Könnyek

Szilágyi László

A futball veszélyes üzem, a labdarúgó élete nem csupán siker, pénz és csillogás. Kalmár Zsolt erről hosszan tudna mesélni. A vörös hajú középpályást Pintér Attila ismertette meg a magyar felnőttfutballal, amikor a Győr edzőjeként bedobta őt a mély vízbe. Kalmár megállta a helyét, Pintér mellett ő is megkönnyezte az ETO bajnoki címét 2013-ban.

A karrierje meredeken ívelt felfelé, a következő idényben kihagyhatatlan lett a Győrből, a Red Bull futballvállalkozás pedig kihagyhatatlan üzletet látott az ő szerződtetésében. A fiatal magyar labdarúgót honvágy kínozta, és nemigen értette, vajon miért kell szinte a nulláról elkezdenie azt, amit már Győrben megtanult. A nyugati profi világ tempója olykor fájdalmas könnyeket csalt ki az itthon könnyen érvényesülő középpályás szeméből.

A németországi kölcsönjátékokkal kiegészített, roppan tanulságos, de kevésbé eredményes lipcsei korszak után Kalmár Zsolt Dániában nyitott új fejezetet a pályafutásában. Ám a Bröndbyben sem tudott kiteljesedni, azt nem tudni, hogy az időközben érzelmes férfivé érett játékosnak hány könnycseppe áztatta a koppenhágai stadion gyepét.

Azt viszont igen, hogy a lipcsei kötelékből kiszabadulva Dunaszerdahelyen otthonra lelt, nem egyszer volt látható a különböző online platformokon, amint a könnyeit törölgetve köszöni meg a DAC közönségének a biztatását. A szlovák bajnokságban elismerték, kétszer is beválasztották a szezon álomcsapatába. A válogatott keret nélkülözhetetlen tagja lett, Marco Rossi szövetségi kapitány alighanem kivitte volna a 2021-es Eb-re.

De erre nem került sor: Kalmár 2021 márciusában a magyar válogatott Andorra elleni vb-selejtezőjén a bal térdében külső oldalszalag-szakadást szenvedett. Lemaradt az Eb-ről, elismerte, a bánatában többször is sírás kerülgette a betegágyán. A nagyközönség Szófiában örömkönnyeket láthatott Kalmár szemében; az akkor már a Vidiben futballozó játékos a bolgárok elleni 2-2, az Eb-kvalifikáció kiharcolása után érzékenyült el a televízió képernyője előtt.

Mégsem ez az utolsó emlékképünk a könnyfakasztó történetben: Kalmár Zsolt az elmúlt hétvégén a Kecskemét elleni bajnoki mérkőzésen fájdalmas arccal terült el a földön. Egyelőre azt tudni, hogy a 36-szoros válogatott középpályásra hosszú kihagyás vár. Most a bánat könnyeivel küszködik a több megpróbáltatáson keresztül ment labdarúgó.

A labdarúgó élete nem csupán siker, pénz és csillogás.

 Egyebek mellett Kalmár Zsolt könnyei is ezt igazolják.