Artvonal

2006.12.08. 14:56

A Senák vidékre érkezett

A legnépszerűbb kortárs drámaíró, Háy János új darabját mutatja be pénteken a Pécsi Nemzeti Színház. A Herner Ferike faterja és a Gézagyerek után a Senák következhet a kedvencek listáján.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Köles Ferenc, Zayzon Zsolt, Lipics Zsolt mint Senák, valamint Ujláb Tamás a Balikó Tamás rendezte darabban (Fotó: Laufer László)
[/caption]A Budapesti Nemzeti Színház 2003-as drámapályázatára készült alkotás bár csak második lett a versenyen a 216 pályamunka közül, a „legaktuálisabb” felkiáltással mégis ezt tűzte műsorra a teátrum Balikó Tamás rendezésében. A darabot a jövő héten játszák utoljára a pesti Nemzetiben, a stafétabotot pedig átveszi a PNSZ, a pécsi színházigazgató most saját teátrumában és színre viszi a drámát.
– Életem mintegy 170 rendezése közül eddig csak két alkalommal fordult elő, és akkor is kényszerből, hogy ugyanahhoz a műhöz nyúljak. A Senák kérdésköre igen közel áll hozzám, másrészt Háy párbeszédtechnikája az elhallgatásoknak köszönhetően pinteri mélységű, mindemellett nagyon szellemes, populáris a nyelvezete – vall a választás indítékairól a rendező.
Tudni kell, A Senák nem szerves folytatása az országos színháztalálkozókra is eljutott Háy munkáknak (Gézagyerek, Herner Ferike faterja), csak a helyszín, a Vác melletti kis falu, és a társadalmi közeg azonos. A vidéki ember módszeres tönkretételéről és kifosztásáról szól a darab, és történetben mindenkinek igaza van, de mindenki vesztes is egyúttal, a magyar korszellemnek megfelelően. A kimondott szavak, a döntések mögött pedig olyan démoni felfogás, mentalitás működik, amely mindenkit bedarál.

– Azért vettem újra elő a kétfelvonásos drámát, mert a pesti bemutató még szűz előadás volt, kollektív játék, és számomra meghagyott kimondatlan gondolatokat. Akkor a könnyedebb, populárisabb, a meglepetésekre, a fanyar humorra jobban kiélezett munka született, most viszont jobban figyeltünk a drámaiságra, megőrizve a groteszk jelleget is. Újdonság a filmszerűen pergő történet és sajátos falusi elemek, például a lovak megjelenítése. Nagyobb szerepet kaptak a díszletek – Bátonyi György munkái – melyek különösen törekednek a filmes hatás fokozására.
Balikó Tamás kiemelte, a remény és a sorsunk elvesztése kerül itt terítékre, így tehát a minden generáció érintett a végkifejletben.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) Köles Ferenc, Zayzon Zsolt, Lipics Zsolt mint Senák, valamint Ujláb Tamás a Balikó Tamás rendezte darabban (Fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!