Vizsgálat

2019.03.16. 07:00

Veszélyes, ezért zárva marad a Kormoskősor, lehet, hogy elbontják

Elhanyagolt, balesetveszélyes a Széchenyi-aknai bányavasút területén lévő elhagyott viadukt – a MÁV hamarosan orvosolja a problémát.

Wald Kata

Balesetveszélyes az egykori Széchenyi-aknai bányavasút a Blaha Lujza utca és a Vajda János utca által határolt területén lévő elhagyott viaduktjának állapota – hívta fel a figyelmet a Postabontásban olvasónk. A boltíves építmény köveiből vastag ecetfák magasodnak, némelyik elkorhadt, akár ki is dőlhet.

A környéken élőket a Kormoskősort a Blaha Lujza utcával összekötő lépcsősor sorsa is foglalkoztatja – több mint egy évvel ezelőtt zárták le balesetveszélyre hivatkozva, a helyzet azóta se változott. Mintegy 500 métert kell kerülni a Blaha Lujza utca végén lévő másik, hasonlóan rossz állapotban lévő, de nem lezárt lépcsősorig.

– A boltozott vasúti híd forgalomból kizárt vasútvonalon található, további sorsáról a tulajdonos Magyar Állam dönt – tájékoztatta lapunkat a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A hidat az előírásoknak megfelelően kétévente vizsgálják. – A szerkezeten, illetve a környezetében megtelepedett fák kivágásáról intézkedtek a szakemberek, a munkát várhatóan április közepéig elvégzik – tették hozzá. Felhívják a figyelmet, hogy a műtárgy és annak környezete üzemi terület, oda belépni csak a MÁV által kiadott belépési engedéllyel szabad. A belépési tilalomra figyelmeztető új táblát helyeztek ki.

– A forgalomból kizárt vasúti területen fekszik az olvasói levélben említett, a Kormoskősor és a Kőrös utca sarkán található lépcsősor is, amely a valaha itt lévő megállóhely, peron megközelítését szolgálta, ma már nincs utasforgalmi funkciója – közölték. A lépcső megrongálódott, balesetveszélyessé vált. Emiatt, illetve az átjáró közvetlen környezetében lakókkal történt szóbeli egyeztetést követően, kérésüknek is megfelelően lezárták azt. Az elbontás lehetőségét vizsgálják – tették hozzá.

Kerékpárút idén máshol épül

„Az elhanyagolt állapotú viadukt és a vasút elbozótosodott nyomvonalának karbantartása azért is fontos lenne, mert korábban itt emlékeim szerint kerékpárút létesítése szerepelt a tervek között – a beruházás évek óta várat magára. Sajnos jó ideje nem hallani róla, hogy megvalósul-e valaha is!” – írta a Postabontásban nemrég megjelent levelében olvasónk.

Évekkel ezelőtt ötlet szintjén valóban megfogalmazódott egy kerékpárút építésének lehetősége az adott területen, ám a városháza tájékoztatása szerint Pécs önkormányzata jelenleg más, kerékpárosok által gyakrabban használt útvonalakban gondolkodik, illetve valósít meg fejlesztéseket hamarosan, mint például Belváros-Kelet, Belváros-Kertváros összekötése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!