétszázadik hely környékére vártuk, ez ugye sikerülni fog, jövőre pedig a kétszáz–háromszázadikra szeretnénk, ha odaérne. Ez vállalható is. Ez a rövid távú cél. A hosszabb távú az, hogy profi játékos szeretne lenni, nekünk az a feladatunk, hogy ehhez megadjuk neki a megfelelő alapokat. Simán el tudom képzelni, hogy befér majd a felnőtt női válogatott keretébe, a Fed-kupa-csapatba.

[caption id="" align="alignright" width="250"] Bartha Panna a 14 évesek ranglistáján is ott lesz az első tízben
[/caption]Bartha Panna a 14 évesek magyar ranglistáján benne lesz az első tízben, s legutóbbi versenyén legyőzött egy 14 és egy 16 éves válogatott játékost is – utóbbit közel háromórás meccsen.

– Ha őt nem látom majd a tévében teniszezni, akkor azt személyes csalódásként fogom megélni. Pont a pozitív személyisége miatt: nagyon könnyen dolgozza fel a sikertelenséget, a vereséget. Ugyanakkor ennek az árnyoldala, hogy talán hamarabban is hátrál ki a nagyon komoly munkából. Jövőre egyébként a háromszázadik hely környékére várom a Pannát a 14-es európai ranglistán, ahol már van is pontja.

Mindkét tehetséggel kapcsolatban az a cél immár, hogy a jövőben minél több nemzetközi versenyen induljanak, hiszen csak így fejlődhetnek. Ehhez azonban komoly anyagi ráfordítás kell, hiszen mindez nagyon költséges történet: sok az utazás, fizetni kell a szállást.

– A klub rengeteget segít, de igyekszünk támogatókat is keresni nekik, mert ez csak úgy fog menni. Ez a két lány megérdemel minden segítséget, mert tényleg nagyon tehetséges játékosokról van szó – mondta Guoth Ambrus.

Reméljük, néhány év múlva Lukács Líviát és Bartha Pannát is látjuk a tévében teniszezni!

Sérülés miatt korán abbahagyta

Nem egy edzőnek egy egész pályafutás során nem adatik meg, hogy olyan játékossal dolgozzon együtt, aki a nemzetközi porondon is sokra viheti – Guoth Ambrus épp ezért szerencsésnek vallhatja magát, hiszen csak 31 éves. Három éve jött Pécsre, azóta dolgozik a PVTC-nél.

– Játékosként az első osztályban teniszeztem, játszottam Budaörsön, Budapesten, majd egy ideig horvát és osztrák csapatokban. A sok sérülés miatt abba kellett hagynom, s öt-hat éve kezdtem edzősködni. Sokkal jobban szeretem ezt a munkát, mintha játszanék: többféle élmény van, s csodás, amikor viszontlátod a tanítványodtól azt, amit tanítottál neki, látod a kezed nyomát. Nagyon jó csapat van most itt, kiváló a hangulat, minden adott a jó munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!