Gazdaság

2009.03.27. 19:28

Gazdasági parlament alakult

Természetesen a válság és annak kezelése adta a Dél-dunántúli Gazdasági Parlament első plenáris ülésének kiemelt témáját. A fórumon a vállalkozók közvetlenül beszélhettek gondjaikról.

Kaszás Endre

A parlamenti ülésen olyan, napjainkban különösen fontos pozícióban lévő személyek tartottak vitaindítókat, mint dr. Veres János Pénzügyminiszter, dr. Szikora János, az APEH elnöke és dr. Parragh László, a Magyar kereskedelmi és Iparkamara elnöke, illetve dr. Szili Katalin, az országgyűlés elnöke.

Utóbbi beszédében külön kiemelte, hogy a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hagyományosan jó ötletadója a régió fejlesztésének, motorja a gazdaságnak. A kihívás nagyságáról szólva rámutatott, hogy egy olyan régió közös és átfogó fejlesztésén kell dolgozni, amelynek a két végpontján az Ormánság és a Balaton található. A feladatot pedig – amelyben kiemelt szerepet játszik a Pólus program, illetve az EKF is –, a gazdasági és társadalmi, valamint környezeti érdekek összehangolásával kell megoldani.

Dr. Kéri István, a kamara elnöke örömmel köszöntötte a parlament vállalkozásokból, önkormányzatoktól, intézményektől, tudományos műhelyekből delegált résztvevőit, azokat, akik felelősséggel bírnak a régió létfenntartásában, fejlesztésében. Mint kitért rá, a régiós szintű együtt gondolkodást a Dunántúli Napló, az APEH Régiós Igazgatósága és a kamara által közösen összeállított TOP 100 kiadvány indította el, amelynek elemzései rámutattak, hogy a dél-dunántúli régió a rendszerváltás óta folyamatosan leszakadóban van az átlagos országos gazdasági fejlettségi szinttől.

A régiós gazdasági parlament zárásaként a résztvevők közvetlenül fogalmazhatták meg véleményeiket, kritikáikat a vállalkozókat ellehetetlenítő lassú döntéshozatalokról, a helyi politikai lobbierő hiányáról, az adóforintokból történő pártfinanszírozásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!