Digitália

2023.07.05. 06:00

Valóban igaz: a repülő autó engedélyt kapott a légügyi hatóságtól

A repülő autó prototípusa megkapta az Amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal légialkalmassági bizonyítványát: elvben 2025-től földön-égen autók járhatnak.

MW

Forrás: Alef

Az Alef Automotive első igazi repülő autója, a Model A utcákon vezethető és helyből felszáll, ha arra van szüksége, s a levegőben folytatja útját. Nincs szüksége le- és felszálló pályára, elfér a szokásos parkolóhelyeken. Dugóba érve felemelkedik és a magasban simán kikerüli azokat.

Az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) által jóváhagyott kocsi már külsejében is egészen eredeti: karosszériája lyukacsos hálószerkezetű, hogy megvédje az embereket a belsejében nagy sebességgel forgó nyolc rotortól. A pilóta és egy utasa egy gömbszerű fülkében tartózkodik. Utóbbi szellemes, praktikus megoldás, hiszen mikor a Model A felszáll, oldalára fordul, úgy billen irányba a repüléshez: a gömb azonban mindig kényelmes ülő helyzetben tartja az utasokat.

Mi más, mint az Elon Musk-féle SpaceX űrvállalat támogatja az Alefet. Ez a startup az első olyan cég, amely engedélyt kapott elektromos repülő autóra. Sokan kísérleteznek repülő autókkal, kínai, japán, sőt szlovák cégek, de az Alef szerint ez az első kocsi, amelyik felszállópálya és kisegítő eszközök nélkül egyaránt képes működni utakon és a levegőben is. Mérete és kivitele alapján is olyan, mint egy rendes autó és normál parkolóhelyen tud parkolni. Természetesen elektromos meghajtású, akkumulátorokkal, ahogy az ma már elvárható.

Utazótávolsága 200 mérföld (kb. 322 km), repülési távolsága pedig 110 mérföld (kb. 177 km).

Fotó: Yevgeniy / Forrás: Alef

Nem lesz olcsó, a repülő járgány körülbelül 300 000 dollárba, azaz átszámítva mintegy 103 millió forintba fog kerülni. Eddig 440-en fizettek kauciót az új kocsira. Az Alef itt nem áll meg, úgy tervezik, hogy 2025-ben leszállítja a Model A-t, s a 2030-as években egy 35 000 dolláros autót kezdenek gyártani.

„Izgatottak vagyunk, hogy megkaptuk ezt a tanúsítványt az FAA-tól. Lehetővé teszi számunkra, hogy közelebb kerüljünk környezetbarát és gyors közlekedési lehetőséghez. Órákat takaríthatunk meg az autósoknak.” – mondta Jim Dukhovny, az Alef vezérigazgatója.

A jármű fejlesztése 2015 óta zajlik. Dukhovny szerint az autót a Vissza a jövőbe című filmben látható repülő autó ihlette. Négy barát, Konstantin Kisly, Pavel Markin, Oleg Petrov és Dukhovny, a filmtől fellelkesülve határozták el, hogy készítenek egy repülő autót.

Bár éppen említhette volna a vezérigazgató az Ötödik elemet is, amelyben Bruce Willis légitaxizott:

"Ez kis lépés a repülőgépek számára, de nagy lépés az autóknak” – mondta Dukhovny.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!