Jegyzet

2023.11.05. 21:45

Nem viselnek köpenyt és álarcot, mégis büszkék vagyunk rájuk

Tóth Viktória

Életem során nem valami sok képregényt olvastam. Persze kiskoromban szerettem a Garfieldot, de azt is leginkább a szüleim, nagyszüleim napilapjaiból olvasgattam. Nekem ennyi elég is volt belőle. Volt több osztálytársam, aki teljesen oda volt értük, náluk láttam sok japán mangát. Furcsának tartottam őket, a hátulról előre, jobbról balra való olvasásukat. De kidolgozásuk, részletgazdagságuk okán megértettem, hogy mit szeretnek benne annyira.

Hazánkban vagy Európában a képregényeknek nincs akkora kultusza mint Ázsiában vagy mondjuk Amerikában. Ezért is jók a Képregényszürethez hasonló alkalmak, amikor a rajongók egymásra találhatnak. Olvastam, hogy a magyar szuperhősökről is szó esett a rendezvényen. Ez elgondolkodtatott. Vajon kik lehetnének magyar szuperhősök? Ki érdemelné meg azt, hogy életéről, tetteiről képregényt készítsenek? Be is ugrott gyorsan három név, az utóbbi idők legtöbbet elért magyarjai. Persze ez a lista azért igencsak relatív.

Szoboszlai Dominik, az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb magyar focistája, és a közelmúltban Nobel-díjat kapott Karikó Katalin kutatóbiológus. S az én listámra felkerül még Azahriah is, aki kapcsán hosszasan lehetne vitatkozni, hogy jó-e az a zene amit csinál, de hogy magyarok tízezreit mozgatja meg az elvitathatatlan. Ők hárman tehát, ha nem is viselnek köpenyt és álarcot, annyi biztos, mindhármukra büszkék lehetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!