Wilkommen

Szilágyi László

Christian Dissinger megérkezett Magyarországra. A német válogatottal Európa-bajnok, olimpiai ötödik balátlövő a férfikézilabda NB I sereghajtójánál folytatja a pályáfutását. Hogy mi szél hozta a PLER csapatához, nem titok. A 31 éves játékos szeretné újra felépíteni magát, a sérülése után friss európai levegőt kíván szívni. A vén kontinens kézilabda-kultúrája mégiscsak előbbre való, mint a katari. Az éppen tíz éve alapított al-Duhail a pénzkeresetre jó, ám onnan szeretett volna eljönni ez a derék német, és meg sem állt a magyar főváros XVIII. kerületéig. A PLER-t találta méltónak arra, hogy bosszantó sérülései után újragondolja az ígéretesen induló, sikerekkel kikövezett karrierjét.

Dissinger eljövetele az abszurd kategóriába tartozik, hiszen józan ésszel nehezen felfogható, hogy a 2018-ban a Vardar Szkopjéval Bajnokok Ligáját nyert balátlövő miért pont a tök utolsó magyar klubcsapatban óhajt lendületet venni a karrierje folytatásához.

Mindenesetre érdemes felidézni a legutóbb nálunk szerepelt német BL-győztes kézilabdázó magyarországi pályafutását. Egy másik Christian, bizonyos Zeitz 2007-ben, 2010-ben és 2012-ben is megnyerte a Bajnokok Ligáját a THV Kiellel, mielőtt megérkezett Veszprémbe. A német fenegyerek azonban Nagy László árnyékában nem tudott kibontakozni a magyar sztárcsapatban, pedig előtte mindent megnyert a szülő­hazájában. 

Magyarország befogadó ország, különösen, ami a sportolókat illeti. Két német játékos, Alicia Stolle és Emily Bölk együtt érkezett a Ferencváros női kézilabdacsapatához. Igaz, előbbi már el is hagyta a Népligetet, visszaigazolt a szülőhazájába. Bölk viszont maradt, a fradisták egyik kedvence lett miután az Esbjerg ellen a BL-döntőbe jutást érő gólt lőtt a dánok kapujába a felejthetetlen júniusi Final Fouron. Bölk kiválóan érzi magát nálunk, habár a néhány hónap alatt megbukott edző, Martin Albertsen munkássága az ő formájára sem gyakorolt komoly benyomást, ám a balátlövő már viszonylag megbízhatóan nyilatkozik magyarul, és könnyen beilleszkedett. 

Ezek után kíváncsian várjuk, vajon Christian Dissinger miképp éli meg a budapesti kihívásokat. Megtanul-e magyarul, megnehezíti-e a két hazai nagyágyú, a Veszprém és a Szeged dolgát a pályán. Végtére is, meddig tervez nálunk, és jól érzi-e magát, ha már egyszer befogadtuk. Mert mi szívesen látunk minőségi játékosokat, tiszteljük az eredményeiket. Dissingert látatlanban is. Csak rajta múlik, meddig marad. Ha már egyszer erre fújta őt a szél…