Gazdaság

2008.01.26. 07:00

TOP 100: a legnagyobbak, felelős szerepkörben

A megye gazdaságának legnagyobb szereplőit, a legjobb teljesítményt nyújtók képviselőit fogadta pénteken közösen a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, az APEH Dél-dunántúli Igazgatósága, illetve a Dunántúli Napló a Pécsi Kereskedelmi Központban.

Kaszás Endre

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Kéri István, a PBKIK elnöke köszöntötte az esemény résztvevőit
[/caption]Az ünnepélyes találkozó apropóját az adta, hogy lapunk immár harmadik ízben készítette el a megyében gazdálkodó, a legnagyobb árbevételt elérő, meghatározó cégeket bemutató reprezentatív kiadványát, a TOP 100-at.

Baranyában több tízezerre tehető a működő vállalkozások száma, a megye gazdaságának jellegét mégis a teljesítmény döntő részét produkáló nagyok adják meg. E felismerés hozta az ötletet, hogy a Dunántúli Napló külön kiadványban ismertesse meg a legnagyobbak, a legmagasabb árbevételt elérők, a legtöbb embernek munkát adók, a legnagyobb fejlesztéseket végzők, a felelős térségi szerepvállalók teljesítményét ne csak a gazdaság szereplőivel, hanem a társadalom szélesebb köreivel is.

A kiadvány emelkedő rangját mutatja, hogy a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett bemutató ünnepségére elfogadta a meghívást az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, illetőleg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Dr. Szikora János az APEH elmúlt évi teljesítményét értékelve az adóbevételek realizálása mellett az elektronikus ügyintézés fokozott térnyerését, a régiós átszervezés sikeres lebonyolítását emelte ki. Dr. Parragh László, az MKIK elnöke a hazai gazdaság helyzetét ismertetve a gazdaságpolitika alakítóinak felelősségét hangsúlyozta. (A két elnök előadásának részletei, a velük készült interjú a DN január 30-án megjelenő Baranyai Üzlet mellékletében lesz olvasható.)
A Dunántúli Napló vezetése már a 2007. évi TOP 100 kiadvány bemutatásán kinyilvánította szándékát, hogy idén is hasonló összeállítással jelentkezik. Ennek szakmai előkészületei már meg is kezdődtek. A kiadvány elkészítésében együttműködők szándéka az, hogy a baranyai gazdaság helyzetének reális feltárása mellett a lehető legszélesebb – adott esetben teljes – körben szerepeljenek az összeállításban a legnagyobb árbevételt elérő, a legjobb teljesítményt nyújtó cégek.

Dr. Parragh László, az MKIK elnöke:
– A területi kamarákkal szövetségben országosan szeretnénk elősegíteni és erősíteni az ilyen jellegű kiadványok megjelenését, a hagyomány folytatását. Ez azért fontos számunkra, mert ezzel tükröt állíthatunk a helyi gazdaság, a döntéshozók elé. Egyben segíti a kamarai munkánkat is, hiszen nehéz úgy meghatározni a szervező tevékenységünk irányait, ha nem tudjuk, mi zajlik a gazdaságban.


Dr. Szikora János, az APEH elnöke:
– Több szempontból is örömömre szolgál, hogy szervezetünk itt is részese lehetett egy ilyen kiadvány megszületésének. Hatósági tevékenységén túl az APEH széles körű segítséget kíván adni a vállalkozók számára kötelezettségeik megismerésében, illetve teljesítésében. Mindennek elérésében hasznos és jó partnerek a kereskedelmi és iparkamarák, illetve a baranyaihoz hasonló jó sajtókapcsolatok.


Dr. Kéri István, a PBKIK elnöke:
– Nagyon nagy szükség van a helyi gazdaság teljesítményének reális értékelésére, hiszen a hazai régióknak, megyéknek fontos tisztában lenniük a 2007–2013-as időszak fejlesztési lehetőségeivel. Nem elég tudni, hogy hány milliárd érhető el, azzal is készülni kell, hogy mire költjük, hogyan ellenőrizzük a felhasználását. A jövőre nézve ilyen tekintetben is útmutató lehet a TOP 100-as kiadvány.


Arató Márton, a Mecsek Füszért Zrt. vezérigazgatója:
– Ha valaki nagy adózó, önmagában még nem dicsőség, viszont arról árulkodik, hogy nagy cég. A Mecsek Füszért hagyományosan szerepel a baranyai TOP 100-ban, bizonyítva, hogy a kereskedelem területén is lehet naggyá lenni, kiemelkedő teljesítményt elérni, legális körülmények között is. Úgy vélem, fontos, hogy ezt széles körben tudják partnereink, és mi büszkén vállaljuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!