Nagy a baj

2022.04.09. 14:35

Alig 10 egyed maradt a világ legveszélyeztetettebb cetféléjéből

A disznódelfinek azokba a hálókba gabalyodva fulladnak meg, amelyeket a helyi halászok a totoba hal kifogására használnak.

Szakértői becslések szerint már csak 8 felnőtt egyed maradhatott a világ legveszélyeztetettebb cetféléjéből, a kaliforniai disznódelfinből, a vaquitából egyetlen élőhelyén, a Kaliforniai-öbölben. A Sea Shepherd környezetvédő csoport kedden közölte, hogy egyetlen példányt sem láttak még mintegy 3 tucat idei kihajózásuk alkalmával. A Természetvédelmi Világszövetszég, az IUCN tudósai tavaly év végi felvételeket átvizsgálva úgy vélik, 8 felnőtt egyed és talán egy vagy 2 borjú még lehet az öbölben, amelyet Cortez-tengernek is hívnak.

A vaquiták azokba a hálókba gabalyodva fulladnak meg, amelyeket a helyi halászok a totoba hal kifogására használnak. A totoba úszóhólyagja Kínában ínyencségnek számít, kilogrammonként sok ezer dollárt fizetnek érte.

A természetvédők a mexikói kormányt bírálják, amiért részben feladta a halászati tilalmi övezet létrehozásának tervét azon a területen, amelyet a vaquita utolsó ismert élőhelyeként tartanak számon. Pritam Singh, a Sea Shepherd elnöke azonban azt mondta, az év elején sok volt a kis halászhajó a tilalmi övezetben, szervezetük és a mexikói haditengerészet együttműködése segített, hogy számukat jelentősen csökkentsék. Tavaly pedig a mexikói kormány szakított a zéró tolerancia politikájával a Kaliforniai-öböl felső részében, majd büntetések fokozatos skáláját vezette be a halászhajók ellen.

A mexikói kormány éveken át a Sea Shepherd hajóira hagyta az illegális halászhálók többségének beszedését, és viszonylag keveset tett a környezetvédők hajóit megtámadó halászok ellen. Becsléseik szerint a Sea Shepherd mintegy ezer hosszú, nehéz hálót távolított el az elmúlt 6 évben. Tavaly januárban azonban a környezetvédőket arra kényszerítették, hogy hagyják el az öblöt, szilveszter éjjel ugyanis halászok megtámadták és felborították a Sea Shepherd egyik hajóját. Ezután a hálók felkutatása és eltávolítása a mexikói haditengerészet feladata lett. A Sea Shepherd hajóit egy évvel a támadás után visszaengedték az öbölbe. Jelezhetik, ha illegális hálót találnak, de már nem nyúlhatnak hozzá.

Borítókép: AFP / WWF / Omar Vidal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!