Gazdaság

2009.11.17. 19:24

Tervezik a pécsi tehermentesítőt

Zajlanak a Pécset részben tehermentesítő út építésének előkészületei, kedden az önkormányzat kommunális bizottsága is megadta a jóváhagyást hozzá.

Nyaka Szabolcs

Lassan már Pécs határából is látszik, hogy épül az M60-as, illetve az ehhez kapcsolódó M6-os autópálya. Ez egyrészt örömteli hír, ám a megyeszékhely déli részének hamarosan minden bizonnyal még az eddiginél is nagyobb forgalomra kell felkészülnie. Az elmúlt időszakban többször is szóba került egy tehermentesítő út építése, amely Pécs mellett Szentlőrincen is csökkentené a forgalmat.

Nemrégiben kiderült, hogy a közlekedési tárca az elkerülő csak egy részét alakítaná ki, a Szentlőrincet is érintő szakasz egyelőre nem épül meg, mivel azt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nem támogatja. Ennek kapcsán a Baranya megyei kisvárosban a múlt héten tartottak fórumot, tiltakozva a döntés ellen.

A másik, Pécset érintő szakasz építésének előkészítése viszont folyik. A tervek szerint az M60-as sztrádát a közelmúltban felújított 5826. számú úttal kötnék össze, így vezetve el némiképp a forgalmat az 58-as főúttól, illetve Kertvárostól. Kedden a pécsi önkormányzat kommunális bizottsága tárgyalta a kérdést, ugyanis az utak, illetve a csomópont egy része városi tulajdont is érint. Emiatt Pécs önkormányzatának tulajdonosi hozzájárulása is szükséges. Ezzel biztosan nem lesz gond, keddi ülésén ugyanis a Juhász István vezette kommunális bizottság egyhangú szavazással javasolta a polgármesternek a hozzájárulás megadását.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az autópálya forgalmának jelentős része így is a Kertvárosra zúdul majd
[/caption]

Az ugyanakkor továbbra is kérdéses, mikor épülhet meg az elkerülő-tehermentesítő szakasz. Azt szakemberek már korábban biztosra vették, hogy „nem éri utol” a sztráda elkészültét. A közlekedési tárca a közelmúltban arról tájékoztatta lapunkat: megkezdik a tárgyalásokat az M60-as sztráda koncesszióját megnyerő céggel, az elsődleges terv ugyanis, hogy a szerződést módosítva az autópálya továbbépítésével folytatódhasson a fejlesztés.

Ha ez sikerül, akkor 2010 első negyedévében indulhatnak a tehermentesítő út építésének munkái – ám jó tudni, hogy 2010 tavaszán már kész lesz a sztráda is. Roszszabb a helyzet, ha más rendszerben valósul meg a tehermentesítő beruházása, ekkor ugyanis legalább fél-egyéves csúszással lehet számolni.

Nem lesz csúszás

Lapunk a közelmúltban számolt be róla, hogy a Pécs–Szekszárd szakaszon az ütemtervnek megfelelően halad a munka az autópálya-építésen. A kivitelező Mecsek Construction Group akkor hangsúlyozta: akkor is elkészülnek, ha a vártnál előbb köszöntene be fagyos, téli időjárás. Jelenleg egyetlen olyan tényező sem merült fel, amely veszélyeztetné a jövő március végére kitűzött sztrádaátadási határidőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!