Egyéb

2010.01.17. 19:42

Stílusvarázs - a divat alaptételei

Sokat beszéltünk már az új "divatról". Hosszú évek óta a divatszakmában gondolkodó-dolgozó és alkotó szakemberként, köteles vagyok megosztani néhány időtlen alaptételt az érdeklődő hölgyekkel.

BAMA

Elizabeth Nardo

Hiszem, hogy a divat értünk van és nem fordítva. Hogy alapvető célja a szépség hangsúlyozása, a magabiztosság elérése, valamint a testet és lelket körülölelő harmónia elérésének segítése. Mert mindenkin van olyan testrész, amit érdemes hangsúlyozni, ami előnyös a számára.

Minap egy pécsi ruha üzletben jártam. Érdeklődéssel figyeltem a következő jelenetet. Egy középkorú, alacsony, kissé molett hölgy próbált egy gyűrt anyagú, szűk, bokánál összefogott, csípőnadrágot. Az eladóhoz fordul segítségért: "Felvehetem én ezt a fiam ballagására?"- kérdezte a hölgy. Mire a boltos természetesen megerősítette vásárlási szándékát, holott nyilvánvaló volt, hogy ez a fazon előnytelen a számára. Egy mozdulatba került volna a megfelelő fazonú nadrágot leakasztani a polcról. Szomorúan távoztam az üzletből és sajnáltam a hölgyet, aki több ezer forintot fizetett ki értelmetlenül.

Nagyon fontosnak tartom a személyes beszélgetéseket, hiszen a személyiség alapos feltérképezése nélkül nem lehet száz százalékos nyugodtsággal ruhát készíteni valakinek. Minden esetben elmondjuk a hölgyeknek, hogy számukra mi az előnyös és mi az, amit inkább kerülni kellene. Számomra ez hivatás, amit nem tudnék hit és meggyőződés nélkül művelni.

Nézzünk tehát néhány alaptételt!

A manapság oly divatos lapos talpú cipők optikailag rövidítik a combokat. Egy magasabb sarok nyújtja a lábakat, tartást ad a vádlinak és a csípőnek.

A múltkor a testalkatokról beszéltünk. Vegyük most sorra, kinek mi válik előnyére.

A körtéhez hasonló alakú nőknek érdemes kiemelniük a szem környékét egy erőteljesebb sminkkel, de nagyon jól mutat egy széles nyakkivágás, mely akár mélyebb dekoltázst, vagy vállra ejtett felsőrészt is jelenthet. A lényeg, hogy a csípő tájékáról feljebb irányítsuk a figyelmet. Javaslom a sötétebb, vagy egyszínű alsórészt, a párhuzamos szárú vagy trapézos-, derékra feltett nadrágot. A csípőnadrág-, és szoknya optikailag tömörít. Remekül áll az A-vonalú szoknya, és a pusch-up melltartó a dekoltázs kiemelésére. Előnyös V-kivágású, vagy magas nyakú felsőrészeket viselni, melyek hosszban nyújtanak. Javaslom a színes fülbevalókat és nyakláncokat.

Az alma alkatú hölgyek részére jó szívvel ajánlom a bővülő szoknyákat és az átkötős, testhezálló blúzokat, melyek ellensúlyozzák a felsőtestet. Ebben az esetben a sötétebb felsőrész-világosabb, fényesebb alsórész remek párosítás lehet, hiszen a formás lábak és a csípő hangsúlyozása a cél. Szerencsés lehet a nagy zsebekkel, mintákkal díszített alsórész viselése, a rövidebb szoknya, a térdnadrág. Mellőzzük a válltömést, a tekinteteket próbáljuk a csípő alatti szakaszra irányítani.

A homokóra alkatú hölgyek számára bő ruhákon és az egymást ellensúlyozó színeken és mintákon kívül gyakorlatilag minden megengedett. Az örökérvényű szabály azonban rájuk is vonatkozik, miszerint mindig csak egy testrészt tegyünk hangsúlyossá. Egyszerre csak egy mintás ruhadarabot viseljük és ügyeljünk a színes harmóniájára is!

A legfontosabb azonban, hogy merjünk hinni önmagunkban!

Következő "találkozásunkkor" az elegáns hétköznapi megjelenés fortélyait osztom meg Önökkel.

Szeretettel: Elizabeth Nardo

Ezek is érdekelhetik