fesztivál

2019.04.01. 17:30

Sztárok ékesítik a pécsi bazilikát

Az Angster orgonakoncert sorozatban öt hangverseny lesz év végéig, a hagyományos Orgonapont pedig augusztusban minden pénteken hoz egy neves orgonaművészt Pécsre.

Mészáros B. Endre

A pécsi orgonahangversenyek sikerének olyannyira híre ment az országban, hogy a Filharmónia Magyarország most már több nagyvárosban rendszeresen szervez ilyen koncerteket. Mi több, ettől az esztendőtől nem csak Pécsett lesz orgona koncertbérlet, hanem Szegeden is – tudtuk meg Szamosi Szabolcstól, a zenei szervező cég igazgatójától. Az érdeklődés Baranyában is nő, évről évre 10–20 százalékkal többen vesznek bérleteket. Lassan így szűkössé válhat a hely, mert egy normál koncertre 200–300, de a maximális pótszékezéssel is csak 600–700 ember fér be a pécsi székesegyházba.

Az idei programban ismét híres előadók és orgonaművészek érkeznek. Április 8-án hétfőn indul az orgonaprojekt: Francesco Finotti a padovai székesegyház orgonaművésze érkezik. Őt onnan is ismerhetjük, hogy 1978-ban megnyerte az első Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyt.

Finotti aztán a budapesti Mátyás templomban is fellép.

Tudni kell, hogy már Budapesten is az Unicum bérlet az orgonára építkezik. Itt a koncertek jó része a Zeneakadémia új hangszerén (tavaly októberben készült el) szólal meg és az egyik első hangverseny január végén erős pécsi szálakkal valósult meg: a Nemzeti Filharmonikusokat Hamar Zsolt vezényelte, az orgonán pedig Szamosi Szabolcs játszott szólót. A műsor is az volt, ami 2008-ban a pécsi bazilika orgonájának avatóján elhangzott.

Egyházzenei fesztivál keretében jön a következő pécsi orgonakoncert június 5-én, amikor a városban négy féle (evangélikus, református, katolikus, ortodox) egyházzene is bemutatkozik. Az orgonahangverseny pedig igazi sztárvendégeket hoz: Sebestyén Márta és a Szent Efrém Férfikar fog énekelni, az orgonát a Bécsben élő Kovács Róbert szólaltatja meg, aki a 2018-as Orgonapont sorozatban az egyik legjobb koncertet adta városunkban.

Szeptember 8-án Szamosi Szabolcs ül a bazilika orgonájához, a zenésztársa pedig Várdai István lesz, a világ egyik legkeresettebb pécsi származású gordonkaművésze. Ez a program aztán megy tovább Szegedre is.

Ugyancsak szeptemberben, 27-én a Zeneakadémia professzora, Pálúr János következik, a Kossuth-díjas Szabó Dénes vezényelte Nyíregyházi Cantemus Kórussal, mely napjaink leghíresebb magyar gyermek és női kara. Végül december 27-én a pécsi bazilika orgonaművésze, Kovács Szilárd lép fel, a közreműködők: Dúlfalvy Éva hegedűn és Solymosi Péter trombitán. A műsor kuriózuma egy barokk versenymű lesz.

Orgonapont: nyáron is lesznek templomi koncertek

Az Orgonapont elsősorban a baranyaiaknak szól – akárcsak az Angster-bérlet és mindkettőt közösen szervezi a Filharmónia az egyházmegyével –, de vonzó lehet a városba érkező turistáknak is. A Pécsről induló sorozat egyre inkább behálózza az országot, idén már húsz magyar város vesz részt benne. Pécsett augusztusban a hagyományok szerint péntekenként lesznek a hangversenyek, kivéve 23-át, amikor az egyházmegye 1010 éves születésnapját nagy programmal ünneplik. Továbbá 2020-ban Magyarországon lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, melynek a felvezető eseményeként a NEK-kereszt ekkor érkezik Pécsre. Az Orgonapontban idén tehát négy koncert lesz, melyek egyikére meghívják a tavalyi bécsi Franz Schmidt Nemzetközi Orgonaverseny győztesét. Ez a vetélkedés 2018. szeptemberben zajlott, és a portugál Pedro Gomes lett a győztes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!