Kiút a gödörből

2024.02.03. 19:15

A toll, mint fegyver sokkal alkalmasabb védekezésre, mint támadásra

Mészáros B. Endre

Megy most egy film a mozikban Hátralévő életem első napja címmel, mely a lelki gondjaik miatt öngyilkosságba menekülő embereknek segít. Oly módon, hogy a Mindenható leküldi emberét, hogy gyűjtse össze a nap öngyilkosjelöltjeit, és egy héten át mutassa meg nekik az élet igazi értelmét és örömeit, hogy mit veszítenek, ha idő előtt távoznak, s mit veszít velük a családjuk, és a barátaik. 

Ám a valóságban ennél sokkal praktikusabban zajlik a lelki útmutatás, az élet felé terelés, azonnal, telefonon át. Mi több, Baranyában a kor szelleméhez igazodva most bevezetnek egy olyan újítást, ami minden korábbi megoldást überel. Mert februártól már e-mailen keresztül is kérhet tanácsot a rászoruló, vagy akár feszültségoldásként kipanaszkodhatja magát. 

Jó ideje írással foglalkozom, és az egyik legfontosabb szakmai tanulság az, hogy írásban minden gondolat sokkal összeszedettebb, megrágunk minden szót és mondatot, nem vagdalkozunk, külön válnak vélt és valódi sérelmek. Az így rögzített szó pedig nem száll el, megmarad örök mementóként, bármikor elővehető, újragondolható, átértelmezhető. A chatelés, a mailezés a mobiltelefonok világában mondhatni a fiatalok kedvenc időtöltése, márpedig a lelki panaszosok döntő többsége 30 év alatti, szóval kitűnő ötlet mindezek ismeretében levelezéssel áthidalni élet- és világfájdalmas problémákat. S amíg megfogalmazza az ember a gondjait, a személyes lelki kontroll is besegíthet a helyes irány megtalálásában. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!