Családi ünnep lett a klasszikus majálisból

Jusztin Levente

Sokszínű Baranya, sokszínű programok? A május köszöntése most is nagy eseménynek számít, ezt bizonyítja a rengeteg program. Sok helyen hagyományosnak mondható programsorozattal találkozunk, valahol pedig a szokásostól eltérő programelemek lettek állandók. Sellyén főzőversenyt tartanak, söröshordót hajítanak. Siklóson, Szentlőrincen, Szigetváron igazi családi napot tartanak, májusfát állítanak. Komlón a nemzetiségeknek biztosítanak teret, hogy üdvözöljék a májust. Ezek a programok mutatják, rég kinőtte magát a klasszikus majálisozásból, ahol a sör és a virsli fogyott nagy mennyiségben, és ezzel mindenki elégedett volt.

Nekem nem volt részem ezekben a klasszikus majálisozásokban, saját élményem nincsen, de a napokban beszélgettem több ismerőssel erről, nekik mit jelentett ez gyermekkorukban. A virsli olyan meghatározó élmény volt, hogy mindenkinek ez volt az első, amit mondott. A család együtt lehetett a másik baráti családdal, hatalmas beszélgetések alakultak ki. A férfiak a főzőversenyen a bogrács körül söröztek, vagy a focipályán kupa keretén belül kergették a labdát. Mindig volt zene is, de a lényege az egésznek az volt, hogy a család együtt kimozdul otthonról, találkoznak mással, közösségként ünneplik a májust a településükön.

A jelenlegi programokat és szokásokat nézve nem is sokat változott ez, reméljük a közösségbe tartozás sem kopott ki az emberek fejéből.