Csillagászat

2021.07.27. 18:00

Stadionméretű ballont küldenek a világűrbe

Az új technológiának köszönhetően kristálytiszta felvételeket lehet készíteni a sztratoszférából.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

Egy különleges, stadionméretű ballonnal repítenek fel egy világűrt vizsgáló teleszkópot a SuperBIT projekt keretében. A The Guardian szerint így a Föld körül keringő teleszkópok költségének töredékéből készíthetnek majd pontos felvételeket a csillagászok.

Mindehhez pedig nem kell más, mint egy egyszerű héliumos ballon, amely azonban 40 kilométerrel a Föld felszíne fölé is képes emelkedni. Teljesen felfújt állapotában pedig akkora, mint egy egész futballstadion.

Miért van szükség a gigantikus léggömbre?

Az amerikai, brit és kanadai kutatók által kifejlesztett SuperBIT, vagyis szupernyomású ballonalapú képalkotó teleszkóp célja, hogy kombinálja a felszíni és a Föld körüli pályán vizsgálódó csillagászat előnyeit. A felszíni teleszkópok nehézségeit ugyanis az okozza, hogy a légkör a fényt csak eltorzítva engedi át, így nehéz tiszta képet készíteni a csillagászati objektumokról. Bár Föld körül keringő teleszkópok, amilyen például a Hubble, elkerülik ezt a problémát, viszont több milliárd dollárba kerül a megalkotásuk, a felbocsátásuk és az üzemeltetésük is. A SuperBIT csapata tehát reméli, hogy a hatalmas ballon segítségével olyan tiszta képet készíthetnek, mint egy űrteleszkóppal, de mindösszesen 5 millió dolláros, vagyis 1,5 milliárd forintos költség mellett.

Az új ballonos technológia révén az űr látogatása olcsó, egyszerű és környezetbarát – nyilatkozta a projekt egyik kutatója és a Torontói Egyetem munkatársa, Mohamed Shaaban.

A ballon felépítéséről érdemes tudni, hogy az eszköz a hagyományos meteorológiai léggömbökhöz hasonló, azokkal ellentétben azonban folyamatosan enyhe nyomás alatt tartja a benne lévő héliumot. Ennek köszönhetően hónapokon át képes a magasban maradni kis mértékű vertikális elmozdulás mellett, ami tökéletes egy csillagászati program számára.

" data-instgrm-version="13">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A SuperBIT áprilisban az új-zélandi Wanakáról indítja útnak a ballont, amely többször körbe fogja repülni a Földet, hogy éjszakánként felvételeket készítsen, majd nappal feltöltse elemeit. Végül pedig visszatér a Földre. Első misszióján az univerzum legnagyobb részecskegyorsítóit, a galaxishalmazok összeütközéseit fogja megfigyelni. Mohamed Shaaban azt is elmondta, hogy ezek az ütközések világíthatnak rá a sötét anyag tulajdonságaira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában