semmi különleges

2019.02.10. 20:55

Senkinek nem kellettek Hitler festményei

Hitlernek tulajdonított öt festmény árverését hirdették meg Nürnbergben, ám egy sem talált gazdára – írta a BBC hírportálja.

A picture taken on February 8, 2019 shows the watercolour entitled "Ortschaft an Vorgebirgssee", a scene of a village near a mountain lake, signed "A. Hitler", which is on display at the Weidler auction house in the southern city of Nuremberg. - A German auction house scrapped the planned sale of 26 artworks attributed to Adolf Hitler, after doubts emerged about their authenticity just days before they were due to go under the hammer. Five paintings signed "A. Hitler", all of them watercolours, will be auctioned off on February 9, 2019 as scheduled, according to the Weidler auction house. (Photo by DANIEL KARMANN / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Daniel Karmann

A Weidler aukciósház a legdrágább festményért 45 ezer eurót (14,4 millió forintot) várt.

Az árverésre a hamisítás vádja vetett árnyékot, Ulrich Maly, Nürnberg polgármestere szerint az esemény „rossz ízlésre” vall.

A képek mellett licitálni lehetett egy horogkereszt-motívumos fonott székre, egy hadihajót ábrázoló meisseni porcelánvázára és egy abroszra is.

egy kis hitleri válogatás
Fotó: Daniel Karmann / AFP

A náci szimbólumok nyilvános használta – történelmi, oktatási vagy más speciális helyzetek kivételével – a német törvényekbe ütközik,

az aukciósház ezt úgy kerülte meg, hogy az árverési katalógusban elhomályosította a tiltott jelképeket.

A héten a Weidler aukciósháznál tartott razzia során a hatóságok 63 olyan akvarellt, rajzot és festményt foglaltak le, amelyen az A. H. vagy az A. Hitler szignó szerepel.

A művek közül 26-ot szántak a szombati árverésre, végül ötre lehetett licitálni.

A lefoglalt állítólagos Hitler-alkotások közül 26 szerepelt az árverési katalógusban, köztük bécsi és nürnbergi látképek, női portrék, csendéletek, az aukciósház szerint ezek 23 különböző tulajdonostól származnak.

Hitler szignója az egyik képen
Fotó: AFP

Ugyanez az aukciósház 2009-ben több, Adolf Hitlernek tulajdonított festményt árverezett el, köztük egy pár akvarellt 32 ezer euróért. 2015-ben összesen 400 ezer euró értékben adtak el németországi árveréseken további állítólagos műveket a náci diktátortól.

Szakértők középszerűnek tartják Adolf Hitler műalkotásait, amelyekkel a rangos kereskedőházak nem is foglalkoznak.

Stephan Klingen szerint Hitler műveinek nincs sajátos stílusa, azok semmiben sem különböznek más piktúrák százezreitől, ezért nehéz az azonosításuk. Az aláírás grafológiai vizsgálata sem elégséges bizonyíték az eredetre, a szakértők feltételezésekre kénytelenek hagyatkozni.

Január 24-én Berlinben vittek el a rendőrök egy árverésről három állítólagos Hitler-festményt, ugyancsak hamisítás gyanúja miatt.

Borítókép: Hitler egyik feltételezett képe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!