Vasárnap még tart a fesztivál

2024.02.03. 16:51

Kínától Izlandig: a legjobb dokumentumfilmek érkeztek Pécsre

Tizedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált január 27. és február 4. között, amelynek idei szlogenje: A te országod – A te harcod – A te titkod – A te hited – A te vágyad. A fővároson kívül tíz vidéki városban is vetítettek a programból válogatva alkotásokat, köztük Pécsen is, az Apolló Moziban február 1. és 4. között.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A rendezvény Pécsen február elsején rajtolt el, majd ezt követően levetítették a Kiáltvány a gyerekekért című orosz dokumentumfilmet, amely olyan videókból készült, amelyeket a 21. században született, Oroszországban élő tinédzserek forgattak és osztottak meg az interneten. A videófelvételeken láthatók reggeli készülődésük, ártatlan csevegéseik, vagy éppen a tömeges evakuálások és a Columbine iskolai ámokfutás. 

A fesztivál második napján a Harcban című filmet küldték vászonra, amely bepillantást enged az ukrán kormány működésébe, mindennapos küzdelmeibe. Az alkotás rendezője Karim Amer, aki a világon egyedülálló lehetőséget kapott, hogy filmet készíthessen az ukrán külügyminiszterről és a kormányzat más kulcsfiguráiról. 

Február 3-án két dokumentumfilmet is vetít az Apolló Mozi a BIDF keretében. Az egyik a La Singla, a flamenco-királynő rejtélye, ami arról a Barcelonában született cigány lányról, Antonia Singla-ról szól, aki 17 évesen forradalmasította a flamenco világát. Harmincéves korában azonban nyomtalanul eltűnt a színpadról. A szombaton vetített második film az Amíg még nézhetjük, amely Ravish Kumar, az indiai NDTV riporteréről szól, aki évtizedek óta a függetlenség és a felelős tájékoztatás normáinak betartására törekszik. 

A fesztivál zárónapján vetítve lesz a Cowboy lányok, amely két huszonéves cowgirl-ről, és egy filmen ritkán látható életformáról mesél. A másik alkotás a Tökéletes bizalom, amelyben Kína, valamint két család áll a fókuszban, akik az igazságért küzdenek a megfigyelés hálójában. Az utolsó vetített dokumentumfilm pedig A mi kis hazai pályánk címet viseli, amelyben egy kis izlandi halászfalura kerül a hangsúly, ahol összefogással építettek Vidar Gylfason vezetésével focipályát, de már nagyon régóta nem focizik senki azon a pályán egy csúfos vereség miatt. Vidar fia azonban elhatározza magát, hogy megvalósítja apja álmát és végre hazai pályán győzelemre viszi Hellissandur szellemét. 
A négynapos esemény kiemelkedő pontja, hogy a vetítések után szakmai beszélgetéseket folytatnak, amelyek résztvevői között oktatók, egyetemi docensek, tanszékvezetők, szakpszichológusok, újságírók és még sokan mások szerepelnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában