Átjátszó

2007.12.07. 08:38

Az újságíróevő játék

Újabb játékipari óriás jött létre a Blizzard és az Activision egyesülésével; MMORPG-vel tér vissza a pár éve csúfosan bebukott Interplay; nyugaton se könnyű a játékiparral foglalkozó újságírók élete. Hírek Mikulásvárás idejére.

BAMA

Reszkess EA, jön az Activison Blizzard!

Miközben az Electronic Arts lassan kisgömböc módjára felfalja a játékpiac kisebb szereplőit (utolsó áldozata a Bioware/Pandemic volt, addig mások is az egyesülésben látják a megváltást. A legfrissebb hírek szerint új óriás jön létre két kisebb óriás egyesüléséből: az Activision és a Blizzard mostantól közösen kíván minél többet kaszálni.

[caption id="" align="aligncenter" width="480"] Tovább tojja az aranytojásokat a WoW
[/caption]

Az alku egyik résztvevőjét sem kell bemutatni: a Blizzard ugye olyanokat rakott le az asztalra, mint a Diablo és a Warcraft sorozat, nomeg a Starcraft, de nem ezek miatt a világ legmenőbb játékfejlesztő cége, hanem a World of Warcraft miatt, ami idén csekély 520 millió dolcsis haszont hozott. Az Activision sem kishal éppenséggel játékkiadóként, többek között hozzájuk tartozik a Total War sorozat, a Call of Duty, és ők adták ki a Doom3-at is.

A mostani megállapodás révén egy, az EA-val vetekedő (bár nem akkora) entitás jött létre, ami a Blizzard révén ráadásul igen erős a mostani tejősfehén ágazat, az MMORP-k terén (mily meglepő, a nemrég az EA által felvásárolt Bioware épp ilyesmin dolgozik mostanság. Érdekes csatákat figyelhetünk a jövőben.

Újra itt az Interplay

Néhányan talán még emlékeznek az Interplay nevére, ami a kilencvenes évek végén, a XXI. század  elején olyan játékokat adott ki, mint a Baldurs Gate, Fallout és az Icewind Dale sorozat, és olyan fejlesztő stúdiót birtokolt, mint a Black Isle. Az elmúlt évek játékipari mozgásában aztán az Interplay csúfosan bebukott, elvesztette szinte az összes franchise-át és dolgozóját, és egy jó ideig nem is hallhattunk róluk.

[caption id="" align="aligncenter" width="480"] Pár év múlva a neten barangolhatunk a sugárzó jövőben
[/caption]

Most azonban újra előkerült a cég neve a feledésből: a hírek szerint egy MMORPG fejlesztése (naná, mi másé) zajlik a cég maradványain belül. A hírt az teszi igazán érdekessé, hogy a fejlesztés vezetője Jason D. Anderson, a Fallout egyik atyja, aki később a közelmúltban csődbe ment Troika fejlesztőgárdánál vitézkedett, ráadásul minden arra utal, hogy egy Fallout MMORPG van készülőben.

Ha igazak a hírek, és ha az Interplay képes lesz végig finanszírozni a projektet, a Fallout rajongók álma válhat valóra, hiszen szemben a Bethesda -féle Fallout 3-al, az MMORPG-t a Fallout egyik atyja gründolja. Andersonnal itt olvashatunk egy interjút, amiből persze nem derül ki, hogy a Fallout online verzióján dolgozik-e, ellenben sokat beszél házépítési tapasztalatairól.

Minket elnyomnak

Oroszországban lelövik az újságírókat, nálunk néhanapján megverik, nyugaton pedig kirúgják őket, ha túl kellemetlenek. Így van ez a jelek szerint a gamer újságírásban is, pedig az ember azt hinné, hogy ez egy barátságos terület, nincsenek pártok, párt közeli cégek, nagyvállalkozók, meg hasonló huncutságok, csak játékok dögivel.

[caption id="" align="aligncenter" width="480"] A Kane & Lynch: Dead Men nem sikerült túl jól, ellenben újságírókat nassisizik reggelire
[/caption]

Történetünk hőse/lúzere, a Gamespot munkatárs Jeff Gerstmann is biztos ezt gondolta, amikor írt egy lehúzó kritikát a Kane & Lynch: Dead Men-ről. Gerstmann pechjére a játékot nagy erővel hirdették a Gamespoton, és a hirdető nem túlságosan örült a lehúzó cikknek. Hogy, hogy nem, Gertsmann pár nap múlva repült az oldaltól, egyes, minden bizonnyal rosszindulatú vélemények szerint büntiül írásáért.

A bama.hu megnyugtatja kedves olvasóit, hogy miután egyelőre egy játékipari óriás sem hirdet az oldalon, kritikáink mindig kiegyensúlyozottak, és senkit sem rúgunk ki azért, mert lehúz egy játékot. Amennyiben változás következik be ezen a téren, tájékoztatjuk Önöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!