Gazdaság

2008.06.26. 06:02

Veszteséges ügyletek városházi utasításra

A PVV Zrt. ingatlanértékesítési tevékenységéről szóló jelentést tárgyalta meg tegnap a pénzügyi bizottság. Két hét múlva folytatás következik.

Cseri László (Dunántúli Napló)

Mint Nász László, főosztályvezető helyettes a tegnapi bizottsági ülésen kifejtette, nem volt könnyű a munkájuk, hiszen olyan méretű céget kellett ellenőrizniük, amelyiknek négymilliárdos a gazdálkodása és tízmilliárdos a vagyona. Ugyanakkor tudomásul kell venni – magyarázta –, hogy ennek az önkormányzati cégnek jóval nagyobb a mozgástere, mint egy intézménynek, és sok esetben a saját belső szabályozási rendjének sem tudott megfelelni. Körülbelül húsz ingatlanügyletet tekintettek át, közülük tizenegyet a rendőrségen, miután azok iratanyagát lefoglalták.

A legjellemzőbb szabálytalanságok közül megemlítette a liciteljárások mellőzését, a közbeszerzési törvény megsértését, a közgyűlés megkerülését. Miután a pénzügyi és gazdálkodási tevékenységet is ellenőrizték, több mint száz pontban fogalmazták meg az intézkedési tervben végrehajtandó feladatokat a PVV Zrt. számára.

Varga Péter, a PVV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy számos jelentős kérdésben nem a társaság vezetése döntötte el, hogy mit lépjen, hanem a városházáról jövő személytelen utasítások. Ennek köszönhetően épült meg a veszteséges Expo Center, a Pécsi Képtár, s bonyolódtak bele a Király ház beruházásába. A társaság néhány embere ellen jelenleg büntetőeljárás folyik, tette hozzá, miközben akik az egyes ügyek „támogatói” voltak, azóta ügyesen kihátráltak.

Nagy Csaba, a pénzügyi bizottság elnöke számos kérdést felvetett, például azt, hogy vajon a liciteljárások elmaradása ellenére piaci értéken keltek-e el az ingatlanok. Az ellenőrzési osztály munkatársa elmondta, hogy a PVV Zrt. saját embere végezte az értékbecsléseket, ám amikor kérték tőle ezeket, nem találta meg számítógépében. Varga Péter elismerte, hogy a garázsvásárlás a Király házban rossz üzlet volt, és azt is, hogy a beruházó WIGO Kft. csődbe ment, ennek következményeként a PVV Zrt. követelése, 104 millió forint behajthatatlanná vált.
Nagy Csaba kérte a hivatalt, nézzen utána, történtek-e továbbértékesítések az eladott ingatlanok esetében, és azt is, hogy a vizsgálati anyagot küldjék meg az ügyészségnek.

Akkor is fizettek prémiumot, ha nem volt nyereséges a gazdálkodás

A PVV Zrt. 2006-ban több mint 20 millió forintot fizetett ki dolgozóinak jutalom címén. Ezen felül prémiumot is fizettek, 44 milliót. A csoportvezetők éves alapbérük 20, a főosztályvezető és a tíz osztályvezető 30-50, a vezérigazgató, a vezérigazgató helyettes és a két igazgató pedig alapbérük 70 százalékát kapták. A vezérigazgató információnk szerint 800 ezer forint körüli havi bérben részesült, tehát éves prémiuma 6,7 millió forint volt.

„A prémium kiírásokban a prémium kifizetésének kizáró okaként a veszteséges gazdálkodás nem szerepelt” – írja a jelentés. Ebből következően a pénzügyi osztály vezetőjének kivételével mindenki a 2006-ra megállapított teljes összeget kapta meg. Pedig akadt olyan osztályvezető, akinek a részlegén a működési költségek meghaladták a tervezett szintet. Az egyik vezető állású munkavállaló prémiumfeladatai között szerepelt a PVV Zrt. ingatlanvagyona piaci értékelésének elkészítése. Bár ez nem készült el teljes mértékben, de prémiumát teljes egészében megkapta.

A jelentésből ugyanakkor kiderül, hogy az ingatlanforgalmazásból 2006 évben nem is keletkezett árbevétele a társaságnak. Ez azért lényeges – hangsúlyozza a jelentés –, mert a PVV Zrt. alapító okirata a társaság fő tevékenységeként az ingatlanforgalmazást jelöli meg. „Az értékesítés nettó árbevétele az előzőekben írtak szerint nem biztosítja a Társaság által végzett tevékenységek, beruházások pénzügyi hátterét, ezért a likviditás megőrzése végett tervezett tárgyi eszköz értékesítés történik. Ennek az a veszélye, hogy a PVV Zrt. felélheti vagyonát” – olvasható a vizsgálati anyagban.

A pénzfaló kht.

A PVV Zrt. által létrehozott, és fennállása óta kizárólag veszteséget hozó cég a Pécsi Rendezvényszervező Kht., amely az Expo Centert felépíttette és működtette, miként a Pécsi Képtárat is. A kht. 2003 és 2008 között négy ügyvezetőt „fogyasztott el”. Eladósodottságának foka 2005-ben 70,9, míg 2006-ban 78,4 százalék volt. A cégnek 2007-re közel 700 milliós lett a forráshiánya, ami tarthatatlannak bizonyult. Ennek ellenére az ügyvezetőket éves bruttó keresetük 50-70 százalékának megfelelő összegű prémium illette meg.

„A prémium kiírásokban a prémium kifizetésének kizáró okaként a veszteséges gazdálkodás nem szerepelt” – írja a jelentés. Ebből következően a pénzügyi osztály vezetőjének kivételével mindenki a 2006-ra megállapított teljes összeget kapta meg. Pedig akadt olyan osztályvezető, akinek a részlegén a működési költségek meghaladták a tervezett szintet. Az egyik vezető állású munkavállaló prémiumfeladatai között szerepelt a PVV Zrt. ingatlanvagyona piaci értékelésének elkészítése. Bár ez nem készült el teljes mértékben, de prémiumát teljes egészében megkapta.

A jelentésből ugyanakkor kiderül, hogy az ingatlanforgalmazásból 2006 évben nem is keletkezett árbevétele a társaságnak. Ez azért lényeges – hangsúlyozza a jelentés –, mert a PVV Zrt. alapító okirata a társaság fő tevékenységeként az ingatlanforgalmazást jelöli meg. „Az értékesítés nettó árbevétele az előzőekben írtak szerint nem biztosítja a Társaság által végzett tevékenységek, beruházások pénzügyi hátterét, ezért a likviditás megőrzése végett tervezett tárgyi eszköz értékesítés történik. Ennek az a veszélye, hogy a PVV Zrt. felélheti vagyonát” – olvasható a vizsgálati anyagban. A pénzfaló kht. A PVV Zrt. által létrehozott, és fennállása óta kizárólag veszteséget hozó cég a Pécsi Rendezvényszervező Kht., amely az Expo Centert felépíttette és működtette, miként a Pécsi Képtárat is. A kht. 2003 és 2008 között négy ügyvezetőt „fogyasztott el”. Eladósodottságának foka 2005-ben 70,9, míg 2006-ban 78,4 százalék volt. A cégnek 2007-re közel 700 milliós lett a forráshiánya, ami tarthatatlannak bizonyult. Ennek ellenére az ügyvezetőket éves bruttó keresetük 50-70 százalékának megfelelő összegű prémium illette meg. -->

Címkék#Nagy Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!