Ez a legjobb forgatókönyvíróknak se ment volna

2022.12.18. 19:09

Kétszer is kihúzta Mbappé Messiék kezéből a trófeát, mégis az argentinok ünnepelhetnek

Drámai, filmbe illő döntőt követően nyerte meg a labdarúgó-világbajnokságot az argentin válogatott, amely 2–0-ra vezetett a 80. percig, de csak tizenegyesek után ünnepelhetett.

Kvanduk Bence

Fotó: AFP

Lusail Meglepően passzívan kezdett Argentína ellen Franciaország a vb-döntőben, a dél-amerikaiak pedig köszönték szépen a területet és a lehetőséget, próbálkoztak is. Nem is kellett sokáig várni, hogy megrezdüljön a háló, hiszen a 23. percben Di Maria kicselezte Dembélét a balszélen, s ahogy belépett a tizenhatosra, a francia támadó meglökte a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A végrehajtó Messi volt, aki higgadtan lőtt a bal alsó sarokba.

A találatot követően sem tudott feljebb jönni a címvédő, s a 36. percben ismét mehetett közepet kezdeni. Messi egy klasszis mozdulattal tette ki a szélre Alvarez elé a labdát, aki azonnal beindította Mac Allistert. A középpályás végül Di Maria elé tette a labdát, aki a teljesen kiszolgáltatott, elvetődő Lloris felett a kapu közepébe lőtt.

Gyors lépésekre szánta el magát 2–0-s hátrányban Deschamps, és lecserélte Giroud-t és Dembélét, de a franciák kapura lövési kísérletig sem jutottak a pihenőig.

Ugyan a második játékrészben stabilabbak voltak a franciák, a gólszerzéshez sokáig nem jártak közel. A 79. percben aztán Otamendi lerántotta a büntetőterületen belül Kolo Muanit, Mbappé pedig a jobb alsóba küldte a tizenegyest.

Másfél perccel később jött a dráma, hiszen Coman leszerelte a felezőnél Messit, majd Thuram tökéletesen kanyarított Mbappé elé, aki estében jobbal a kapuba lőtt.

A ráadásban addig gyötörte a frissebb argentin csapat a francia védelmet, hogy Lautaro Martinez óriási ziccerbe került. Bár Lloris bravúrt mutatott be, Messi bekotorta a labdát a kapuba. Az öröm viszont nem tartott sokáig, hiszen Mbappé büntetőből újra egyenlített.

A szétlövésben aztán Emiliano Martinez kettőt is hárított, míg Messi, Dybala, Parades és Montiel sem hibázott, így világbajnokok lettek a dél-amerikaiak.

Argentína–Franciaország 3–3 (2–0, 2–2) – büntetőkkel: 4–2
Labdarúgó világbajnokság, döntő. Lusail, 88 966 néző. 
Argentína: E. Martinez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+2.) – de Paul (Parades, 102.), Fernandez, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Alvarez (Lau. Martinez, 102.), Di Maria (Acuna, 64.). Szöv. kap.: L. Scaloni. 
Franciaország: Lloris – Kounde (Disasi, 120+1.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, T. Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouameni, Rabiot (Fofana, 96.) – Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (M. Thuram, 41.), Mbappé. Szöv. kap.: D. Deschamps.
Gólszerzők: Messi (23., 109. - az elsőt büntetőből), Di Maria (36.), ill. Mbappé (80., 82., 116. - az elsőt és a harmadikat büntetőből).
A tizenegyesét belőtte: Messi, Dybala, Parades, Montiel, ill. Mbappé, Kolo Muani.
A tizenegyesét kihagyta: Coman, Tchouameni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!