Horvát belügy

Szilágyi László

Nem akarom lelombozni a Manchester City szurkolóit, de idén sem kedvenc csapatuk nyeri a Bajnokok Ligáját. Pep Guardiola minden apró mozaikot a helyére illesztett, még a nehezen betörhető Jack Grealish is megtanult védekezni, Kevin de Bruyne már régen lenyelte a keserű pirulát, bármilyen nagy spíler ő, mégis szó nélkül visszazár, ellentámad, mint a többi csapattársa. Guardiola megalkotta a tökéletes gyöngyszemet, amelyik minden meccsen tud hadrendet váltani, és támaszkodhat a norvég Erling Haaland góljaira.

Szédületes ez a City, még a távol-keleti pénzből feltőkésített futballvállalkozásokért kevésbé rajongók (például e sorok írója) is elismerik a szervezett és látványos zsenialitást, amit az angol klub megjelenít a pályán. A gazdasági hátteret hagyjuk, még véletlenül sem áll szándékomban belehergelni magam egy megváltoztathatatlan, erkölcsileg kifogásolható gazdasági vállalkozás elemzésébe. Ennek nincsen itt az ideje, viszont időszerű foglalkozni a Bajnokok Ligája-győzelemre esélyes csapatokkal. A Bayern Münchent összesítésben 4-1-gyel búcsúztató Manchester City a fogadóirodák szerint igen kedvező helyet foglal el az esélyesek táborában. A két olasz csapatot, a Milant és az Intert sorolják hátrébb az odds-mesterek, a címvédő Real Madrid is kisebb valószínűséggel nyeri meg az idei BL-t, mint a City.

De higgyék el, mégsem a Manchester City lesz a befutó. Mégpedig a horvátok miatt. 

Az elmúlt tíz szezonban mindig olyan csapat nyert, amelyikben legalább egy horvát labdarúgó játszott. 

2013-ban Mario Mandzukic a Bayern Münchennel, 2014-ben Luka Modric a Reallal, 2015-ben Ivan Rakitic a Barcelonával, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban Luka Modric és Mateo Kovacic a Reallal, 2019-ben Dejan Lovren a Liverpoollal, 2020-ban Ivan Perisic a Bayern Münchennel, 2021-ben Mateo Kovacic a Chelsea-vel, 2022-ben Luka Modric a Reallal lett BL-győztes. Na, már most a Manchester Cityben sok náció képviseli magát, de horvát labdarúgó nem tagja a keretnek. Az elődöntő másik három szereplője közül a Real Madridban az aranylabdás Luka Modric, az Interben Marcelo Brozovic, a Milanban Ante Rebic futballozik. Tehát ha folytatódik a horvát futballisták lenyűgöző sorozata, idén a két milánói vagy a madridi csapat lesz a befutó.

Persze lehet, hogy Pep Guardiola a Barcelona után a tökéletességre törekvő Cityvel is felér végre a csúcsra, de valamelyik horvát talán elintézi, hogy ez mégsem így legyen. Én nem lennék boldogtalan.