"Siker"

2024.05.02. 07:03

Valami nem stimmel a 25 millióból csonka módon felújított szoborral

A Péterffy "siker" Attila jelenlegi polgármester regnálása alatt nemcsak felére ment össze 25 millióból a pécsi szobor, hanem nagyon úgy tűnik, hogy más gond is van vele. A csonkavá vált szobor egyes elemei máris elmozdultak, a vizes részét pedig el sem indították.

Bóka Máté Ciprián

Remek hírt közölt tavaly nyáron Péterffy Attila, baloldali pécsi polgármester propagadandaosztálya, miszerint 25 millióból megújítják Fürtös György kertvárosi szobrát az egyébként az előző városvezetés által elnyert pályázati források maradványából. A mostanában önmagát szerényen csak "siker" jelzővel illető városvezető saját házi lapjában azt közöltette, hogy a pénzből a Diána tér melletti szobrot és kutat teszik helyre. Akkor azt is le tudta a Gyurcsány Ferenc céljait segítő, Nimmerfroh Ferenc vezette önkormányzati lap névtelen szerzője "írni", hogy az előző, jobboldali városvezetés idején verték szét a szobrot és szökőkutat. Majd ennek ellentmondóan megemlítette a lap szerény névtelenje, hogy már az '90-es években is vandálok áldozata volt az alkotás, arra viszont valamiért nem tért ki, hogy a mostani Péterffy-rezsim alatt is voltak törekvések a szobor tönkretételére. 

Fürtös György szobor
A szobor, aminek felújítása 25 millióba került, de máris gond van vele

 

Lefelezett szobor 25 millióból

Arról azonban már kevesebb szó esett, hogy egy garzonlakás árával vetekedő felújítás során nem a teljes műalkotást állítják helyre, hanem megelégedtek annak felével is, hiszen eredetileg hatvan különböző elemből állt a Barátság forrása, de csak a fele került vissza a helyére. A 2010-ben elhunyt Fürtös György kerámiaművész alkotta térplasztikát 1975-ben helyezték el a kertvárosi Diána téren, a Munkácsy-díjas alkotó művét azonban a szocialista-DK-s városvezetők csak részben tették vissza a helyére, aki azt is állították, hogy állítólag kipucolták a kutat, és elvileg azt is megjavíthatták – csakhogy a közelmúltig biztosan nem indították be a rendszert. 

Hitegetik a kertvárosiakat

Az, hogy mi az oka a késlekedésnek, nem lehet tudni, ugyanakkor a brutális fairtással egybekötött Diána téri piac megépítése is hónapokat csúszott, azt  azt sem adták át hosszú ideig. A minap pedig Kamarás Péter, a Fidesz-KNDP-ÖPE képviselőjelöltje felszólította a baloldalt, hogy ne házi propagandaeseménnyé alacsonyítsa le a piacépítést, mert az árusoknak már tavaly év végére ígérték, hogy beköltözhetnek a csarnokba. Lehetséges, hogy a szoborral is emiatt várnak, csakhogy azt a felújítás után máris fel kellene újítani, mert egyes elemei már elmozdultak egymástól, a különböző réseket kitöltő anyagok kikoptak alig pár hónap alatt. 

Zebra-ügy után itt a szobor-ügy

Mint megírtuk, a baloldali vezetésű Budapesten a rendkívül forgalmas Astoriánál ugyanúgy 40 millióból építenek meg egy 6 sávos úton átvezető jelzőlámpás, járdaszigetes gyalogátkelőhelyet, mint a pécsi önkormányzat egy kétsávos utcácskában egy megvilágított mini zebrát. Péterffy Attila jelenlegi polgármester a botrányos zebraépítés kapcsán zavarában már inkább a zebrák és kacsák egyneműségéről beszélt a közgyűlésben. A 25 millióba kerülő szobormegújítás pedig szintén súlyos kérdéseket vet fel. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!