Gazdaság

2010.04.17. 16:07

A törkölypálinkák vitték a prímet

Az első baranyai pálinkaversenyen kiderült, hogy megyénk elsősorban a törkölyben és a különleges párlatokban erős igazán.

B. A.

Tizenhárom nagy aranyérmet osztottak ki tegnap Magyarbólyban, Baranya megye első törköly- és gyümölcspálinka-versenyén – tájékoztatta a Dunántúli Naplót Szederkényi Ferenc szervező, a villányi Teleki Zsigmond Szakképző Iskola volt igazgatója. A versenyre bárki nevezhetett, aki szeszfőzdében főzette a pálinkáját, ám jellemzően profik mérettették meg magukat, ennek köszönhető, hogy az ötvennégy leadott mintából ötvenegyet éremmel is jutalmaztak – közölte Szederkényi Ferenc.

A szakember rámutatott, hogy bár itt is leginkább gyümölcspálinkát neveztek a gazdák (huszonöt minta az ötvennégyből), Baranya nem ebben erős igazán, hanem a különlegességekben és a törkölyben. A különlegességek között kell említeni a szőlőpálinkákat, a kökény-, berkenye- és áfonyapálinkát, és egy 70 százalékos törkölypálinkát. Mindez nem azt jelenti, hogy csak baranyai pálinkát, párlatot hoztak volna, hisz Somogyból, Bács-Kiskunból is érkezett minta.

Ezek is érdekelhetik