Soha nem látott óriásberuházások az Alföldön, miközben Pécsen semmi sem történik

Bóka Máté Ciprián

Egy időben divatos volt Romániát Magyarországgal szembeállítani, mintha a tőlünk keletre fekvő állam minden tekintetben előrébb járna nálunk. Jellemzően ez a baloldali narratíva volt, ami azt célozta, hogy azt az érzetet keltse a trianoni határokon belül élők között, hogy tőlünk keletre minden sokkal jobb. Nos, mostanában nagyon úgy néz ki, hogy egy éppen a tőlünk keletre fekvő, de még a határokon belül található város, Szeged lesz az, amelyhez Pécset mérni lehet, és nemcsak érzetek, benyomások, hanem puszta tények alapján. 

Szeged ugyanis sok tekintetben hasonló helyzetben volt és van, mint Pécs. Az alföldi város sosem iparáról volt ismert, míg Pécsen a bányabezárással kapott mélyütést ez az ágazat – tehát volt honnan visszamászni mindkét városban. Az elmúlt öt esztendőben ráadásul nagyokat lehetett e téren előrelépni, ráadásul a kormányzati fókusz is a déli régiókra tevődött át. 

Szeged is baloldali vezetésű, ott mégis valamilyen oknál fogva sikerült megtalálni a kapcsolatot a kormányzattal, és ott mindeddig nem látott óriásfejlesztések indultak el. Pécsen azonban inkább befektetők elhajtásával, azokat üldöző határozatokkal, kormányellenes kirohanásokkal és a 16 milliárdos adóssághegy összelapátolásával telt az idő. A tények pedig azt mutatják hogy a vezetői kvalitások nagyon-nagyon különböznek két nagyváros esetében.