Bama.hu videó

2023.11.04. 20:00

Képregényhősök lepték el a Tudásközpontot Pécsen (videó, galéria)

Ha ősz, akkor szüret, de nem csak a szőlőé, hanem a képregényeké is, hiszen idén második alkalommal rendezték meg a Pécsi Képregényszüretet. A helyszín azonban most változott, a Pécsi Kulturális Központ helyett az esemény a Csorba Győző Könyvtárban – Tudásközpont – kapott helyett.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler P

A képregények, a szuperhősök régóta jelen vannak az életemben, és szerintem ez sokaknál így van. Lehet, hogy vannak, akik csak gyerekként vannak odáig értük, de vannak olyanok is, akiknek ez egy egész életre szóló szenvedély. Ez utóbbit tökéletesen bizonyítja a II. Pécsi Képregényszüret, amely nem csak egy esemény a sok közül, hanem egy találkozóhely, egy közösségi tér is, ahol mindenki egy nagy család része. 

A helyszínválasztás szerintem tökéletes volt, hiszen a CSGYK polcain számos képregény is megtalálható. Ezen alkotásoknak van egy külön sarka is az első emeleten. Mindemelett azért is jó döntés volt ez a helyszín, mert az intézményben sokan megfordulnak, akik között sok képregény rajongó lehet, de akár az is előfordulhat, hogy egy még nem rajongót bevonzz ez az esemény, amely elindítja őt a képregényimádat útján. 

A rendezvényen beszéltünk az esemény szervezőjével, Bedekovics Ákossal, aki elmesélte, hogy ő már nagyon régóta szeretett volna ebben a városban egy ilyen programot. Mint kiderült az ország több pontján már volt ilyenre példa, de Pécsen még nem. Kiadóként pedig végképp szívügye volt, hogy itt is legyen. E gondolat mentén pedig 2022-ben meg is tartották az I. Pécsi Képregényszüretet a PKK-ban. Már akkor sok kiadót, árust sikerült meghívniuk, és ez az idei évben is így volt. Az esemény céljai között szerepel az, hogy a képregénykultúrát, és a magyar képregénykultúrát megismertessék a régió közönségével. 

Mindez pedig egy fantasztikus kezdeményezés, hiszen ez a kultúra is igen sok rétű, és mindenki képes megtalálni benne azt az irányvonalat, ami kedvére való. 

Az egész napos esemény során nem csak börzével várták az érdeklődőket, hanem beszélgetésekkel, előadásokkal is. A témák vegyesek voltak, szó esett a magyar szuperhősökről és képregényekről, a zinről, a képregények készítéséről, valamint magáról erről a kultúráról és annak kiadásáról, valamint arról is, hogy újjá lehet-e éleszteni egy haldokló médiumot. 

Még épp, hogy csak kitelepültek a kiadók, alkotók Vad Virágok Könyvműhely, Nero Blanco Comix, Zsiger.hu, Ambrus Izsák, Márok Attila és még sokan mások , de az érdeklődők már szépen lassan érkeztek is, hogy felfrissítsék képregénygyűjteményüket. Válogathattak az érdeklődők Marvel, DC, Star Wars, Garfield, Góliát képregények között, egy asztalnál pedig még alkudozni is kötelező volt a vásárlásnál. De volt, aki Lego figurákkal is gazdagabb lett, és nagy mosollyal az arcán távozott. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában