Vb 2022

2022.11.20. 10:00

A német-spanyol páros egyike elvérezhet az E-csoportban

Az egészen biztos, hogy még a két nagy, sztárokkal tűzdelt európai válogatottnak sem lesz egyszerű túljutnia Costa Ricán és Japánon a világbajnokság E-csoportjában.

Kvanduk Bence

Götze egy vb-címet már eldöntött a góljával

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Bár az argentinok csoportjára halálcsoportként hivatkoztunk, az E-jelű kvartett sem lesz sokkal könnyebb. egyfelől ott van Németország és Spanyolország, amely egymástól rabolhat majd értékes pontokat, másrészt Costa Ricával és Japánnal is érdemes számolni a szurkolóknak, hiszen mindkettőben meg van a potenciál, hogy beleköpjön a nagyok levesébe.

A csoport menetrendje

November 23.: Németország-Japán 14.00, Spanyolország-Costa Rica 17.00.
November 27.: Japán-Costa Rica 11.00, Spanyolország-Németország 20.00
December 1.: Japán-Spanyolország, Costa Rica-Németország 20.00

Németország

Az Eb és a Nemzetek Ligája után a németek egészen biztosan égnek a bizonyítási vágytól, ráadásul a keretük is meg van ahhoz, hogy a legjobbak között tartsuk őket számon. Ugyanakkor azt is láthattuk már, hogy egy lelkes, szervezett alakulat képes kifogni rajtuk. Az egészen biztos, hogy meghatározó lesz, hogy mennyire kapja el a gárda a torna elejét, mert a sikeres szerepléshez már akkor kellene egy nagy lökés. Arra kevesebb esélyt látunk, hogy egy gyenge kezdésből ki tudna annyira lábalni ez a csapat, hogy a későbbiekben komolyan számolni lehessen velük.

Oman - Germany
A német válogatott Ománnal ütközött meg a világbajnokság előtt Dohában Fotós: AFP

Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)

Védők: Matthias Ginter (Freiburg), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Niklas Süle (Borussia Dortmund), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Thilo Kehrer (West Ham United), David Raum (RB Leipzig), Lukas Klostermann, Armel Bella Kotchap (Southampton), Christian Günter (Freiburg)

Középpályások: Ilkay Gündogan (Manchester City), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Leon Goretzka, Serge Gnabry, Leroy Sané, Jamal Musiala, Joshua Kimmich, Thomas Müller (mind Bayern Munich), Julian Brandt (Borussia Dortmund), Mario Götze (Eintracht Frankfurt)

Támadók: Kai Havertz (Chelsea), Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund), Niklas Füllkrug (Werder Bremen), Karim Adeyemi (Borussia Dortmund)

Spanyolország

A spanyol válogatottban szépen keveredik a tapasztalat az ifjonti tűzzel. Azt pedig már az előző Nemzetek Ligája kiírás végén is láthattuk, hogy akár a franciákkal is képes pariban lenni Luis Enrique gárdája. Ha az olyan csillagoknak, mint Pedri és Gavi sikerül kiegyensúlyozott teljesítményt hozni, illetve a támadószekció tagjai kihasználják a helyzeteiket, akkor nagyon veszélyes csapat lehet a Furia Roja.

Remek a hangulat Luis Enrique táborában Fotós: AFP

Kapusok: Unai Simon (Athletic Bilbao), Robert Sanchez (Brighton), David Raya (Brentford)

Védők: Cesar Azpilicueta (Chelsea), Dani Carvajal (Real Madrid), Eric Garcia (FC Barcelona), Hugo Guillamon (Valencia), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Jordi Alba (FC Barcelona), Alejandro Baldé (FC Barcelona).

Középpályások: Sergio Busquets (FC Barcelona), Rodri Hernandez (Manchester City), Gavi (FC Barcelona), Carlos Soler (Paris Saint-Germain), Marcos Llorente (Atlético Madrid), Pedri Gonzalez (FC Barcelona), Koke Resurreccion (Atlético Madrid)

Támadók: Ferran Torres (FC Barcelona), Nico Williams (Athletic Bilbao), Yeremi Pino (Villarreal), Alvaro Morata (Atlético Madrid), Marco Asensio (Real Madrid), Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain), Dani Olmo (RB Leipzig), Ansu Fati (FC Barcelona)

Costa Rica

Nem a top ligákban játszanak a Costa Rica-i válogatott tagja, nem is tartoznak a torna elitjébe, azonban minden egyes szereplésüknél jól látszik, hogy a védekezésük közel páratlan, amivel képesek lehetnek meglepetést okozni. Bár kevés az esélyük, hogy összességében a két európai csapatot kifúrják a továbbjutó pozíciókról, nem szabad őket leírni.

Costa Rica is landolt Fotós:  Giuseppe CACACE / AFP

Kapusok: Keylor Navas (Paris Saint-Germain), Esteban Alvarado (Herediano), Patrick Sequeira (CD Lugo)

Védők: Francisco Calvo (Konyaspor), Juan Pablo Vargas (Millonarios FC), Kendall Waston (Saprissa), Oscar Duarte (al-Vehda), Daniel Chacon (Colorado Rapids), Keysher Fuller (Herediano), Carlos Martinez (San Carlos), Bryan Oviedo (Real Salt Lake), Ronald Matarrita (Cincinnati)

Középpályások: Yeltsin Tejeda (Herediano), Celso Borges (Alajuelense), Youstin Salas (Saprissa), Roan Wilson (Grecia), Gerson Torres (Herediano), Douglas Lopez (Herediano), Jewisson Bennette (Sunderland), Alvaro Zamora (Saprissa), Anthony Hernandez (Puntarenas FC), Brandon Aguilera (Nottingham Forest), Bryan Ruiz (Alajuelense)

Támadók: Joel Campbell (Leon), Anthony Contreras (Herediano), Johan Venegas (Alajuelense)

Japán

Az ázsiaiak pontosan tudják, hogy mit kell megtenniük ezen a tornán, s készen is állnak rá. Az európaiak számára zömében ismeretlen labdarúgókkal, s a nagy csapatokban is megfordult tapasztalt labdarúgóikkal pedig bárki dolgát komolyan megnehezíthetik. Az elhivatottságukhoz, a bennük égő tűzhöz kétség sem férhet, azzal pedig rengeteg problémát leküzdhetnek ebben a kiírásban is.

A japánok is készek a rajtra Fotós: AFP

Kapusok: Shuichi Gonda (Simizu S-Pulse), Daniel Schmidt (Sint Truiden), Eiji Kawashima (Strasbourg)

Védők: Hiroki Sakai (Urava Red Diamonds), Miki Yamane (Kavaszaki Frontale), Ko Itakura (Borussia Mönchengladbach), Takehiro Tomiyasu (Arsenal), Maya Yoshida (Schalke 04), Shogo Taniguchi (Kawasaki Frontale), Hiroki Ito (VfB Stuttgart), Yuto Nagatomo (FC Tokió), Yuta Nakayama (Huddersfield Town)

Középpályások: Junya Ito (Stade de Reims), Ritsu Doan (SC Freiburg), Wataru Endo (VfB Stuttgart), Hidemasa Morita (Sporting), Ao Tanaka (Fortuna Düsseldorf), Daichi Kamada (Eintracht Frankfurt), Takefusa Kubo (Real Sociedad), Takumi Minamino (AS Monaco), Kaoru Mitoma (Brighton), Gaku Shibasaki (Leganés), Yuki Soma (Nagoja Grampus)

Támadók: Daizen Maeda (Celtic), Ayase Ueda (Cercle Brugge), Takuma Asano (VfL Bochum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!