Hirdetés

2021.12.23. 22:05

Mecsekerdő: az egészséges és bejárható erdők szakértője

A Mecsekerdő Zrt. Baranya megye erdeinek 50 százalékát kezelő állami erdőgazdálkodóként elsősorban az erdő biológiai erőforrásainak megőrzésére és gyarapítására, az erdei életközösségek alkotta ökoszisztéma egyensúlyának fenntartására, valamint az erdővel kapcsolatos emberi, közösségi igények kielégítésére törekszik. A fenntartható erdőgazdálkodás lényege a természeti értékek megóvása az emberi igények kielégítése mellett, ez az a komplex feladatrendszer, amely kijelöli a XXI. századi erdőgazdálkodás szakmai kereteit.

Mindebből az következik, hogy a korábbiakhoz képest nagymértékben megváltozott az erdőgazdálkodás szakmai prioritása: erdeinket meg kell óvni a klímaváltozás negatív hatásaitól, biztosítani kell az erdők egészséges fejlődését, természetességük növelését, s az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fenntartása mellett bejárhatóvá kell tenni erdeinket minél több ember számára.

A Mecsekerdő kezelésében lévő, 55 ezer hektáros terület – amelyen két erdőrezervátum is található – természeti értékekben rendkívül gazdag: a kilenctized részben őshonos fafajok alkotta erdők 75%-a áll különböző szintű természetvédelmi oltalom alatt. A nagy természeti értékű erdők fenntartásának, valamint a kulcsfontosságú fajok jelenlétének vizsgálata céljából 15 helyszínen történik monitoring tevékenység: a mintaterületeken rendszeresen felmérik a vegetációt, a faunát – különös tekintettel a védett és fokozottan védett fajokra –, valamint az inváziós növényfajokat. A társaság élen jár a folyamatos erdőborítást szolgáló üzemmódok, az örökerdő-gazdálkodás bevezetésében, jelenleg – a törvényi előírást jelentősen meghaladó mértékben – az erdők 18,5%-át kezeli ezen üzemmódokban. A gazdálkodás során mindennapos gyakorlat a korszerű terepi informatika és a légi távérzékelés alkalmazása.

A természetbarát erdőlátogatás elősegítésére a Mecsekerdő jelentős lépéseket tesz, és gondot fordít a felnövekvő generációk szemléletformálására. 1996-ban az elsők között hozta létre idén 25 éves erdészeti erdei iskoláit: a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolát a Mecsekben és a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolát a Zselicben. Az erdőpedagógiai foglalkozásokon és a nyári táborokban a gyerekek – az iskolai tananyagra épülő, azt kiegészítő – gyakorlati programokon saját tapasztalataikon és élményeiken keresztül tanulnak az erdőben az erdőről. Az erdőjárás, kirándulás közbeni szemléletformálást szolgálják a tanösvények, amelyekből jelenleg tíz várja az erdőlátogatókat a Mecsekben és a Zselicben. Az elmúlt években a Sás-völgyi Lombkorona kiegészült a Kincset rejtő erdő tanösvénnyel, teljes egészében újjászületett a Csodabogyó és az Ezüsthárs tanösvény is. 2022-ben elkészül a Mecsek Discovery Center, és ezzel párhuzamosan megújul a Mókus, valamint új, vadászati témájú útvonal is nyílik, a Csodaszarvas tanösvény Sasréten.

Az erdei turizmust tóparti faházak, apartmanok, erdészeti erdei iskolai szálláshelyek, valamint kulcsosházak szolgálják. 2021-ben a Gyopár-kulcsosház épülete teljesen újjászületett, így lehetővé vált, hogy a természetjárók egész évben használhassák. A közelében lévő népszerű, a Dél-Dunántúli Kéktúra jellemző kiindulópontján fekvő és az Erdei Vándortáborok helyszíneként is szolgáló Zobáki Nomád Tábor pedig 60 fő kiszolgálására alkalmas, tájba illeszkedő, vizesblokképülettel bővült.

A Mecsekerdő – a fenntartható gazdálkodás szellemében – lépéseket tesz a digitalizáció folyamatos növelésére és a megújulóenergia-használatra. 2022-ben új készletgazdálkodási rendszert vezet be, amelynek segítségével ezen a területen teljes mértékben elhagyhatók a papíralapú nyomtatványok és a szakemberek gyors, naprakész információkhoz jutnak a rendelkezésre álló fatermékek elhelyezkedéséről, mennyiségéről, fafajonkénti megoszlásáról, méreteiről és minőségéről. Energiatudatos vállaltként a megújuló energia használati arányának növelésével nemcsak karbonlábnyomát csökkenti, hanem a társadalmi szemléletformálást segítő példát is szeretne mutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!