VélemÉN

2011.12.27. 10:14

Hogy csináljunk bűnbakot?

Az igazi megoldás persze az lenne, ha mindenki annyi fizetést kapna, hogy az egyiknek ne kelljen bliccelnie, a másiknak meg büntetnie.

Katus Eszter jegyzete

Kiderült, az ellenőröket érdekeltté tették abban, hogy minél több pénzbüntetést osszanak ki a pécsi helyi járatú buszokon: a pótdíj hatvan százalékát ők kapják, a többit a cég. A kallerek ugyanis a magas alapbér helyett ma már csak minimálbért kapnak, a többit maguknak kell összeszedniük a bírságokból. Így aztán nagyüzemben folyik a vadászat bliccelőkre.

Nekem ez nem tetszik. Több okból sem. Mert azt mégsem mondhatjuk az ellenőröknek, hogy ugyan már, ne szívózzanak a néppel, hagyják őket csendben utazgatni A-ból B-be, inkább vállaljanak másodállást, hogy el tudják tartani a családjukat!

Viszont az utasoktól sem meglepő, hogy megpróbálnak kibújni a buszjegyvásárlás alól, mikor egy komplett család utaztatása a lakástól a boltig meg vissza két-háromezer forint. De főleg az nem tetszik, hogy ezzel a húzással egymás ellen uszítják az egyszerű embereket. (Nehogy már a rendszert utálják az utasok, ha vannak ellenőrök is, ugyebár.)

Az igazi megoldás persze az lenne, ha mindenki annyi fizetést kapna, hogy az egyiknek ne kelljen bliccelnie, a másiknak meg büntetnie. Kényszerből. Mert hogy nem a poén kedvéért teszik, az, ugye, nem kérdés.

Bár igaz, ha az ellenőrök meg a bliccelők majd egymást csépelik, talán elterelik a többi utas figyelmét az adósságokról, a ki nem fizetett számlákról, sőt, talán még azt sem veszik majd észre, hogy megint nincs fűtés a buszon, az ablakokat nem lehet becsukni, vagy hogy a hering módra hozzájuk préselt utastárs szép csendben kilopja a zsebükből a pénztárcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!