Egyéb

2007.03.13. 17:48

Pécsi Tavaszi Fesztivál

BAMA

Március 15. 19.00 Pécsi Nemzeti Színház
A PANNON FILHARMONIKUSOK FESZTIVÁLNYITÓ ÜNNEPI HANGVERSENYE

A fesztivált megnyitja:
Tasnádi Péter, Pécs M. J. Város polgármestere
Műsor:
Beethoven: Egmont-nyitány
Liszt Ferenc: Esz-dúr zongoraverseny
Bartók Béla: Két kép
Kodály Zoltán: Nyári este
Brahms: Magyar táncok
ifj. Johann Strauss: Éljen a magyar!
Közreműködik: Király Csaba - zongora
Vezényel: Hamar Zsolt

Március 15-17-ig Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza
BATTA DEM REGGAE FESZTIVÁL 

A 2006-ban megrendezett reggae fesztivál sikere egyértelműen bebizonyította, hogy ez a fesztivál hiánypótló műfaj a városban, de országosan is ritkaság számba megy. Az elmúlt évi programon több mint hétszáz fős közönség szórakozott. 2007-ben újdonság, hogy a zenei műfajjal összefüggésbe hozható egyéb tevékenységeket is bevonjuk a programba, így pl. a fesztivál keretei között rendezünk reggae tehetségkutatót, helyet kap a drogprevenció kérdésköre, valamint a rasta kultúra bemutatása kíséri a hazai és külföldi élvonalbeli és helyi reggae zenekarok produkcióit.

Programok március 15-én:
18.00 Roots Kompakt (akusztikus reggae)
20.00 High Grade Sound System (Pécs)
21.00 Re-G (Budapest)
23.00 Ladánybene 27  (Budapest) 
01.00 ZagaSound System (Pécs) 

Programok március 16-án:
14.00 Raszta Egyetem
20.00 Shasamane, Kool Runnings (Szeged)
21.00 Riddim Colony  (Budapest) 
23.00 PASO Roots Rockers  (Budapest) 
01.00 Ganja Massive, Benjahman, Dj Primo (Svájc)

Programok március 17-én :
14.00 Reggae-Ska zenekarok tehetségkutatója 
20.00 Love Alliance  (Budapest) 
21.00 Zagastic (Pécs) 
23.00 Irie Maffia (Budapest) 
01.00 General Levy (UK), Irie Maffia Sound System

Belépőjegy:
elővételben a három napra: 3900 Ft
napijegy: 1500 Ft
Rendező: Pécsi Ifjúsági Központ

Március 17. 19.00 Dominikánus Ház
FŰRE LÍZNI TILOS

Bornai Tibor (zeneszerző-énekes) estje
Bornai Tibor, a KFT együttes szerző-énekes-billentyűse most egyedül áll a közönség elé. Mesél, a dalait zongorázza, aztán megint mesél, és így telik el, szinte észrevétlenül másfél, esetleg két óra. A közönség nevet, és közben közelebb kerül ahhoz a jellegzetes, összetéveszthetetlen világhoz, amely Bornait jellemzi. Dalai közül sokat eredetileg mások énekelték, pl. Koncz Zsuzsa vagy Somló Tamás, de most az ő előadásában csendülnek fel. Néhány olyan szerzemény is elhangzik, amely máshol eddig még nem volt hallható. Történetei, amelyek saját életéről és a KFT zenekar kalandjairól készült pillanatfelvételek, megismertetnek bennünket nevetni valóan szomorú és tragikusan vidám részletekkel, amelyek szintén csak itt hangzanak el. Bornai önálló estjét már egy éve nagy sikerrel tartja műsorán a budapesti Merlin Színház.  
Belépőjegy: 800 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Március 18. 10.30 Csontváry Múzeum
"VÍG ÖRÖMMEL MOSTAN KÖSZÖNTÜNK…"
Hangverseny Kodály Zoltán kórusműveiből
Fellépnek: a Kodály Zoltán Ifjúsági Kamarakórus, a Bartók Béla Leánykar, a Mecsek Kórus és a Mecsek Kórus Nőikara
Vezényel: Kertész Attila 
Zongorán közreműködik: Körtesi András
Műsorvezető: Szili Györgyi  
Belépőjegy: múzeumi belépő

Március 19. 19.00 Pécsi Nemzeti Színház
MARIA SERRANO ÉS TÁNCOSAI (Spanyolország) & BALOGH KÁLMÁN EGYÜTTESE FLAMENCO ESTJE

A sevillai táncosnőt, mágikus kisugárzására utalva, a flamenco királynőjeként emlegetik. Világhírre a 90-es évek közepén tett szert: kompozícióival néhány év alatt egész Európát sikerült meghódítania.
Az est programjában együtt fellépő Serrano és Balogh Kálmán kapcsolata régi keletű: a két, újfajta kifejezésmódokat kereső, nyitott alkotói személyiség 1993-ban találkozott először. Míg Serrano a latin zene és tánc meghatározó irányzatainak közös múltját kutatja és ábrázolja látványos előadásaiban, addig Balogh Kálmán világát a kelet-közép-európai népzenei hagyomány és a jazz virtuóz ötvözése jellemzi. A cigányzene és a flamenco találkozása című közös projektjük célja a közös gyökerek, szellemiség, a ritmus- és dallamvilág azonosságainak feltárása és bemutatása.   E munka gyümölcse a látványos és különleges este, amely során tizenöt spanyol és magyar táncos, illetve zenész lép színre.
Belépőjegy: 2000 Ft, 1600 Ft, 1300 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Március 20. 19.30  Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház
KARC - SZABAD ÖTLETEK SZÍNÉSZEKRE ÉS TÁNCOSOKRA

A Tünet Együttes - Szabó Réka Társulata kortárs táncestje
Mi is látjuk, hogy zajos, folyton rohanós, harsány, sokszor durva. És mégis milyen magányos, tele falakkal, lehúzott rolókkal. Rideg arcú, mégis kiszolgáltatott. Kirakatai csillognak. Karja, arca máshol; vágya bent, élte kint. Fejen állunk, ránézünk, nevetünk.
"A Karc a minket körülvevő világ cserepeit izgalmas, bizarr kolázzsá alakítva röhögtet. Korszerű, a szó el nem koptatott értelmében. Izgalmas, mulattató, elgondolkodtató játék. Picit társadalomkritika, picit orfeum, picit komédia és nagyon színház - európai színvonalon." (Halász Tamás)
A darab 2005-ben Veszprémben  A Tánc Fesztiválján a "Legjobb produkció", a Szegedi Színházi Szemlén a "Legjobb táncprodukció" díját nyerte el.
Szabó Réka táncos, koreográfus, rendező 1995 óta van jelen alkotóként a hazai kortárs táncéletben, együttesét évek óta építi. Munkáiban a résztvevők személyiségére, kreativitására, a velük való együttgondolkodásra támaszkodik.

Az előadás előtt Ernst Süss "Füstölgők" című rövidfilmje látható.
Szereplők: Gőz István, Szabó Réka, Kövesdi-Füge László, Réti Anna, Szász Dániel
Zene: Barna Balázs, Márkos Albert
Fény és kellékek: Szirtes Attila
Kosztüm: Bodnár Enikő
Rendező: Szabó Réka

Belépőjegy: 1200 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Március 21. 19.30 Dómmúzeum
"A mélységből kiáltunk Hozzád"
ZSIDÓ ÉS KERESZTÉNY LITURGIKUS ÉNEKEK
Ősi imadallamokat megszólaltató "előénekesek" idézik föl a szakrális énekek személyes, költői lelkületét. Indulás a természetes rezonanciák teréről. Találkozás a hit közös hídján.
Közreműködik: Fekete László, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főkántora, Haramza László - operaénekes, Magyar Állami Operaház, Murányi Tünde - Jászai-díjas színművész
Belépőjegy: 600 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Március 21-én 19.00 Dominikánus Ház
Az ISTER (EX M.É.Z.) EGYÜTTES ír-skót népzenei koncertje
"Hagyománytár" NÉPZENEI KONCERTSOROZAT
Az ISTER együttes 2003 óta létezik, mégis 1988-ig tekint vissza a csapat munkássága, így mint az egyik legrégebbi hazai ír-skót zenét játszó zenekar pécsi koncertre várja az érdeklődő közönséget.
Az együttes tagjai: Turáni Csongor - hegedű, banjo, Pálvölgyi Ádám - basszus, mandolin,
Pataki István - gitár, ének, Turcsányi Zsolt - gitár, banjo
Belépőjegy:
felnőtt 600, diák 400 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Március 21-én 20.00 Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza
A MAGYAR JAZZ QUARTET KONCERTJE

(Az IH Metronóm Jazz klub programja)
2006-ban  a Hungarian Jazz Quartet tagjai elhatározták, hogy a 80-as évek legendás hírű magyar jazz-zenekarát újra életre keltik. A 17 éve megszűnt formáció a magyar jazztörténet egyik legfontosabb együttese volt. Most újra az eredeti felállásban lépnek színpadra:
Szakcsi Lakatos Béla - zongora, Csepregi Gyula - szaxofon, Vasvári Pál - basszusgitár, Jávori Vilmos - dob
Belépőjegy: 800, diákoknak 500 Ft
Rendező: Pécsi Ifjúsági Központ

Március 23 - 24. 19.00 ZenePark

Nemzetközi Jazz Hétvége

Programok március 23-án:

19.00 Speak-Easy Duó
Morris Palter - vibrafon, Colin McAllister - gitár
A kanadai születésű ütős, Morris Palter rövid rockos pályafutás után 1996-ban Hollandiába költözött. Morris széles műfaji érdeklődését és repertoárját sok helyütt bemutatta már. Fellépett New Yorkban a Lincoln Centerben és a Carnegie Hall Weill Recital Halljában a kortárs zene egyik legnagyobb alakja, a zeneszerző-karmester Pierre Boulez vezetésével. 2000-ben társalapítója lett a NOISE-nak (San Diego-i Új Zene) és jazz xylofonosként 2003-ban megalapította a Speak-Easy Duót. Diplomát szerzett a hágai Zeneakadémián, a torontói és a San Diego-i Egyetemen. Jelenleg az utóbbi tanára.

20.30 Szalóki Ágnes és együttese
vendégművész Dresh Mihály
Szalóki Ági a fiatal népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb képviselője. A lemez címe arra utal, hogy Szalóki Ági a legkedvesebb hallgatóiból (lassú tempójú népdalok) készített lemezt, aminek a különlegességét az adja, hogy ezúttal a zenei kíséret műfaja dzsessz. A népdalok és a dzsessz hangzásvilága gyönyörűen illeszkedik, idomul egymáshoz, különleges zenei élményt ígérve a hallgatóságnak. A lemez 2006-ban Fonogram díjat kapott az év hazai jazz albuma kategóriában.
Szalóki Ágnes - ének, Dés András - dob, ütőhangszerek, Lamm Dávid - gitár, ének, Barcza Horváth József - nagybőgő, Balázs József - zongora, Dresh Mihály - szaxofon

22.00 Piirpauke-Mirrorworld Világzenei Project
A projekt tagjai: Sakari Kukko - saxofon, fuvola, billentyűk, Cinta Hermo - gitár, ének,
Ismaila Sane - ütőhangszerek, ének, Lantos Zoltán - hegedű, Horváth Kornél - ütőhangszerek
A nagy finn szaxofonos, Sakari Kukko ízig-vérig igazi újítóként minden zenei irány felé nyitott.1974-ben alapította meg saját zenekarát, a Piirpauke-t. Koncerteznek Európában,Távol-Keleten, Afrikában és Amerikában egyaránt.
A Lantos Zoltán Mirrorworld zenéjét a nemzetközi gyakorlatban World Jazz néven ismerik és erősen kötődik a magyar zenei gyökerekhez. Szoros kapcsolatban áll az indiai klasszikus zenével, valamint a free jazz elemeivel. 2006-ban fogalmazódott meg az ötlet: játsszanak együtt a finn és a magyar világzene képviselői közös programon, ahol a két csapat között kapcsolatot teremt a nyitottság, a keleti zenével és az európai jazz-zel való kapcsolat.

Programok március 24-én:

19.00 Jazzlectic
Borbély Miklós - szaxofon, Fenyvesi Márton - gitár, Gayer Mátyás - zongora, Farkas Norbert - bőgő, Somos Péter - dob
A Jazzlectic zenekar 2006 nyarán alakult a nagykanizsai Cserfő Jazzland Fesztivál alkalmából. Tagjai a legfiatalabb generáció képviselői, tanáraik a hazai zenei élet meghatározó egyéniségei, többek között Barcza-Horváth József, Pusztai Csaba, Binder Károly, Elek István és Borbély Mihály, Babos Gyula, Horányi Sándor és Czirják Csaba. A formáció 2006-ban a budapesti Országos Jazz-zenekari Tehetségkutató Verseny fődíjasa lett, azóta hazai klubok és fesztiválok rendszeres fellépője. Repertoárjukon jazz standardek szerepelnek.

20.30 Szabó Dániel - Bacsó Kristóf Duó
A két fiatal muzsikus nem először játszik együtt ebben a különleges formációban. A duózásban rejlő szabadságnak köszönhetően felszabadult párbeszéd keretében szólalnak meg a saját szerzemények és feldolgozások. Bár a két művész elsősorban a modern jazz és improvizatív zene eszköztárából táplálkozik, a tradíciók iránti tisztelet és azok hatása mindvégig tükröződik előadásmódjukban.
Szabó Dániel - zongora - számos verseny, többek között a Montreux-i Jazz Fesztivál győztese, a "Borbély Műhely" állandó tagja. Posztgraduális tanulmányait az amerikai New England Conservatoryn folytatta.
Bacsó Kristóf - szaxofon - a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékén diplomázott, a Conservatoire de Paris-ban és a bostoni Berklee College of Music-on folytatta tanulmányait. Franciaországban majd az Egyesült Államokban élt és dolgozott, miközben  Európa számos országában lépett fel. A legkülönbözőbb stílusú formációkkal játszott, a mainstream jazz-től kezdve az etno zenén át, a kortárs zenéig.

22.00 Babos Project Special: VARIÁCIÓ (Lemezbemutató)
Babos Gyula - gitár, Szakcsi Lakatos Róbert - zongora, Hárs Viktor - nagybőgő, Balogh László - dob, Veress Mónika - ének
A Babos Project Special közép-európai kortárs zenekar. Nem a jazz hagyományos keretein belül van, hanem integrálja a kárpát-medencei, közép-európai, a magyar és a roma kultúrkör, és az ezt érintő pop- és rockzenei hatásokat.
"A térség zenei kincseit szeretném integrálni az általam képviselt improvizatív összefoglaló zenébe. Ehhez  fantasztikus partnereket  találtam.
A zongorán Szakcsi Lakatos Róbert játszik, aki a Baseli Zeneakadémia klasszikus-, majd jazz tanszakán tanult. Legjelentősebb elismerése a Montreux-i Jazz-zongora Verseny első díja. Dobokon egy új felfedezett, Balogh László, basszusgitáron és bőgőn a méltán elismert Hárs Viktor játszik. A különleges adottságú Veress Mónika énekkel, s éneken alapuló hanghatásokkal járul a zene megvalósításához." - mondja Babos Gyula. A most bemutatásra kerülő lemezüket ebben a felállásban jelentették meg Variáció címmel 2006 őszén.
Belépőjegy: naponta 1500 Ft, kétnapos bérlet 2000 Ft

Rendező: Pécsi Kulturális Központ
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg

Március 26. 19.00 Pécsi Nemzeti Színház
HOMO LUDENS - ÖTPERCES TÖRTÉNETEK
A Szegedi Kortárs Balett estje
Zene: Nino Rota, Astor Piazzolla, Kurt Weill, Lenny Kravitz, Elvis Presley
Rendező-koreográfus: Juronics Tamás érdemes művész
Díszlet/jelmez: Molnár Zsuzsa
Fény: Stadler Ferenc
Táncolják: Haller János, Tóth Andrea, Palman Kitti, Tarnavölgyi Zoltán, Finta Gábor, Máthé Gabriella, Markovics Ágnes, Kalmár Attila, Fekete Zoltán, Fehér Laura, Szarvas Krisztina, Czár Gergely
A Homo ludens nem kitalált történeteket, hanem olyan valós szituációkat mutat be, amelyek a mindennapi élet játszóterén íródtak. Hogyan kezelik az emberek kapcsolataikat, a másságot, a barátságot és főként a szerelmet? Hogyan találják meg az egyensúlyt álmaik és a valóság között? Hogyan találnak közös nyelvet, amellyel szót érthetnek egymással? A Homo ludens e kérdésekkel foglalkozik, a hétköznapi élet valóságát mutatja be, de ennél jóval többet láttat, a komoly felszín alatt meghúzódó abszurd humort."  
Juronics Tamás

Belépőjegy: 2000 Ft, 1600 Ft, 1300 Ft

Rendező: Pécsi Kulturális Központ
Támogató: NKA Táncművészeti Kollégium

Március 26. 19.00 Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza
Happy birthday! - a Szivárvány Musical Stúdió ünnepi koncertje
A Szivárvány Musical Stúdió ünnepi koncertje John Kander, a világhírű musical-zeneszerző 80. születésnapja alkalmából John Kander, korunk egyik legjelesebb amerikai musical-zeneszerzője, március 18-án tölti be 80-dik életévét. A mester számtalan opusa közül a Chicagot, a Kabarét, a Rink. c. musicalt a Pécsi Nemzeti Színház is játszotta igen nagy sikerrel. A március 26-án felhangzó harminc dalt ezúttal a Pécsi Ifjúsági Központ Szivárvány Musical Stúdiójának növendékei adják elő koncertszerű előadás keretében.
Rendező: Pécsi Ifjúsági Központ

Március 26. 19.30 Lyceum templom
CANTATE DOMINO
Az UniCum Laude Énekegyüttes koncertje
Műsor:
Anon: Nowell
Anon: Coventry carol
Anon: Now make we joy
Anon: Hail Mary
Ciconia: Gloria
Lassus: Magnificat á 5 ("Dalle belle contrade")
Monteverdi: Exultent caeli
Schütz: Cantate Domino
Miškinis: Cantate Domino
Górecki: Totus tuus
Lukaš: Sanctus
Nystedt: Song of praise
Tillai: 105. zsoltár
Az UniCum Laude énekegyüttes az emlékezetes Lamentáció hangverseny után ismét egyházzenei programmal lép a Tavaszi Fesztivál közönsége elé.
A koncerten számos különlegességet hallhatnak az érdeklődők. A középkori és kora-reneszánsz darabok, valamint Monteverdi és Schütz egy-egy motettája után megszólaló kortárs művek között magyarországi bemutató is hallható.

Az együttes tagjai:
Csapó József - kontratenor, Meláth Árpád - tenor, Mits Arnold - tenor, Pécsi Csaba - bariton, Kutnyánszky Csaba - bariton és Dobos László - basszus

A hangversenyen közreműködik:
Scherer Beatrix - orgona, Krommer Lúcia - viola da gamba

Belépőjegy: 600 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Március 27. 19.30 PTE Aula
Al Di Meola projekt

A zenekar tagjai: Al Di Meola - gitár, Mario Parmisano - zongora, szintetizátor, Tony Escapa - dob, Gumbi Ortiz - konga, ütőhangszerek, Mike Pope - basszusgitár
Al Di Meola 1954-ben született New Jersey-ben, gitározni nyolc éves korában kezdett. Még a Berklee College of Music húsz éves diákja, amikor Chick Corea meghívja zenekarába a Return to Forever nevu formációba. 1976-ban már elso szólólemezén dolgozik (Land of the Midnight Sun), amelyet aztán továbbiak követnek (Elegant Gypsy, Casino, stb.) - ezek pedig a legnagyobb példányszámban kelnek el az instrumentális zenei kiadványok piacán. 1980-ban, amikor Paco De Luciaval és John McLaughlinnal eloször kovácsolja össze a virtuozitásáról, tüzességérol világszerte híres gitártriót, neve már minden kontinensen garanciát jelent a közönség számára. A szupertrió Friday Night in San Francisco címu lemezébol több mint kétmillió példányt adnak el. További pályafutása során Al Di Meola olyan muvészekkel lép fel és készít felvételeket mint Luciano Pavarotti, Paul Simon, Phil Collins, Santana, Larry Coryell, Steve Winwood, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Gonzalo Rubalcaba, Jaco Pastorius, Les Paul, Jean Luc Ponty, Roman Hrynkiv, Steve Vai, Frank Zappa, Milton Naciemento, Egberto Gismonti, Jimmy Page, Tony Williams, Stanley Clarke, Stevie Wonder, az Irakere tagjai és még sorolhatnánk...
Al Di Meola stílusának sokszínusége mindazokból a hatásokból táplálkozik, melyek a latin salsától a spanyol flamencoig, Astor Piazzola tangóitól a contemporary és fúziós jazz irányzatokig meghatározó vonulatokként épültek be korunk zenei világába. Al Di Meola World Sinfonia 2000 elnevezésu legújabb együttesében argentin, kubai és izraeli zenésztársak segítik felrajzolni azt az egyedi ívet, amely Al Di Meola muvészetének kvintesszenciáját adja.

Belépőjegy: 4500 Ft, 4000 Ft, 3500 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

A koncert főtámogatója: Raiffeisen Bank

Március 28. 18.00 Palatinus szálló Bartók terme
125 ÉVE SZÜLETETT KODÁLY ZOLTÁN
KODÁLY ÉS A KÖLTÉSZET
Megzenésített versek Kodály művészetében

Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikar:
- Kölcsey Ferenc: Huszt
- Petőfi Sándor: Rab hazának fia
- Petőfi Sándor: Isten csodája
Vezényel: Lakner Tamás DLA

Mecsek Kórus Nőikara:
- dr.Vargha Károly: Az éneklő ifjúsághoz
- Arany János: Csalfa sugár
- Szkhárosi Horváth András: Semmit ne bánkódjál
Vezényel: Kertész Attila (Liszt-díjas)

Csajághy Szabolcs énekel, zongorán közreműködik Körtesi András:
- Berzsenyi Dániel: Tavasz

Pécsi Kamarakórus:
- Balassi Bálint: Szép könyörgés
- Ady Endre: Akik mindig elkésnek
- Weöres Sándor: Öregek
Vezényel: Tillai Aurél (Liszt - díjas)

A három kórus előadásában felhangzik:
- Berzsenyi  Dániel: Magyarokhoz
Vezényel: Tillai Aurél

Közreműködik: Bánffy György Kossuth-díjas színművész

Belépőjegy: 600 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Március 30. 19.00 Dominikánus Ház
BORBÉLY SZILÁRD - WEBER KRISTÓF: MINT. MINDEN. ALKALOM.
(irodalmi és zenei est)
Előadja Bárdos Deák Ágnes, zongorán közreműködik Bogár Zsófia, Borbély Szilárd felolvas

Borbély Szilárd költő 1995-ben megjelent kötete a "Mint. minden. alkalom.". Weber Kristóf zeneszerző kompozícióiban most dalra fakad, hogy Bárdos Deák Ágnes énekesnő hangja és Bogár Zsófia zongorista játéka által kínáljon alkalmat egy különleges találkozásra: a szerzői én-ek, a versek teste és az emberi belvilág iránt fogékony publikum között. Az elénekelt vagy elmondott versek rövid zongoradarabokon keresztül tűnnek át egymásba, majd az est második felében Borbély Szilárd újabb verseiből tart felolvasást.

Weber Kristóf - zeneszerző, a kecskeméti Katona József Színház munkatársa.

Bárdos Deák Ágnes - pályája 1980-ban indult a Kontroll Csoport megalapításával. Jelenleg az Ági és a fiúk underground zenekar énekesnője. 2006-ban két kiemelkedő kortárs költő, Térey János és Kemény István verseit is énekelhette.

Borbély Szilárd - költő, író, irodalomtörténész, a debreceni egyetem tanára. Számos kötete jelent meg, több irodalmi díj birtokosa.

Bogár Zsófia - a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett zongora szakon. Jelenleg a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia korrepetitor szakos hallgatója. Számos dalest és kamarazenei produkció résztvevője.

Belépődíj: 800 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Április 2. 19.00 Pécsi Nemzeti Színház
NAGYIDAI CIGÁNYOK
Arany János azonos című vígeposzából készült táncjáték
Az ExperiDance Tánctársulat műsora
Szereplők:
Csóri vajda: Vári Bertalan
Gerendi Márton, kuruc várkapitány: Péli Róbert
Puk, labanc generális: Dénes Nándor
Rasdi néne, cigány javasasszony: Jászka Erika
Rasdi néne fekete macskája: Rajna Eszter
Bölcs Laboda: Görög Zoltán
Akasztó: Patonai Norbert
Diridongó: Végső Zsolt
Irha: Kovács Dénes
Szépek szépe: Sátori Júlia
Színpadra alkalmazta: Schwajda György
Zeneszerző: Czomba Imre
Díszlet: Mira János
Jelmeztervező: Debreczeni Ildikó
Vendégművész: "Juhgége" Budai Sándor prímás
Rendező-koreográfus: Román Sándor

Az ExperiDance Tánctársulat és a Nemzeti Táncszínház legújabb közös produkciója Arany János azonos című vígeposzából készült két részes táncjáték tele költészettel, humorral és bravúros koreográfiával. A költő műve, melyet a szabadságharc paródiájaként írt, megtörtént eseményen alapul: a XVII. század végén Puch generális labanc serege
ostromolta Nagyida várát. A várat védő magyarok Perédi várkapitánnyal élükön, reményeik fogytán, egy éjjel kiszöknek az ostromlott várból, hátrahagyva annak védelmét Csóri vajdára. A nagyidai hős cigányokról, ünnepükről, álmukról, dicsőségükről szól az este.

Belépőjegy: 2500, 2000, 1500 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Április 4. 19.00 ZenePark
Boldoczki Gábor (trombita), Kertesi Ingrid (ének) és a Budapesti Vonósok
barokk zenei hangversenye

Pergolesi: G-dúr concerto Nr. 1
Tartini: D-dúr trombitaverseny
Haydn: L''infedeltŕ delusa / Aki hűtlen, pórul jár  - Vespina áriája
Händel: Óda Anna királynő születésnapjára -  "Eternal source"
Händel: Sámson - "Let the bright Seraphim"
Bach: VI. brandenburgi verseny, BWV 1051
Bach: 51. kantáta "Jauchzet Gott in allen Landen", BWV 51

A Maurice André utódjának tartott fiatal trombitaművész Boldoczki Gábor, a legismertebb magyar koloratúr szoprán énekesnő, Kertesi Ingrid és az idén harmincéves Budapesti Vonósok egy különleges koncertre hívja a barokk zene szerelmeseit.

Belépőjegy: 1500 Ft
Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Április 4-én 20.00 Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza
FULL OF MOJO (UTAZÓ DELTA BLUES CIRKUSZ) TELÍTETT VARÁZSERŐ
A "Full of" komoly tradíciókkal rendelkező szakmai tábor volt a 90-es évek végén. Az újjáformált produkció a Szigeten kapott lehetőséget először a debütálásra, a hangulat leírhatatlan volt. A blues eredeti szórakoztató formája jelenik meg a zenészeknek köszönhetően. A színpad közvetlenségével igazi blues-os atmoszférát teremt maga köré, bekapcsolja a bámészkodó közönséget a játékba, él a zene közösség teremtő erejével. A "Full of" sessionjei egyben tehetségkutató börzeként és szakmai tréningként is betöltik szerepüket. A "full of" aktív résztvevői:
a Takács Tamás Dirty Trió, Gál Csaba "Boogie" & Oláh Andor Sippi Harper valamint a Little Sonny zenekar
Falum István fotókiállítása

Rendező: Pécsi Ifjúsági Központ

Április 5-én Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza
A LUKÁCS MIKLÓS QUINTET KONCERTJE
(Az IH Metronóm Jazz klub programja)
A zenekar 2006 januárjában alakult. Saját szerzeményeket játszanak, amelyben az indiai és balkáni zene dallami és kötött ritmikai világa ötvöződik a jazz improvizatív formáival. A hangszerek összeállítása is elég különleges, ettől a zenekar önálló és egyedi hangzásvilággal bír. Lukács Miklós a jazz-zenében nem megszokott hangszeren, cimbalmon játszik, Winand Gábor énekel, Szandai Mátyás bőgőzik, Dés András és Szalai Péter ütőhangszereken játszik.

Belépőjegy: 600, diákoknak 400 Ft
Rendező: Pécsi Ifjúsági Központ

HÚSVÉTVÁRÓ

április 2. Színház tér
KÉZMŰVES BEMUTATÓK
15.00 TÜCSÖKTEHÉN - vidám, zenés vásári játék a Bóbita Bábszínház előadásában

április 3. Színház tér
KÉZMŰVES BEMUTATÓK
15.00 KECSKEMESE - a Titiri Színpad előadása

április 4. Színház tér
KÉZMŰVES BEMUTATÓK

április 5. Színház tér
KÉZMŰVES BEMUTATÓK
15.00 és 16.00 TAVASZVÁRÓ - Pécsi általános iskolák gyerektáncosainak közös tavaszi játéka
Koreográfus: Kozmáné Schneider Mónika

Minden nap 15.00 órától tojásíró bemutató

Rendező: Pécsi Kulturális Központ
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg


KIÁLLÍTÁSOK

Március 12-től Dómmúzeum
A NEMZET VIRÁGAI - Szekeres Erzsébet textilművész kiállítása
Megnyitja: Prof. Dr. Papp Lajos
Közreműködik: Maczkó Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes
Megtekinthető: 2007. március 12-április 20-ig, naponta 10-17 óráig.
Belépődíj: 400 Ft, 200 Ft

Március 15-április 15-ig Pécsi Galéria
ZICHY MIHÁLY (1827-1906) grafikus és festomuvész kiállítása

Március 25-ig Kisgaléria
KELET-EURÓPAI DIGITÁLIS ÜZENET

Március 30-április 22-ig Kisgaléria
HORVÁTH M. ZOLTÁN festőművész kiállítása

Március 20-tól április 5-ig IH Galéria a Frankofon hét keretében
JUHÁSZ BALÁZS PARIS FLÂNEUR című fotókiállítása
Paris flâneur címmel jelent meg a közelmúltban Juhász Balázs pécsi fotográfus francia-magyar nyelvű, mintegy 200 fotót tartalmazó albuma, 21 szerző - többek között Szepes Mária, Faludy György, Kepes András, Katona Klári, Cserhalmi György, Popper Péter, Koltai Lajos, Gyémánt László, Vámos Miklós - gondolataival és Hobó előszavával. A szerző fekete-fehér képeivel híres magyar fotográfusok - Brassai, Kertész - nyomába szegődött  és örökítette meg az ezredforduló ezerarcú Párizsát. Az album kiállítások keretében kerül bemutatásra Párizs és Budapest után Pécsett is.

Március 25-április 25-ig Vasarely Múzeum
XX. ORSZÁGOS KISPLASZTIKAI BIENNÁLÉ
Megnyitó: március 25-én 11 órakor
Jubileumi seregszemlére kerül sor a plasztikus alkotásokat készítő művészek országos megmérettetése alkalmából. A kiállítási anyagot válogató zsűri bocsátja az érdeklődők színe elé.

Április 1-június 30-ig Várostörténeti Múzeum
NÉMETEK MAGYARORSZÁGON - MAGYAROK NÉMETORSZÁGBAN
Európai életutak
A kiállítás magyar és német múzeumok, kulturális és tudományos intézmények együttműködésével, a Németországi Magyar Kulturális Évad 2006-2007 keretében jött létre. Huszonkét - részben jól ismert, részben ismeretlen - ember élettörténetén keresztül mutatja be a nemzeti, nyelvi identitás kérdésének sokrétűségét, bonyolult voltát. A kiállításon bemutatott életutak segítségével végigkísérhetjük a két ország történelmét.  

FRANKOFON HÉT

Március 20. Alliance Française
MI IS AZ A FRANKOFÓNIA? - Civilizációs verseny
Általános iskolás, franciául tanuló gyerekek számára szervezzük ezt a versenyt. Az idén a frankofónia lesz a verseny témája.
Információ és jelentkezés az Alliance française-ben: 06-72/224-444.

Március 20. RÁK Café
BRAIN DAMAGE KONCERT

A francia dub-electro zenéből táplálkozó, immár nemzetközi elismertségű együttes a misztikus elektronikus zenét keveri reggae ritmusokkal. A tavaly Budapesten nagy sikerrel koncertező Brain Damage új albumát fogja bemutatni.

Március 21. Alliance française
LA PLUME D''OR 2007 - ARANYTOLL 2007

A francia Szenátus és a Francia Nyelv Védelméért Egyesület által szervezett nemzetközi, francia nyelvű fogalmazási versenyre franciául emelt szinten tudókat várunk. A világ számos országában megrendezett versenyre a párizsi központból ugyanazokat a civilizációs és nyelvi feladatokat továbbítják a frankofon országokba. A győztes 2008 márciusában elutazhat a Fények Városába.  Információ és jelentkezés az Alliance française-ben, tel.: 06-72/224-444.

Március 22-25-ig Ifjúsági Ház
18. FRANCIA NYELVŰ KÖZÉPISKOLÁS SZÍNJÁTSZÓ FESZTIVÁL (FTLF)
A 18. alkalommal megszervezett nemzetközi fesztiválon az 500 magyar középiskolás mellett Olaszországból, Belgiumból, Québecből, Szerbiából, Romániából és Franciaországból érkező külföldi csapatok vesznek részt.
További információ: Vatai Éva, [email protected]

Március 22-24-ig Pécsi Tudományegyetem BTK
A PARADOXON ÉS HASZNÁLATAI

A Pécsi Tudományegyetem Francia Tanszéke által szervezett tudományos konferencián Oswald Ducrot (Párizs, EHESS), a neves francia nyelvész is részt vesz. Az előadások francia nyelven zajlanak.

Március 22. RÁK Café
WATER LILLY KONCERT

Water Lilly jelenleg a svájci elektro zene egyik legjelentősebb szereplője. A keverőpult wampja az űrzene és a tökéletes ritmusok különleges keverékével szinte lángra lobbantja a táncparkettet. Water Lilly világszerte a legnevesebb színpadokon lép fel.
A koncert támogatója: DFAE (Svájc)

Március 23. 16.00 Uránia Mozi
FRANKOFON FILMÉJSZAKA

Mint ahogy minden évben, az idén is egészen hajnalig várjuk a mozi szerelmeseit magyar ill. angol feliratozású, francia nyelvű filmekkel. És ahogy azt szintén megszoktuk, frissítő kávé és croissant tartja ébren a lelkes mozirajongókat.

Március 23. 19.00 Lépcsőház Étterem
KÖLTÉSZETI ÉS SANZON EST

Március 24. Ifjúsági Ház
RAGEOUS GRATOONS KONCERT

A héttagú zenekar immár tíz éve játssza színpadon és lemezein szokványosnak igazán nem nevezhető zenéjét. Immár tíz éve, hogy a Rageous csak a saját feje után megy, és a tangóharmonikát, harmóniumot, szaxofonokat, hegedűt, buzukit, cimbalmot és egyéb különleges hangszereket felvonultató zenéjük folyamatosan változik utazásaik, találkozásaik hatására. Sajátos keverékét adják a modern, városi és a hagyományos zenének, a legkülönfélébb kulturális hatásokkal átitatva.

 

Március 29 - április 1.
KAMERA HUNGÁRIA TELEVÍZIÓS MŰSORFESZTIVÁL

Négy napra ismét Pécsre költözik a hazai televíziózás apraja-nagyja. Az "50 év televíziózás, 10 éve versenyben" címet viselő fesztivál számos közönségtalálkozóval, koncerttel, és szakmai programmal várja a látogatókat. Élőben találkozhatnak ismert sztárokkal és megismerkedhetnek a legnagyszerűbb televíziós produkciókkal!
Élő koncerteken vehetnek részt az Uránia moziban és a Művészetek Házában!

Ízelítőül: Szőke-Badár standup, Irigymirigy koncert, Rúzsa Madolna koncert, Megasztárok, Pannon Filmharmonikusok, Kistehén, Slágerfesztivál (Korda György, Aradszky László, Mari Zsuzsi, Kovács Kati),

Gyermekeknek: Nagy találkozás Süsüvel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!