Bama.hu videó

2024.04.18. 14:00

Ötvenféle vizsgálaton vettek részt a szűrőprogramon Pécsen - videó és galéria

Közel százan álltak már sorba csütörtök reggel 9-kor a Pécs Plaza parkolójában. Ide érkezett ugyanis Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. A megnyitón és a szűréseken Csizmadia Péter polgármesterjelölt is részt vett.

Tóth Viktória

Mintegy 50-féle átfogó vizsgálaton lehetett részt venni ingyenesen, azonnali kiértékeléssel Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjában, mely április 18-án Pécsre érkezett. A rendezvény megnyitóján Dankovics Gergely programigazgató kifejtette, hogy Pécs a program immár 2687 állomása, a kezdeményezés 15 éve indult el hazánkban. A mobil diagnosztikai központban a legkorszerűbb vizsgálati eszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a résztvevők minél hatékonyabban akár 30-45 perc alatt átfogó vizsgálati képet kapjanak saját egészségügyi állapotukról. Hiszen a szűrővizsgálat életet menthet. A kiértékelt eredmények az EESZT-ben, illetve a regisztrációnál biztosított egészség könyvben is megtekinthetőek.

Szűrővizsgálat
Szűrőprogram: sokan érdeklődtek a mai program iránt.
Fotó: Laufer László

A szűrőprogram fontosságát Csizmadia Péter is kiemelte

Csizmadia Péter polgármesterjelölt hangsúlyozta, hogy egészségünk védelmének egyik legfontosabb eszköze, hogy időben felismerjük azokat a kockázatokat, jeleket, melyekkel egy későbbi, súlyosabb egészségromlás könnyebben kezelhető vagy akár megelőzhető.

– Ezért buzdítom minden alkalommal a szüleimet is arra, hogy vegyenek részt ezeken a szűrővizsgálatokon. Most magam is részt fogok venni, úgyhogy egy leszek a sok közül, aki ma kap egy átfogó képet arról, hogy milyen állapotban van. Mert az ember hajlamos elhinni magáról, hogy örökké fiatal és minden rendben van, de sosem lehet tudni, hogy mi az a veszély, ami esetleg leselkedik az emberre 

– mondta.

A polgármesterjelölt a Kertvárosi Rendelőintézetről is beszélt, mint mondta, még annak idején, amikor ezt a rendelőintézetet kialakították az 55 ezer fős városrészben, az volt a cél, hogy az itt élőknek ne kelljen elutazniuk a város másik felébe ha egészségügyi szolgáltatást akarnak igénybe venni.

– Ezt a rendelőintézetet az elmúlt években sajnos elsorvasztották, több szakrendelés is megszűnt. Azt gondolom, hogy ezt meg kell fordítanunk, ezért én azt vállalom, hogy amennyiben a pécsiek bizalmat szavaznak nekünk a választáson, újranyitjuk a szakrendeléseket. Így Kertvárosban újra teljes erővel fog működni az a rendelőintézet, amelyet nagyon sok kertvárosi szívesen vett igénybe. Megérdemlik az itt élők azt, hogy helyben is átfogó és jó minőségű egészségügyi szolgáltatáshoz jussanak 

– árnyalta a helyzetet Csizmadia Péter.

Őri László is részt vett a programon

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Elnöke, Őri László is részt vett a szűrőprogram pécsi alkalmán. Kiemelte, hogy miután a felesége orvos, a családban is gyakran beszélnek róla, hogy milyen fontos a mozgás, az egészséges életmód és a betegségek megelőzése.

– Ezért is tartom fontosnak a Magyarország Kormánya által megvalósított szűrőprogramot, amelynek keretében most Pécsett, de egyébként vármegyeszerte is ingyenes lehetőséget biztosítunk a lakosoknak arra, hogy azokat a betegségeket, melyek hosszú ideig lappanghatnak időben felismerjék

 – mondta Őri László. – Hogy minél többen hosszabb ideig és egészségesen tudjanak élni. Hiszen a várható élettartam növekszik, az lenne a cél, hogy az egészségben eltöltött évek is növekedni tudjanak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!