Gazdaság

2009.02.10. 17:56

APEH: idén még több adóellenőrzés lesz

Az adóbevételek hatékony érvényesítése, az ellenőrzési és végrehajtási tevékenység további erősítése mellett a szolgáltató jellegű működés kiterjesztése áll idén az adóhatóság figyelmének központjában.

Kaszás Endre

– Az adózók együttműködésével az elmúlt évben komoly lépéseket tettünk az APEH stratégiájában megfogalmazott szolgáltató adóhatóság megformálása érdekében – mondta évértékelő sajtótájékoztatóján Kesjár János régióigazgató.

A folyamatokat elemezve a vezető elmondta, nem igazolódott be az a félelem, hogy jelentősen csökken a régió társas vállalkozásainak száma. A csökkenés egyelőre csak az egyéni vállalkozók körét jellemzi, ugyanakkor az adóalanyok számának jelentős megnövekedése mögött az áll, hogy megjelentek a regisztrációban az őstermelők és a bérbeadó magánszemélyek.

Nagypál Imre ellenőrzési szakigazgató a tavaly elvégzett revíziók számának emelkedéséről, illetőleg fokozott hatékonyságáról számolt be. Erről árulkodik, hogy a régióban összességében 13,5 milliárd forintnyi adóhiányt tártak fel, amihez 10 milliárdot meghaladó bírság és pótlék kiszabása kapcsolódott.

Kiemelt területként folytatódtak a vagyonosodási vizsgálatok. A régióban lezárt 480 ilyen ellenőrzés önmagában 1,9 milliárd forint adóhiányt állapított meg, amelyek kapcsán további 1,3 milliárdos szankciót róttak ki. Jelenleg további száz ilyen típusú ellenőrzés van folyamatban, vélhetően ez a terület idén is kiemelt vizsgálati célpont lesz.

Ugyan központilag csak február 20-án ismertetik az idei ellenőrzési irányelveket, az várható, hogy tovább folytatódik az újonnan alakult vállalkozások, illetőleg a vállalkozói életút vizsgálata, az elvárt jövedelem és az elvárt nyereség ellenőrzése. Újdonság, hogy az adóalanyok körében tilos a készpénzes fizetés egyedi ügyletenként 250 ezer forint felett. Ennek megszegése mulasztási bírságot vonhat maga után.

Mint arról Bilonka Árpádné dr. végrehajtási és felszámolási szakigazgató beszámolt, a elmúlt évben sikeresen mérsékelték a hátralékos adózók tartozásállományát. Ennek megfelelően jelentősen, 20 milliárd forint fölé emelkedtek a terület bevételei. Ugyan a leggyakoribb végrehajtási módszer továbbra is az inkasszó volt, az elektronikus licit bevezetése komoly eredményeket hozott az ingó- és ingatlanárverések esetében.

Tavalyi régiós adóbevételek forintról forintra

A régió adózói a kiemelt adó- és járuléknemekre 2008-ban együttesen 346,4 milliárd forintot fizettek be. A részükre történt visszautalások összege 53,8 milliárd forintot tett ki. A befizetések összege 4,6 százalékkal, a kiutalásoké pedig 0,9 százalékkal volt magasabb a 2007. évinél. Mindezek eredményeként a nettó bevételek összege 292,6 milliárd forintban állt meg, mely 5,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ez az összeg – a korábbi évekhez hasonlóan – a nemzetgazdasági szintű bevételek 3,9 százalékát jelenti. A régió nettó általános forgalmiadó-bevétele 33,5 milliárd forint volt, amely megegyezik a bázisidőszakival. A járulékbevételek növekedési üteme 4,4 százalék volt, amely elmaradt a nemzetgazdaságban megfigyelhető 5,3 százalékos mértéktől. A régiós bérszínvonal nem éri el az országos átlag 80 százalékát és annak növekedési üteme is elmarad a nemzetgazdasági szinten tapasztalttól.

Népszerű az idén bevezetett egyszerű bevallás

Az adó- és illetékügyi tevékenység során a 2008. évi feladatokat a tömegszerűség jellemezte. A Dél-dunántúli régió illetékességi körébe tartozó adóalanyok száma 26 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban. A jelentős növekedést az őstermelői tevékenységhez, illetve lakásbérbeadáshoz kapcsolódóan kiadott új adószámok eredményezték. A társas vállalkozások száma a korábbi évek tendenciájához hasonlóan kismértékű, de folyamatos emelkedést mutatott. A terület kapcsán Burgmann György adó- és illetékügyi szakigazgató a közvéleményt leginkább foglalkoztató újdonságra, az egyszerűsített adóbevallás lehetőségére hívta fel a figyelmet. A kiemelt érdeklődést jól mutatja, hogy tegnapig a régióban 12 ezren (Baranyából 5,2 ezren) nyilatkoztak úgy, hogy az APEH készítse el bevallásukat. A témában online (www.bama.hu) fórumot tartunk ma a Dunántúli Napló szerkesztőségében 15 órától az APEH szakembereinek részvételével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!